[#1] Micronik Z-3i czy warto kupić ??
Witam wszystkich

Jestem od niedawna posiadaczem A1200 w obudowie, mam możliwość zakupu Amiga 1200 Micronik Z-3i czy warto kupić ??

Płyta ta posiada 3 sloty PCi, 2 sloty ISA,5 slotów Zorro II/III,1 slot A4000 CPU i bodajże kontroler scsi.
Wiec mam pytanie czy ta płyta będzie obsługiwać pci oraz isa też czy tylko zorro ?? Na zadane takie pytanie jeden znajomy odpowiedział mi że tylko zorro, że lepiej kupić Mediator PCI.

Proszę o poradę w tej sprawie.

[#2] Re: Micronik Z-3i czy warto kupić ??

@BlackPit75, post #1

Tylko zorro, i to w trybie zorro-2.

[#3] Re: Micronik Z-3i czy warto kupić ??

@MinisterQ, post #2

Czyli znajomy miał racje i mimo wszystko lepiej jest kupić Mediator PCI .
To dla czego ona posiada aż 3 x PCi i 2 x ISA jak one nie działaja ??
Może mi ktoś na to pytanie odpowiedzieć.
[#4] Re: Micronik Z-3i czy warto kupić ??

@BlackPit75, post #3

sloty PCI i ISA na tych płytach wykorzystują sprzętowe emulatory PC (a właściwie są to całe pecety, 486 lub Pentium). Istnieją specjalne karty umożliwiające "spięcie" magistrali zorro z ISA na takiej płycie, ale istnieje bardzo mało sterowników i jest to powolne
płytę Z3 można wykorzystać w trybie Z3, ale pod warunkiem podłączenia karty procesorowej od A4000. z kartą turbo do A1200 taka płyta chodzi w Z2.
generalnie, Mediator jest znacznie lepszym rozwiązaniem
[#5] Re: Micronik Z-3i czy warto kupić ??

@BlackPit75, post #3

Do działania potrzebują "sprzćtowego emulatora PC"
Wtedy są traktowane jako sloty PeCeta.
Miał być dostćpny mostek udostćpniający te sloty od strony
Amigi ale nie doczekalismy sić.

Pozdrawiam
[#6] Re: Micronik Z-3i czy warto kupić ??

@BlackPit75, post #3

Jak kupisz kartę procesorwą do dużych Amig to będziesz miał ZIII.
A dlaczego ma PCI i ISA? Kiedyś były dostępne sprzętowe emulatory PC wpinało się je podobnie jak kartę logiki do Medka dla dużych Amig, czyli emulator zajmował 1 slot Zorro i 1 slot bodajże PCI. Wtedy w sloty ISA i PCI można było włożyć karty dla PC i miałeś dwa kompy w jednej obudowie. Uprzedzając pytanie niestety Amiga w żaden sposób kart włożonych w ISA i PCI nie zobaczy.
[#7] Re: Micronik Z-3i czy warto kupić ??

@RadoslawF, post #5

Dzięki za konkreta odpowiedź.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem