[#1] Amiga 500 i null modem
Witam
Ostatnio wyciagnolem ze strychu moja A500 i zrobilem null modem ze złomu :) korzystałem ze schematu zamieszczonego na stronie : http://www.amigaforever.com/kb/3-105.html

dodam ze zrobiłem kabel db9-db25 mam tez ten ich program, ktory wymaga jedynie workbencha i instaluje sie sam po stronie amigi. No i teraz mam problem poniewaz podczas setupu na amige dane sa wysyłane (trwa to ok 11 sek.) ale pozniej wywala na pc read com error. Wykonywałem wszystkie instrukcje type ser: itd... i nic. Co moze byc przyczyna na pewno kabel nie bo 4 razy sprawdzałem miernikiem, czy wina lezy po stronie pc czy amigi? I jeszcze jedno pytanko podobno amige idzie podlaczyc poprzez hyperterminal do pc, jak od strony pc ustawic to polaczenie z amiga. Acha jako ze mam niepełnego workbencha to ni moge ustawic parametrow seriala, czy idzie to jakos zrobic z konsoli cli?
[#2] Re: Amiga 500 i null modem

@ghostman, post #1

Pewnie właśnie ustawienia portów serial się nie zgadzają(muszą być identyczne). Nie jestem pewien jakie domyślne ustawienia ma port szeregowy Amigi zaraz po włączeniu ale chyba takie:
Baud Rate: 9600
Read Bits: 8
Write Bits: 8
Stop Bits: 1
Parity: None
Handshaking: xON/xOFF

przynajmniej coś takiego wyskakuje po uruchomieniu programu Preferences pod Workbenchem 1.3 jako default.
[#3] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #2

Sprawdziłem na mojej a600 z kickiem 1.3 i działa właśnie z takimi ustawieniami zaraz po zbootowaniu z dyskietki(bez zmian ustawień portu serial). Tylko że ja używam 'Adf Sender Terminal' a nie 'Amiga Explorer' chociaż w tym przypadku nie powinno byc różnicy. A najlepiej zrobić kabalek do połączenia poprzez porty równoległe i przesyłać dane przy pomocy programu Paradise(najlepiej w wersji 0.71b bezpośrednio ze strony http://www.gm.iwarp.com/programs.htm bo ta na aminecie nie ma zbyt wielu opcji). Nie trzeba się bawić w jakieś ustawienia i chodzi jak burza :), nawet pod winXP.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 13:43

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 13:43
[#4] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #2

Dzieki za odpowiedz
No to moze zaczne tak zalatwilem sobie amige 600 z workbenchem okazalo sie ze stacja fdd padnieta no to przelozylem moja ustawilem w preferences szybkosc i bufor i takie tam inne i tez nic program cos przesyła widac nawet ze cos zżarło w amidze troche pamieci ok 200 kB ale dalej nic i teraz
prośba:
czy ktos moze mi napisac co trza robic po stronie amigi bo ja to robie w ten sposob: otwieram shella i wpisuje(1) type ser: to ram:setup
nastepnie jest przesył z pc i pozniej trzeba wpisac(2) rx ram:setup tyle ze te pierwsze wpisane przezemnie polecenie cały czas wisi - jest uruchomione nie powinno sie ono zamknąc zaraz po wpisaniu , totez druga komende wpisuje daje enter i nic a moze to jednak wina kabla

Drugie pytanko slyszałem ze w amidze 600 mozna odczytac HD 720 kb jak to zamontowac ?
[#5] Re: Amiga 500 i null modem

@ghostman, post #4

To o jaką Amige chodzi? 500 czy 600? Wersja kickstart?
Bo przy kickstarcie powyżej 1.3(a raczej wersji Workbencha) sposób z komendą TYPE nie zadziała.

Nigdy nie instalowałem Amiga Explorer ale powinno być podobnie jak w przypadku ADF Sender Terminala.

1) Upewniasz się że ustawienia portów są identyczne(tak chyba masz)
2) Wpisujesz w Shell'u type ser: to ram:setup
3) Wysyłasz plik z PC
4) Po przesłaniu pliku naciskasz kombinację Control+C(nic się jeszcze na ekranie nie pojawi)
5) JESZCZE RAZ wysyłasz ten plik z PC
6) Teraz pojawi się w Shellu ****Break
7) Anulujesz na PC transfer
8) Uruchamiasz setup

Powinno zadziałać :)

Dyskietki:
Jeżeli w swojej Amidze masz kicka 2.x i komplet dyskietek w wersji 2.1 to na nich znajdziesz CrossDosa i przeszukasz archiwum forum :)

Jeżeli nie masz sytemu w tej wersji to pozostaje fat95(aminet) który musisz przenieś na Amigę i tam skonfigurować(w archiwum jest chyba nawet instrukcja po polsku).

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 14:34
[#6] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #5

Teraz jest juz amiga 600 kick ver. 2.0 bo dzis ja pozyczyłem ale zaczynalem na 500 :) mowisz ze w workbenchu 2.0 komenda type ni działa to co działa copy ser: to ram: ? A crossdosa nie posiadam :( czyli jestem w punkcie wyjścia tyle ze mam 2 amigi
[#7] Re: Amiga 500 i null modem

@ghostman, post #6

Komenda type nie działa ale za to działa Arexx(taki język skryptowy) i właśnie przy jego pomocy przenosi się pierwsze pliki konfiguracyjne na Amigę pod systemami 2.x+.

Przed chwilą zainstalowałem AExplorera na mojej a600 z kickiem 1.3 i podczas instalacji jest napisane że ustawienia portu na Amidze *MUSZĄ* być następujące

Baud Rate: 19200
Buffer Size: 4096
Read Bits: 8
Write Bits: 8
Stop Bits: 1
Parity: None
Handshaking: RTS/CTS

więc jeżeli masz niepełną wersję Worbencha 1.3(bez programu Preferences) to ustawień nie zmienisz, niestety...

Nie chce mi się wkładać kickstartu 2.04 do sześćsetki bo inaczej bym ci powiedział jak to zrobić pod tą wersją a na stronach Cloanto(twórców AExplorera) i w dokumentacji programu nie jest to niestety dokładnie opisane i wszystkiego się człowiek dowiaduje podczas samej instalacji.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 15:04

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 15:04
[#8] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #7

no niestety workbencha 1.3 mam niepełnego nie moge zmienic sobie ustawien seriala ale za to full workbench 2.0, moze jakies odnosniki dla tego Arexx'a moglbym prosic :)
[#9] Re: Amiga 500 i null modem

@ghostman, post #8

Nie musisz znać Arexxa, wystarczy napisać prosty skrypt w tym języku na Amidze i uruchomić. Działa na bardzo podobnej zasadzie jak ten sposób z komendą TYPE. Pewnie go trzeba napisać przy pomocy systemowego edytora Ed i uruchomić poleceniem RX z Shella i po bólu. Ale jak ten skrypt ma wyglądać(pewnie jest to powiedziane podczas samej instalacji) nie wiem bo nigdy nie instalowałem AExplorera pod Workbenchem 2.x. Ja głównie do takich rzeczy(przenoszenia danych PC-Amiga) używam programu Paradise i ADF Sender Terminal(i właśnie ten program 'instaluje' się w prawie identyczny sposób jak AExplorera).
[#10] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #9

na amiga 600 to wyglada tak (wg collanto) ze niby wpierw wpisujesz te komende type która ni działa odnosze wrazenie ze wlasnie tutaj amiga explorer przesyła ten caly skrypt :) bo pozniej trzeba wydac polecenie rx ram:setup ok, racja klopot w tym ze polecenie type nie zadziala i trzeba stworzyc sobie skrypt do odbioru pluiku z setupem , pogrzebalem troche w necie i odkopałem to :

say 'Filename?'; pull file
say 'Bytes?'; pull size
say 'Now send the file!'
open('1','ser:')
open('2',file,'W')
n = 1024
lof = 0
do while lof < size
lof = seek('2', 0, E)
diff = size-lof
if diff < 1024 then n = diff
t = readch('1', n)
writech('2', t)
say lof || '0b'x
end
say 'Received file: 'file''
say 'Filelength = 'lof' bytes'
close('1'); close('2')
exit
[#11] Re: Amiga 500 i null modem

@ghostman, post #10

Komenda TYPE z systemów 2.x i wzwyż nie radzi sobie z plikami BINARNYMI a z plikami tekstowymi powinna dawać sobie radę. Wygląda na to że albo nie zmieniasz ustawień portu serial tak jak jest to wymagane, albo coś nie tak z kablem.
[#12] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #11

a moze znasz jakas stronke gdzie jest ładnie przedstawione jak taki kabel zrobic bo ja swoj zrobiłem w oparciu o schemat ze strony amigi explorera
[#13] Re: Amiga 500 i null modem

@ppill, post #11

A nie wystarczy przegrac TYPE z WB1.3 na WB2.x?
Powinno zadzialac
[#14] Re: Amiga 500 i null modem

@Norbert, post #13

Witam, jak widac jestem tu nowy ;)

Mam problem zwiazany z polaczeniem Amigi i pc :(

Sciagnalem adf sender terminal, mam kabelek i a500 1mb + dodatkowy fdd.
Wszystko robilem jak w faq , tzn. ustawienia portow sa takie same na amidze i pc, odpalam shella, wpisuje type ser: to ram:***plik***, wysylam na pc i ... idzie tylko kilka procent ( w zaleznosci od dlugosci pliku, przewaznie ok 19200 bajtow - tyle co predkosc portow) i staje, amiga reaguje jakby transfer sie zakonczyl. Plik pojawia sie w ram, ale jest niezdatny do nieczego.

Jesli chodzi o sam kabelek to szczerze mowiac (po lekturze strony amiga forever i dzialu kabelkow) nie wiem jak on jest zbudowany (kupiony ze sklepu, nie samorobka), ale dzialal kilka lat temu jak laczylem pc z laptopem i pc z amiga 2000 (tyle ze wtedy uzywalem twin express, ale teraz nie mam jak go zgrac na a 500 ... ).

Byc moze robie cos nie tak ? A moze to jednak ten kabelek jednak nie taki jak trzeba ? Moze da sie ustawic transmisje xon/xoff zamiast sprzetowej ?

Bede wdzieczny za jakies wskazowki.
[#15] Re: Amiga 500 i null modem

@kutafon, post #14

Poczytaj ten artykul
http://adfsender.stoeggl.com/adfsenderterminal/methods.html

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 19:10
[#16] Re: Amiga 500 i null modem

@Norbert, post #15

Przeczytalem to w 1 kolejnosci i postepowalem jak bylo tam napisane.

Sprobowalem jeszcze z max. buforem portu na amidze. Udalo mi sie przegrac plik dos2dos3long (~19kb), i niby wszystko bylo jak trzeba. Jednak przy probie jego uruchomienia na amidze wyskakuje cos w rodzaju "unable to load ... object not a module" - jakos tak.

Chyba jednak zaopatrze sie w drugi kabelek :(
[#17] Re: Amiga 500 i null modem

@kutafon, post #16

Bylo problemy ale je przezwyciezylem :)

Napisze, bo moze komus sie przyda w przyszlosci ... :

- Zwiekszylem bufor portu szeregowego w amidze do max., co pozwolilo mi na przeslanie programiku 'dos2dos' (transfer danych z/do dyskietki pc/atari sciagnietego z strony programu 'adf sender terminal')

- teraz mialem mozliwosc przenoszenia danych na dyskietce ms dos , problem w tym ze obraz amigowej dyskietki jest wiekszy niz jej pojemnosc - wiec przypomnialem sobie dms'a ;)

- pod uae pakuje adf do dms i po takiej operacji miesci sie na dyskietce pc

- juz na amidze przegrywam *obraz*.dms na amigowa dyskietke, po czym odpalam dms'a i zgrywam na dyskietke - i gierka gotowa do odpalenia :)

ps. mam a500 1mb i dwie stacje dyskietek jakby co :D
[#18] Re: Amiga 500 i null modem

@kutafon, post #17

Lepszy od dos2dos jest pakiet MutliDOS z Aminetu.
Montowane jest urzadzenie MS0: i mozna przegrywac pod dowolnym filemanagerem. Nazwy są skrocone do 8+3.
Tego ograniczenia nie messydisk.device z pakietu FAT95, ktory rowniez dziala pod kick1.3

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 00:38
[#19] Re: Amiga 500 i null modem

@Norbert, post #18

Tak, dos2dos to zdecydowanie program dla cierpliwych osob :)

Ale ma ta zalete ze zajmuje tylko ok 19kb OK

ps. btw dzieki, niewiedzialem o multidos , to jest to co mi bylo potrzebne :)

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 02:14
[#20] Re: Amiga 500 i null modem

@kutafon, post #16

Przed przesłaniem pliku przy pomocy ADFSenderTerminal i komendy type musi on być wcześniej potraktowany programem fileprep z tego pakietu.Type ucina parę końcowych bajtów i trzeba plik odpowiednio spreparować by obcięte bajty nie wpływały na możliwość uruchomienia. Dlatego wyskakuje Ci bład "unable to load ... object not a module". A Dos2Dos dostarcznay razem z ADFST został właśnie tak 'przerobiony'.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem