[#1] A500 i ZORROII
Witam mam pytanie - wdziale giełda znalazłem ofertę "kupię zorroII do A500". Czy były wogóle karty ze slotami ZORRO2 do A500/+?
[#2] Re: A500 i ZORROII

@zangief, post #1

Mikronik robil Towerki z Busboardami do A500.

[#3] Re: A500 i ZORROII

@zangief, post #1

jak pisał Fazior Micronik robił coś takiego: http://amiga.resource.cx/exp/micronik500
pozatym na Aminecie jest opis zrobienia 1 slotu ZorroII do A500 http://aminet.net/hard/hack/AddZorro2slot.lha
[#4] Re: A500 i ZORROII

@zangief, post #1

Były, choć moim skromnym zdaniem ciekawiej jest po prostu kupić A2000 jeśli już jesteś fanem klasycznego low-endu o zacięciu profesjonalnym :D

[#5] Re: A500 i ZORROII

@Fazior, post #2

Bo to zlacze z boku A500 to wlasnie elektrycznie jest ZII, tylko zamiast gniazdka zlacze krawedziowe. Poza tym nie tylko micronik robil busboardy...bylo kilka produktow typu katowa przelotka albo zestaw kątowych przelotek ;) Fakt, ze teraz to jednak trudno trafic, ale w zasadzie jesli mialbys kawalek plytki, gniazdko wyciagniete z jakiegos busboarda czy starego A2000 oraz znajomego elektronika to takie cos moglby ci poskladac.
[#6] Re: A500 i ZORROII

@abcdef, post #5

A ja mam taka katowke i sie nie chwale :)

[#7] Re: A500 i ZORROII

@MrT, post #6

a sam ją robiłeś czy kupna? - pochwal no się :) nią szerzej, jak to działa czego pod tym używasz. Czy jest to kompatybilne z kartami ZORROII dla A2000?

pzdr
[#8] Re: A500 i ZORROII

@zangief, post #7

A dlaczego miałoby być niekompatybilne? ZorroII to ZorroII...
[#9] Re: A500 i ZORROII

@wali7, post #8

no tak ale z tego co słyszałem to różnie bywa z kombinacjami - do A2000 były karty z 060 - czy więc (na pewno teoretycznieale ale czy też praktycznie?) pójdzie taka karta z A500? Oj ale to była by pięćseta...:)

Ostatnia modyfikacja: 10.12.06 22:08
[#10] Re: A500 i ZORROII

@zangief, post #9

O ile dobrze pamietam, to do kart turbo w A2000 było specjalne złącze, tzw. MMU. Więc o bardziej wypasionych kartach turbo z A2000 w pięćsetce zapomnij. Pozostają tylko te nakładane na podstawkę CPU.
A w ZorroII możesz wcisnąć kartę graf. (np. PicassoII, IV albo EGS Spectrum), jakiś kontroler SCSI, czy po prostu Fast RAM (tragicznie wolny).
[#11] Re: A500 i ZORROII

@wali7, post #10

Busboardy Micronica do A500 mialy wyprowadzone zlacze do kart turbo od A2000. Mozna wiec bylo wsadzic do takiej A500 w wieży wszystko, łącznie z Blizzardem2060.
[#12] Re: A500 i ZORROII

@Daclaw, post #11

no tak, ale zdaje się mówiliśmy o prostej kątówce CPU SlotA500->ZorroII, a nie o busboardzie Micronika de facto przerabiającym A500 w pełną A2000
chodzi mi o zanaczenie faktu, że karty turbo do dużych Amig nie były kartami ZorroII/III :)
[#13] Re: A500 i ZORROII

@wali7, post #12

aha wszystko już czaje... ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem