[#1] eBay i sprzęty z USA...
Witam! Przeglądam sobie eBaya i widzę, że w USA i Kanadzie dosyć sporo chętnych na sprzedaż fajnych Amig (30004000) Jak patrzę, to ceny jawią się atrakcyjne!! Na pewno lepiej niż u nas...
Teraz mam pytanka dla zorientowanych:
- jak reagują sprzedający? Bo coś mi się wydaje, że niechętnie wysyłają paczki do jakichś egzotycznych krajów (Polska)
- jak kształtują się KOSZTY przesyłki - powiedzmy takiej A4000 z Ohio do Gdańska?
- czy ktoś już coś zamawiał z zagranicy?
- jeśli tak to jakie są wrażenia i jak dokonywaliście płatności??

Pozdrawiam!

[#2] Re: eBay i sprzêty z USA...

@Rodzyn, post #1

Witam!

1. Raczej nie ma problemów z wysyłką do Polski. Jeszcze się nie spotkałem, żeby ktoś nie chciał.

2. Uważaj na przesyłki UPS - przesyłki tą firmą są cholernie drogie. Czasami za sprzęt dasz kilka dolarów a 10 razy tyle za przesyłkę. Bardzo lubią z niej korzystać Amerykanie. Zazwyczaj kierują Cię na stronę UPS, gdzie możesz wyliczyć sobie koszty przesyłki i usiąść i płakać.

Jeżeli ktoś zgodzi się na wysyłkę pocztą to koniecznie poproś o AirMail, w innym wypadku będziesz czekał na sprzęt do następnych Świąt Bożego Narodzenia.

Bardzo dokładnie podawaj swój adres. Czasami dobrze jest wytłumaczyć co oznacza skrót "ul.", co w adresie jest kodem itd.

3. Powyższe, to są moje spostrzeżenia.
Kupiłem kiedyś na eBay instrukcję do A1200 (Harddrive User Guid) w Australii.
Trafiłem na uczciwego sprzedawcę, bo wysyłał mi ją 3 razy.
Dotarła dopiero za trzecim. Właśnie po wytłumaczeniu naszego nazewnictwa i wyjaśnieniu co jest co w adresie oraz po prośbie o pocztę lotniczą.
Dwie wcześniejsze przesyłki nadal nie dotarły (od czerwca 2006).

Kupowałem potem kilka razy gry w Anglii i nauczony poprzednim doświadczeniem od razu stosowałem się do powyższych wskazówek.
I juz nie było problemów. Zawsze doszły.

4. Ja płacą przez PayPal.

Udanych zakupów.

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 21:10

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 21:11

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 21:12

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 22:00

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 22:01
[#3] Re: eBay i sprzêty z USA...

@cichym, post #2

Dzięki... Chyba spróbuję jednak :D Bo jak widzę jak schodzi A4000 z Cybervision 64 i innymi bajerami za 250$ to mi się słabo robi :)

[#4] Re: eBay i sprzêty z USA...

@Rodzyn, post #3

akurat tę Amigę gościu chce sprzedać ludkom tylko z USA albo Kanady :)

[#5] Re: eBay i sprzêty z USA...

@Pinto, post #4

Zawsze warto zapytać. To nic nie kosztuje.

Pozdrawiam.

[#6] Re: eBay i sprzêty z USA...

@cichym, post #5

no chyba zepytasz na 0 700 xxx.....

[#7] Re: eBay i sprzêty z USA...

@Kaczus, post #6

Wiesz 0 700 xxx sie rozwija to moze i dodzwonia sie do tamtej osoby i mu troche "pojecza"

[#8] Nie trzeba daleko szukać

@Rodzyn, post #1

To było u nas miesiąc temu, za 1200 zł "Kup teraz":

http://allegro.pl/item144962667_amiga_3000_full_wypas.html

Przeoczyłem i do dziś nie mogę się pozbierać. :(

Pisałem do nabywcy z ofertą odkupienia za podwójną cenę, ale nie odpisał. :( Nie ma się zresztą czemu dziwić - to chyba jakiś wypasiony kolekcjoner, więc moje dodatkowe 1200 PLN mu po nic.

Nie wiem jak mam teraz żyć... :(
[#9] Re: Nie trzeba daleko szukać

@Daclaw, post #8

No, nieźle. A3000 z najszybszym Cyberstormem, całkiem niezłe peryferia... Swojego czasu taki sprzęt był warty prawdziwą fortunę... Aż się wierzyć nie chce jak sie patrzy na ten konfig, i na cenę za jaką to poszło... ;)

[#10] Re: Nie trzeba daleko szukać

@MinisterQ, post #9

Popatrz na STAN - czyściutka, niepożółknięta klawiatura, oryginalna myszka, żadnych dodatkowych dziur wyciętych w obudowie jednostki centralnej (a to raczej "standard" w przypadku innych A3000D).

A co do ceny - mniemam, że sprzedawca nie bardzo orientował się w realiach, ustalając cenę"kup teraz". Po 1000 PLN schodzą przecież ostatnio na pniu takie A4000:

http://allegro.pl/item146298055_amiga_4000_40_legenda_rewelacja_pelno_bonusow_.html

konfig i stan raczej nieporównywalny a poszła zanim zdążyłem wcisnąć "kup teraz", zaraz po wystawieniu.

Pewnie A3000 się zaplątała na jakiejś palecie, wiozącej do nas z "zachodu" pecety poprzedniej generacji. Ja co jakiś czas odwiedzam lokalnych "importerów" licząc na taką sytuację. Niestety, trafiłty się dotychczas tylko dwa maki G3 (też wypasione - z kontrolerami UWSCSI, dyskami 36GB, skanerami, nagrywarkami w zewnętrznych obudowach).
[#11] Re: Nie trzeba daleko szukać

@Daclaw, post #10

ja bym takiej amigi4000 za 1000 zł nie kupił

[#12] Re: Nie trzeba daleko szukać

@Daclaw, post #8

Prawdziwa okazja, bo na eBayu ten Cyberstorm poszedł za ok 400 EURO :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem