kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9
Hej wszystkim.

Mam mały problem z kablem łączącym Amigę z monitorem 1084S - po podłączeniu za jego pomocą Amigi do monitora, po uruchomieniu dostaję serię latających białych pasków i restart samej Amigi...
Jako, że kabel jest rozbieralny, to postanowiłem zajrzeć do środka i sprawdzić, myśląc, że dochodzi może do jakiegoś zwarcia między pinami, ale okazuje się, że wszystko połączone jest sprawnie tylko prawdopodobnie nie tam, gdzie trzeba.
Dlatego chciałem Was zapytać, gdzie znaleźć najlepszy schemat połączeniowy takiego kabelka? Szukałem w Googlach, ale jakoś nie bardzo daje się to znaleźć (albo ja nie wiem jak to wpisać?)...
[wyróżniony] [#2] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@BW, post #1

(albo ja nie wiem jak to wpisać?)...

nie wiesz jak wpisać

amiga 1084s cable schematic
[#3] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@TechNineWonder, post #2

I wszystko jasne - wpisywałem inaczej (z użyciem db23 i db9) - na ten pomysł nie wpadłem.
Wielkie dzięki! OK
[#4] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@BW, post #3

Spoko będziesz wiedział na przyszłośćok, racja
[#5] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@TechNineWonder, post #4

Jasne.
Już, po ponownym rozkręceniu tego kabla, stwierdziłem, że praktycznie wszystko jest połączone nieprawidłowo, zarówno po stronie DB23, jak i DB9...
Powiedz mi tylko, czy ten schemat jest taki sam dla wariantu D3 tego monitora?
[#6] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@BW, post #5

Wydaje mi się że jest jeden kabel, nie wiem nigdy nie miałem takiego monitora.

Amiga C1084
R 3------4 R
G 4------1 G
B 5------5 B
SYNC 10------2 HSYNC
GND 16------3 GND

tak zapytanie
amiga 1084 pinout ru

Możesz zobaczyć po czym się ten monitor synchronizuje i będziesz wiedział czy to dobry schemat.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 22:52:17 przez TechNineWonder
[#7] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@TechNineWonder, post #6

Tutaj znalazłem coś, moim zdaniem, wartego uwagi - oznaczona jest cyfrowa i analogowa część, a pinout amigowego DB23 jest w instrukcji od A500.
To tylko teraz ten kabel poprawić i wreszcie porządnie amigować!
[#8] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@TechNineWonder, post #6

Ten schemat, co podałeś wygląda na poprawny, bo w tym kablu, co mam uszkodzony, linie są tak samo ze sobą pociągnięte (wreszcie sprawdziłem).

Zauważyłem, że masa w nim jest dodatkowo podciągnięta do 13 pinu, który instrukcja określa mianem "GNDRTN" - czy przy poprawianiu połączeń w tej samoróbce też tak zrobić, czy lepiej zostawić to w spokoju?

Na tej stronie, co znalazłem (link jest w poprzednim poście) jest pinout gniazda monitora, gdzie są zaznaczone połączenia zarówno dla analogowego, jak i cyfrowego trybu. Chciałbym, tak dla absolutnej pewności, dopytać, czy będzie to sobie w jakikolwiek sposób przeszkadzało, gdy będą połączenia dla obu trybów w jednym takim kablu (tj. analogowy i cyfrowy wariant razem), czy to nie ma znaczenia? Zastanawiałem się, czy podanie w rubrykach tabeli "n/c" (które, o ile się nie mylę oznacza not connected) jest wyłącznie informacyjne, co do konkretnego wariantu, czy ma szersze znaczenie (w sumie to nie dnc - do not connect)?
[#9] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@BW, post #8

Cyfrowy tryb to tylko 16kolorow.
[#10] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@BW, post #8

Cyfrowy tryb w 1084S to 4bit RGBI, który zdaje się jest wykorzystywany tylko przez C128 (kabel 9pin-9pin) i niektóre Spectrumy (+2, +3).
[#11] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@Jenot, post #10

No to chyba, że tak, to nie będę tam tego podciągał - miałem spróbować, bo w instrukcji od A500 zauważyłem "cyfrowe piny", ale jak to tylko 16 kolorów, jak wspomniał Norbert, to nie warto...
Fajnie wiedzieć, że inne sprzęty mogły to wykorzystywać...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zdaję się, że temat można zamknąć. OK
[#12] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@Jenot, post #10

RGBI to zabytkowe złącze z czasów IBM-CGA i rzeczywiście jest takie w C128. Natomiast w Spectrumach 128/+2/+3 jest zwykłe analogowe RGB.

Dodam że sygnał RGBI można łatwo podłączyć do monitorów/TV z analogowym RGB. Wystarczy ten czwarty pin I podłączyć przez diodki do wszystkich trzech RGB, i ten pin decyduje o ich jasności.
[#13] Re: Najlepszy schemat połączeniowy RGB DB23 DB9

@ZbyniuR, post #12

Próbowałem z tymi diodkami, być może obraz z CGA wygląda OK ale z C128 dobrze nie jest. Żółty i brązowy wyglądają jak kupa... Są jakieś schematy poprawiające to ale już nie próbowałem - kupiłem konwerter RGBI-SCART. Coś takiego: link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem