kategoria: Sprzęt
[#1] Przerabianie pada
Hej,
Mam takiego pada:

Chciałbym, aby wciśnięcie przycisku 2 było rozpoznawane jako 1, a niech 1 tez zostanie jako 1. Sprawdzałem i nie ma przejście między zaznaczonymi czerwonymi kółkami - ktoś mógłby mi poradzić jak się do tego zabrać? Czy nie jest to wykonalne?
Jak rozumiem, pod czarną masą jest jakiś chip?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2016 16:36:48 przez Piecho
[#2] Re: Przerabianie pada

@Piecho, post #1

Tak, jest czip, bo to pad do Segi MD, a Sega MD nie wysyła informacji o przyciskach wprost. Więcej tu.

Najszybciej tego pada przerobić sprawdzając pod który z pinów na środku poprowadzony jest przycisk 1, przerwać ścieżkę nożykiem prowadzącą do pola nacisku przycisku 2 i zdrutować do pinu przycisku 1.
[#3] Re: Przerabianie pada

@Piecho, post #1

Skoro i tak trzeba się pobawić z przeróbką, polecałbym rozważenie zrobienia pada z niezależnymi dwoma przyciskami.
[#4] Re: Przerabianie pada

@Solo Kazuki, post #3

Dobra Panowie, wiem już więcej - ale w skrócie. Jak mogę to zrobić?
[#5] Re: Przerabianie pada

@teh_KaiN, post #2

Najszybciej tego pada przerobić sprawdzając pod który z pinów na środku poprowadzony jest przycisk 1, przerwać ścieżkę nożykiem prowadzącą do pola nacisku przycisku 2 i zdrutować do pinu przycisku 1.

Tylko zależy mi, żeby strzałka w górę nadal była strzałką w górę - w tym wypadku jak rozumiem ten klawisz wcale nie będzie działał?
[wyróżniony] [#6] Re: Przerabianie pada

@Piecho, post #4

Sposobów jest kilka. Ale chyba najprostszym jest odcięcie wszystkich ścieżek do tego chipa i polutowanie "mostków" pomiędzy polami przycisków a odpowiednimi kablami (pinami). Z tego co widzę są w pobliżu tych pól odsłonięte okrągłe miejsca, jeżeli to nie będzie kolidowało z przyciskami można przylutować je tam. Pamiętaj tylko aby nie przylutować w miejsce gdzie jest GND (z tego co widzę jest poprowadzony wokół płytki). Oczywiście musisz pomostkować odpowiednie pola do odpowiednich przewodów/pinów, rozpiska jest np tutaj.
[#7] Re: Przerabianie pada

@Piecho, post #4

Odciąż ścieżki od przycisku C i podrutować do ścieżek przycisku Góra.
[#8] Re: Przerabianie pada

@Solo Kazuki, post #6

Trzeba zrobić dokładnie tak, jak napisał SoloKazuki: odciąć całkowicie ścieżki od chipa i polutować odpowiednie kabelki do tych styków, które chcemy mieć.
Ja tak przerobiłem kiedyć pada od NES-a / Pegasusa na potrzeby mojego C64.
[wyróżniony] [#9] Re: Przerabianie pada

@R-Tea, post #8

Ja bym tych ścieżek nie odcinał, tym chipem jest zwykły multiplekser i robi dodatkowo za wzmacniacz (kiedyś przerobiłem pada od nesa i przyciski były mało czułe). Wg schematu należy odciąć przewód nr 5 (numer w gnieździe) i podać tam 5V (można zmostkować z pinem 7 - oczywiście mówię o punktach lutowniczych od strony pada), w tym przypadku nie będzie działał przycisk A, więc można go sobie podrutować do przycisku góra. A jak dalej masz wątpliwości, to poproś kogoś o przeróbkę.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2016 12:15:46 przez sanjyuubi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem