kategoria: A1200
[#1] Restauracja amigi- kilka pytań
Witam
Posiadam dwie amigi jedna odrestaurowaną a drugą nie. Chce zmiksować je w jedną gdyż odrestaurowana ma biała obudowę i wymienione kondensatory a ta druga sporo rozszerzeń. W związku z powyższym mam kilka pytań:

1. Czy wszystkie amigi 1200 od commodore mają taką samą płyte główną?

2. Mam stary 20 letni CD-ROM przy drugiej amidze, jaka szansa jest że on działa? Przy założeniu że nie po prostu leżał gdzieś w szafie.

3. Gdzie znajdę jakiś poradnik jak obsługiwać owy CD- ROM i jak nagrać nowe płyty na dzisiejszych PC-ekach?

4. Amiga w białej obudowie ma za dysk nowa karte CF zaś ta nie odrestaurowana oryginalny dysk 3,5 cala, który komponent lepiej używać w planowanym tworze?

To chyba tyle na teraz, prosiłbym o odpowiedzi na wszystkie pytania :)
[#2] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #1

1. pasuje do obudów
2. 24% szansy
3. eee a po co Ci cd rom dziś?
4. nie ma oryginalnych dysków 3,5" w Amigach montowano 2,5" które dziś kupisz za 10zł
można używać też kart CF w przejściówce aaaaaaAAA!!! skoro już masz kartę CF za dysk to chyba nie było pytania.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 00:04:40 przez Vato
[#3] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #1

1. Nie, ale są w zasadzie kompatybilne.
2. Jest, tylko czy jest sens go używać.
3. W zasadzie CD jest standardem, to Amiga musi umieć czytać standardowe CD. Dalej pkt 2.
4. Kartę, choć nie każdy się z tym zgodzi. Zalety kart - cicha, mały pobór prądu, nowa, można przenosić dane z PC.
[#4] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@codi, post #3

4. Zaleta dysku: słychać jak cichutko pstryka przy wczytywaniu, też ma mały pobór prądu helooo!
Na dysk twardy też można przenosić dane z PC.
No chyba, że ktoś używa tylko jednej CFki i zawsze ją wyciąga z Amigi
Wygodniej robić to normalnie przy włączonym WB i przez slot PCMCIA za pomocą CFki do kopiowania danych.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 00:13:31 przez Vato
[#5] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@codi, post #3

@1. Chodzi mi czy wszystkie rozszerzenia z jednej Amigi będą kompatybilne z płyta w drugiej Amidze.
@2. Nie wiem jak działał CD w Amidze ja za swojej młodości miałem całkowicie podstawowy egzemplarz, ale z tego co wiem dawało się odpalić gry bezpośrednio z płyty a że nie używam emulatorów FDD, to łatwiej o działająca nowa płytę niż dyskietkę.
@3. Jest jakiś artykuł na ppa o cd do Amigi?
@4. Tak tez myślałem ale żona (bo jedna z Amig jest przywieziona z jej domu rodzinnego) uparła się że chce dysk i potrzebowałem opinii bardziej doświadczonych żeby ją przekonać :P

A dysk możliwe że jest 2,5 cala założyłem z góry że była to trzy calówka.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 00:15:30 przez Szynsz
[#6] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Vato, post #4

4. Chodziło mi raczej o czytnik kart kontra rozbieranie towera w celu podłączenia dysku. Ewentualnie jakiś zewnętrzny adapter ATA-USB. Ilość zawracania d. nieporównywalnie większa. Idealne rozwiązanie to 2 karty, jedna w środku na stałe, druga nawet niewielka do przenoszenia danych. Ja mam akurat tower, więc z PCiMCIą zabawy prawie jak z dyskiem. Tradycyjnie zamiast CF polecę MicroSD z adapterem do SD, z CF mam niemiłe doświadczenia.
[#7] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #1

3. Gdzie znajdę jakiś poradnik jak obsługiwać owy CD- ROM i jak nagrać nowe płyty na dzisiejszych PC-ekach?

Potrzebujesz device w Devs:, filesystem w L: i mountliste (możesz ją uruchamiać ręcznie lub automatycznie przy starcie WB, wrzucając ją do Devs:DosDrivers , WBStartup lub User-Startup.

W mountliście musisz mieć wpisany device, filesystem i...Unit.
Jeżeli CD-ROM jest jako jedyny na taśmie IDE, to musi mieć zworkę na Master i Unit 0. Jeżeli jest razem z HDD, to musi mieć zworkę na Slave i Unit 1.
Płyty CD dla Amigi możesz nagrać na pececie. A kompatybilniej będzie gdy zrobisz ISO na WinUAE za pomocą darmowego MakeCD z Aminetu i później wypalisz taką płytę na pecetowym programie typu Nero.
Jutro poszukam sterowniki do CD-ROMu.
[#8] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #5

1. tak
2. teraz robisz to samo bezpośrednio z dysku (lub CFki)
3. ppa ma wyszukiwarkę
4. Dobra żona. Pozdrów ją od Vata OK
[#9] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Vato, post #8

1. Dzięki tyle mi wystarczy.
2. Rozwiniesz temat? Kiedyś jak pytałem jak odpalić adfy na dysku bez emulatora FDD to każdy mówił że się nie da. A z tego co wiem to nie wszystkie gry da się zainstalować na dysku.
3. A kto powiedział że z niej nie korzystałem? ;)
4. Zona jak żona ja tam jestem zwolennikiem CFek, ja osobiście używam jednej jako dysku a jednej w adapterze PCMCIA własnie o przenoznia danych
[#10] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #9

@2 WHDLoad, znajdziesz większość gier NDOS, to chyba jedyne racjonalne rozwiązanie na dzień dzisiejszy.
@4 Sentymentalnie można pobawić się w zakup dysku 2.5", pewnie coś na alledrogo się znajdzie.
[#11] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@codi, post #10

4. takich aukcji link jest multum link ok, racja

Jak przyjedziesz na jakiś zlot i się przypomnisz to Ci za piwo przywiozę hdd OK

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 00:40:46 przez Vato
[#12] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Vato, post #11

Hmm nie obraź się Vato, ale jak wspominałem sam jestem zwolennikiem CF-ek :P A co do whdload, to oczywiście znam ale czy Gry DOS tez obsługuje? I z tego co wiem w darmowej wersji jest spore ograniczenie co do obsługiwanych gier. Tak wiec chyba wracamy znowu do CD :P

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 01:21:08 przez Szynsz
[#13] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #12

Whdload jest już darmowe.
[#14] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #12

Ja się nie obrażam szeroki uśmiech pytałeś to odpisałem co o tym myślę i czego ja jestem zwolennikiem szeroki uśmiech
WHDLoad listę znajdziesz na różnych stronach, jest już darmowy jak kolega napisał.
Są gry różne NDOS które mam w oryginałach oraz w wersji WHDload więc wg mnie obsługuje ok, racja
[#15] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Vato, post #14

Ja jeszcze dodam, że wprost tego nie można podać, ale każdy Amigowiec wpisuje w Google "whdownload".OK
Czyli najpierw sprawdzamy, a później kupujemy...o ile jeszcze jest gdzie.
[#16] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #15

Ok Panowie to chyba wiem wszystko, docelowa amiga będzie jechała na classic workbench a ten ma chyba już wbudowany WHDLoad, a zapytam legalne wersje gier na owy programik da się gdzieś zakupić (w rozsądnej cenie oczywiście)? Osobiście jestem zwolennikiem że jak mnie stać to kupuje. Choć zwykłe gry na dyskietki zdobywałem w sposób o którym nie można pisać na forum (choć ten zakaz jest zwykła obłudą bo i tak każdy korzysta z podobnych sposobów i wystarczy zagadać na priv ale nie ja jestem adminem :P ) ale to bardziej z braku ich dostępności (bądź astronomicznej ceny :P).
[#17] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #16

@1. Chodzi mi czy wszystkie rozszerzenia z jednej Amigi będą kompatybilne z płyta w drugiej Amidze.
Czasem trzeba zrobić jakiegoś fixa na płycie, żeby karta działała na 100%.
[#18] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #16

Dawno nie interesowałem się wb classic, ale z pewnością ma zainstalowany whdload tylko nie jestem pewien wersji tego programu. Obecnie whdload jest darmowy, wcześniej w cwb zainstalowana była wersja odpłatna bez klucza. Z tej wersji można było korzystać z pewnymi ograniczeniami np. niektóre gry nie działały, wymagały bowiem klucza, ponadto przed uruchomieniem każdej pozycji pojawiał się komunikat, którego treści nie pamiętam.

Co do gier i dem (dedykowanych np. OCS/ECS czy wymagające kicka 1.3) z dyskietek to na A1200 wiele pozycji nie działa albo nie działa prawidłowo. Wiele takich pozycji działa właśnie dzięki whdload.
[#19] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@misiek2, post #18

Teraz już w pakiecie jest pełna, darmowa wersja.
[#20] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@nostrum666, post #19

A co było w ogole platne, whdload czy gry do niego? I czy zeby miec nowa jego wersję, to musze na nowo wgrac classicworkbench na dysk czy jest jakas latka?
[#21] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #20

Klucz do WHDLOAD był płatny. Gry powinieneś mieć oryginalne, ale tym bym się nie przejmował
[#22] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@sebbb, post #21

Ok a rozszerzenie 8MB do Elsatu wystarczy do działania WHDLOAD?
[#23] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #22

Wystarczy.
[#24] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@Szynsz, post #1

dorzucam cos od siebie w sprawie restauracji amigi :)
[#25] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@juen, post #24

Oj tam oj tam :P
[#26] Re: Restauracja amigi- kilka pytań

@sebbb, post #21

Należy jeszcze dodać, że niezarejestrowany WHDLoad działa bez problemu z 99% gier. Tylko pojedyncze tytuły są wyłączone i nie można instalować gier z dyskietek. No, ale od tego jest Google i "whdownload".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem