kategoria: A1200
[#1] Problem z napędem dyskietek?
witam właśnie przyjechały do mnie moje a1200 mam taki dziwny przypadek.
pierwszy: podłączyłem amige pod mały tv. kablem chincz żółty biały .dopiero po jakimś czasie pojawia się ekran z kikstartem. dlaczego nie reaguje tv odrazu .
drugi : podczas wrzucenia dyskietki strasznie halasuje napęd i nie wczytuje gier. wrzuciłem mnóstwo dysków i to samo . dopiero przy jednej grze oryginalnej udało sie ruszyć pudło. zagrać bez halasowania
Niestety to jest mój pierwsza styczność z amiga od 20 lat. mało pamiętam procedur i trików związane z amiga. Odrazu mówię że mam ten sam problem z amiga która jest zupełnie nowa . kupilem w stanie kolekcjonerskim. w czym jest problem. nie mam podłączonej ani myszki ani joysticka. tyle czekałem bo aż miesiąc a tu taka przykra niespodzianka. RATUNKU. jutro dodam foty.
[#2] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #1

Jaki kick ma amiga? W 3.1 to normalne że bez dysku obraz wyświetla się po 20 sekundach. Co do stacji dyskietek to wyczyść ją w środku, szczególnie soczewkę. Jak nie pomoże to albo dyskietki albo stacja do wymiany.
[#3] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #1

Zawalone syfem dyskietki.
[#4] Re: Problem z napędem dyskietek?

@Vato, post #3

tak to amiga 1200 HD z 3.1 kick. ok jedna sprawa rozwiązana. teraz hałas napędów trzeba rozwiązać. to otwieram kolejna paczkę z dyskietkami.sprawdzę na innych z innego źródła.
[#5] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #4

dobra problem chyba był z dyskietkami aż dziwne bo naprawdę mnóstwo halasowalo. od innego dostawcy ami chodzi cicho ale też ciężko odpalić jakąś grę. porostu syf a nie gry się trafiły. a już się bałem o moją kochana ami.
[#6] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #5

jak mogę naprawiać dyskietki, coś mi świta że chyba dało się programem x-copy, niestety miałem wtedy tylko 10-12 lat jak używałem Amigi dlatego prawie nic nie pamiętam, bądźcie wyrozumiali za moją niewiedze. jakieś dobre rady co do obsługi ami? dodatkowe pytanie niektóre gry mają przed startem opcje nieśmiertelności itp. a na dole start gry , niestety nie mogę zejść niżej jedynie co myszka klikam wtedy zmienia się na opcję yes\no ale nic pozatym , joya mam sprawnego myszka reaguje na przyciski nie wiem jeszcze czy da się ruszyć kursorem.Paczka świeżo otwarta z tad tyle pytań.
Jeszcze jedno czy a1200hd ma taki lekki zasilacz? pamiętam jakiś zasilacz ciężki jak cegła czy dobrze mówię czy mam jakieś urojenia. tak pozatym to dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 23:19:40 przez magnatt
[#7] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #6

jak mogę naprawiać dyskietki

Bierzesz bardzo mocny magnes i przemagnesowujesz. Magnes często "lubi" naprawić badblocki. Przy okazji wykasujesz wszystkie wirusy. Następnie ściągasz programik BadFormat i formatujesz. Dyskietki z badblockami użyjesz tylko na WB. Nie nadają się one do gier NODOS.
[#8] Re: Problem z napędem dyskietek?

@Andrzej Drozd, post #7

No i niestety mam uszkodzony napęd. coś tam czytało ale niestety juz dzisiaj nawet orginałów ktopre chodziły nie czyta, testowałęm gry na drugiej a1200 i tam jest wszystko ok , tutaj się zesrało, moze ktos ma jakis napęd do sprzedazy? lub pomysł na regeneracje? doatkowo jak rozebrałem kompa to zauwazylem nieco rdzy na ekranie, i nieco na płycie głównej, na kościach gdzie stykał się ekran, jakies podpowiedzi? dziękuje z góry za info
[#9] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #8

Stacje kupisz na znanym portalu. A na rdzę to proponuję odrdzewiacz tylko oddziel ekran od płyty bo to dość agresywny preparat. Jeśli nie znajdziesz stacji w internecie to daj znać ja mam kilka sztuk to i do A1200 pewnie się znajdzie.
[#10] Re: Problem z napędem dyskietek?

@Marcin74, post #9

dzięki za odp. dzisiaj rozbioru ami. i napisze jaka to bo nie wiem czy było kilka producentów czy też jeden. chętnie kupię stację bo czekałem tyle lat na sprzęt a tu taka przykra sprawa. masz może też jakaś myszkę? bo moje są niesprawne . chyba że wystarczy przejściówkę i można podłączyć mysz nowej generacji.
[#11] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #10

A co tym Twoim myszą jest? Przeważnie padają w nich mikrostyki od przycisków lub wtyczki, to są rzeczy które możesz sam naprawić
[#12] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #10

Myszki to przede wszystkim dokładnie wyczyść bo często przestają działać jak się rolki zabrudzą
[#13] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #10

Oczywiście możesz też kupić przejściówkę dla myszek USB. Ale ja bym spróbował naprawić te oryginalne. W razie czego mogę Ci pomóc i z myszkami. Możesz przesłać do mnie tą stację i te niesprawne myszki ja to sprawdzę i jeśli da się naprawić to Ci naprawię a jak nie to odsprzedam Ci stację do A1200 i myszka też się znajdzie.
[#14] Re: Problem z napędem dyskietek?

@Marcin74, post #13

ooo super ze ktoś pomocny się znalazł, w myszkach działają tylko przyciski i w jednej reaguje kursor ale rusza się max 2mm. druga zero reakcji.rozbiore i zobaczę w najgorszym przypadku wyślę do ciebie.do Amigi z zepsutym napedem dostałem z 200-300 dyskietek i żadna nie działa, co one, mogły zostać namagnesowane czy co?w pudełku znalazłem tylko kilka oryginałów które działają reszta strasznie piszczy w napędzie. co to może być. pozatym dziwne że na wejsciach z tyłu Amigi jest osad rdzy lub utleniania się metalu tak samo jak na ekranie i płycie głównej. niezbyt zadbana ale obudowa z klawiszami jak nowa w środku karta turbo. nawet nie wiem jak ją sprawdzić. postaram się dołączyć fotki może ktoś mądry się wypowie co to za przypadek. jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. szukam jeszcze chętnego do przegrania mi kilku moich ulubionych z dzieciństwa gier.w zamian mogę dać kilka paczek dyskietek, no chyba że ktoś mi podpowie jak mam nagrać sobie gry nie kupując Goteka. lub karty CF . uznaje tylko dyskietki bo to sama przyjemność nimi wahlowac, dodam jeszcze że dziś ok 300 dyskietek wsadziłem w napęd testujac dyski.ledwo żyję szeroki uśmiech właśnie skończyłem. mam z 600 dyskietek a może z 10-12 gier.fajnie nie?tylko siąść i płakać. tak czekałem z niecierpliwością na swoją paczkę a tu ZONK.
[#15] Re: Problem z napędem dyskietek?

@mikser, post #2

Co do stacji dyskietek to wyczyść ją w środku, szczególnie soczewkę.
W stacji dysków nie ma soczewki.
[#16] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #14

Na Allegro znajdziesz przelotkę USB do Amigi z wysyłką do 50 zł. Wpisz w wyszukiwarce "mysz Amiga".
Do przelotki dokup jakąś tanią mysz optyczną za 5 zł. Na pewno działają myszki Omega. Albo kup sobie porządną za 20 zł.
Tanie i badziewne myszki optyczne są 100x lepsze od amigowych kulkowych.OK
[#17] Re: Problem z napędem dyskietek?

@Andrzej Drozd, post #16

Odradzam kupowanie starych adapterów USB (w tym jerry). Lepiej dopłacić do Rysia MkII lub ew. adapter Tom (jakieś 85 pln + KW). Te adaptery obsługują myszki USB (nie tylko te USB z protokołem PS2) ale też gamapady na USB pozwalając zastąpić amigowy joystick.
Te stare adaptery (z obsługą niby USB ale w trybie PS2) mogą nie działać z nowymi myszami na USB (takimi nie wspierającymi protokołu PS2).
[#18] Re: Problem z napędem dyskietek?

@jimmy, post #17

Te stare adaptery (z obsługą niby USB ale w trybie PS2) mogą nie działać z nowymi myszami na USB (takimi nie wspierającymi protokołu PS2).

Dokładnie tak jest. Należy unikać myszek powyżej 50 zł. Wszystkie od 5 zł do powiedzmy 20 zł powinny działać bez problemu.
[#19] Re: Problem z napędem dyskietek?

@Andrzej Drozd, post #18

ok kolejny problem.temat odświeżam. mam drugą amige nowa. z boxem itp. tak jak z półki sciagnieta, pobawiłem się na niej 2 wieczory. dzisiaj postanowiłem wrzucić do niej dyskietki te czyste halasujace albo uszkodzone po to żeby pokazać majstrowi od amig który przyszedł do mnie co to za przypadek z tymi dyskietkami niestety po kilku dyskietkach przestał działać mi napęd w tej nowej amidze, moje pytanie czy mam odrazu się zastrzelić czy tak jak kumpel doradza najpierw przeczyscic napęd dyskietką czyszczącą i modlić się że to coś da.możliwe że te trafne dyskietki przestawiają mi głowice w napędzie czy co? co ja mam robić jesli czyszczenie nic nie da, szkoda mi tylko tych napędów co mi padły przez te dyskietki.POMOCY.
[#20] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #19

Głowicy raczej Ci nie przestawiają, ale mogą ją bardzo skutecznie zabrudzić. Użycie dyskietki czyszczącej jest wtedy jak najbardziej wskazane.
[#21] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #19

moje pytanie czy mam odrazu się zastrzelić

Absolutnie nigdy. Nawet na bezludnej wyspie dasz radę przeżyć, wyprodukować sobie chleb i jakisik małe "bumbum" z roślin. I jeszcze pomożesz innym mieszkańcom wyspy.OK

Czyli kup sobie sprawną stację DD w AmiSklepie lub przerób pecetową. Na portalu znajdziesz wielu magików od podłączania pecetowej stacji dysków do Amigi.
[#22] Re: Problem z napędem dyskietek?

@magnatt, post #19

Możesz też nabędnąć Goteka i mieć wogóle probłem nieczytania dyskietek z głowy. Też się na początku zarzekałem że stacja albo śmierć ale masę krytyczną osiągnąłem jak mi Ami w połowie kampanii Kings Bounty powiedziała volume KB has read/write error i wszystko poszło w .... Teraz już nic mnie nie denerwuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem