Hej,
Dawno, dawno temu zakupiłem na Allegro Amigę 600, niesprawną. W zasadzie to nawet nie była Amiga 600 co: obudowa + płyta główna + klawiatura. Płyta główna była w dość kiepskim stanie - rdza wokół gniazd, zaśniedziałe (utlenione?) sporo przelotek, pinów od scalaków i ścieżek. Albo ktoś ją kąpał w rzece, albo kilka kondensatorów wylało. Ktoś ją chyba spisał na straty bo nawet generator zegarowy X1 był wylutowany.
Chciałem ją przywrócić do życia, więc zacząłem od wymiany kondensatorów wyglądających fatalnie na nowe. Zakupiłem tez nowy generator zegarowy 28.37512 MHz, który także wlutowałem. Amiga nie posiadała KickStartu ani stacji dyskietek, ale mam drugą sprawną Amigę 600, więc `pożyczyłem` od niej KickStart do testów. Niestety ta niesprawna po podłączeniu do TV (kablem Composite lub RGB) nie dawała żadnych oznak życia. Sprawna Amiga nawet po wyjęciu KickStartu i włączeniu sprawia, że TV wykrywa, że na wejściu pojawia się sygnał RGB (choć nic nie jest wyświetlane). W niesprawnej TV nic nie wykrywa (no może na chwilkę po włączeniu coś mignie, ale to pewnie sprawa pojawienia się jakichś stanów nieustalonych na wyjściu podczas włączania).
Zmierzyłem napięcia po włączeniu niesprawnej Amigi 600 i już to dało mi do myślenia, że coś poważnego jest nie tak:
Zamiast +5V było ok. 0.5V,
zamiat +12V było ok 7V,
zamiast -12V było ok -17V.
Sprawdziłem na schemacie A600 do czego podłączone jest -12V i jako, że tylko do dwóch układów:
*U15 TL084 BiMOS Op-Amp
*U28 MC1488 EIA Line Driver
to postanowiłem wylutować hot-airem U28 (to jakiś konwerter do RS232?)
Trop okazał się bardzo dobry, bo po tej czynności Amiga po włączeniu ma już wszystkie napięcia poprawne. Niestety, nadal po włączeniu brak reakcji na TV. Sam U28 chyba nie wydaje mi się krytyczny do działania Amigi.
Żaden ze scalaków po włączeniu nadmiernie się nie grzeje, jedynie wokół U5 (Gayle Gate Array), U17 i U16 (DRAM 256Kx16, 80 nS) widać jakby jakąś mini-plamę, jakby kiedyś te układy się mocno zagrzały.
Domyślam się, że nie ma jakichś `typowych` rozwiązań` na daną usterkę A600, więc chciałbym się zapytać, czy jest jakiś KickStart, który posiada wewnętrzną procedurę testującą wszystkie podzespoły? A600 ma sporo procesorów, więc warto byłoby wiedzieć, który z nich może nie działać?
Jestem elektronikiem, mam oscyloskop, analizator stanów logicznych więc nie będzie problemu z diagnostyką. Fajnie, jakby np. taka procedura testowa sprawiała, żeby każdy z układów na jakimś swoim pinie wystawiał określony stan, jeśli jest on sprawny.
Ostatnia aktualizacja: 06.11.2016 01:01:39 przez felinusz