kategoria: A1200
[#1] Komenda LIST
Mam takie pytanie, czy da się komendą LIST wyświetlić zawartość katalogu tak żeby wszystko zmieścić na ekranie ?
albo żeby się część plików wyświetliła a po potwierdzeniu klawiszem kolejna partia itd.
albo żeby się te pliki wyświetliły w kilku kolumnach

Pamiętam że na PC pod dosem tak szło zrobić a tu nie mogę za cholerę do tego dojść
[#2] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #1

Na Network Boot Disk jak używałem "ls" to wyświetlało mi się w kolumnach do czasu aż zaczęło wyświetlać się w jednej kolumnie.

W programie ncftp do listowania zawartości katalogu.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2016 12:51:22 przez TechNineWonder
[#3] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #1

sciagnij sobie nakładkę ZSHELL .. tam można takie cuda robić w
[#4] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #1

A polecenie DIR z argumentem ALL nie działa?
Wciśnięcie spacji zatrzymuje listing, o ile dobrze pamiętam, bo nie mam teraz jak sprawdzić...
[#5] Re: Komenda LIST

@Dopuser, post #4

Dir/P
List/P
Jak dobrze pamiętam to chyba tak się dało.
[#6] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #1

Można użyć PIPE: i More:

W jednym shellu: LIST >pipe:
W drugim: MORE <pipe:
[#7] Re: Komenda LIST

@Hexmage960, post #6

Jak narazie Twoja opcja jest najlepsza chociaż myślałem że da się łatwiej

Dopuser: Twoja metoda też działa, ale jest upierdliwa bo trza celować żeby w dobrym momencie zatrzymać

inne nie działają :)

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2016 14:18:57 przez QUAD
[#8] Re: Komenda LIST

@AmigaPL, post #3

pokombinuję z nowym shellem :)
[#9] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #8

Pod MS-DOS szło robić przez DIR /W, bo tam masz nazwy o długości 8+3 znaków. W Amidze można mieć długie nazwy (chyba do 30 znaków). A DIR Ci z dwoma kolumnami nie wystarczy?
[#10] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #8

KingCON tez jest godny polecenia jednak ja sie przyzywczilem do Zshella od 20 lat
[#11] Re: Komenda LIST

@QUAD, post #7

Dopuser: Twoja metoda też działa, ale jest upierdliwa bo trza celować żeby w dobrym momencie zatrzymać
Warunki brzegowe były takie, żeby się część plików wyświetliła a po potwierdzeniu klawiszem kolejna partia itd., więc zostały spełnione ok, racja

Proponuję w takim razie przekierować do pliku tekstowego to, co "wypluwa" DIR ALL, po czym bawić się dalej plikiem tekstowym.

Piwo później ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2016 14:54:04 przez Dopuser
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem