[#1] d-box czy i-box
http://www.allegro.pl/item146964006_i_box_extreme_model_969_nowa_fv_gw_w_wa.html

ano teraz pytanko samo sie nasuwa.

[#2] Re: d-box czy i-box

@krzysiekk, post #1

Od początku wiadomo przecież.
[#3] Re: d-box czy i-box

@Daclaw, post #2

wiadomo ze wiadomo czytałem komentarze do opisu ale nie wiedziałem że aż taka różnica cenowa no jak by nie patrzał brak zasilacza. ale aż tyle? przecież tył tej budowy(d-box) jest wzięty z e-boxa i niczym więcej sie nie różni.

[#4] Re: d-box czy i-box

@krzysiekk, post #3

przecież tył tej budowy(d-box) jest wzięty z e-boxa i niczym więcej sie nie różni.

Nie mógłby nawet - rozkład gniazd na płytach A1200 zawsze był taki sam.

ale aż tyle?

Zbójeckim prawem sprzedającego jest oferować jak najdrożej, Twoim zbójeckim prawem jest kupić lub nie. Zawsze pozostaje jeszcze obudowa z Allegro + dłuto i piła do metalu a potem plastelina, plaster bez opatrunku, ślina i stare skarpety, czyli klasyczne amigowe rękodzieło.

I może już dość na ten temat? Niedawna dyskusja wyczerpała chyba wszystko i wszystkich.
[#5] Re: d-box czy i-box

@Daclaw, post #4

zgadzam sie już temat został całkowicie wyczerpany i niemam zamiaru go przedłużać a interesuje mnie jescze jedno bo podobno obudowa e-box też była pecetową przeróbką może ktoś ma link do jakiejś strony gdzie jest owa obudowa ale do pc prosił bym bo moja ciekawość jest duża ?? Tak pozatym posiadam e-boxa i jestem zadowolony niechciał bym już mieszać ani poraz kolejny ruszać tego tematu to co opisałem i link do strony to poprostu moja ciekawość .

[#6] Re: d-box czy i-box

@krzysiekk, post #5

Linka nie podam, bo nie chce mi się szukać, a rzecz jest sprzed paru dobrych lat. Tym nie mniej swego czasu po prostu spotykało się pecety w "E-Boxach", podobnie obudowa Mirage pochodzi z rynku PC. Po co zresztą daleko szukać - obudowa do Escomowskiej A4000T to seryjny big tower do PC-AT. Wykorzystano tu fakt, że Commodore zaprojektowało płytę A4000T w standardzie AT właśnie. Mnie to wszystko zresztą nie dziwi - po co projektować od podstaw obudowę, skoro można zaadaptować gotową? Mniej zawracania głowy dla producenta i przeważnie funkcjonalniej. Dedykowane obudowy amigowe nie grzeszyły przecież funkcjonalnością - A3000 nie miała miejsca na wewnętrzny napęd 5,25", A4000 miała tego miejsca za mało + maksymalnie utrudniony dostęp do karty procesorowej. A obudowy klasycznych maków to już wogóle sen pijanego wariata - milion blaszek, blaszeczek, plastikowych kształtek nie wiadomo do czego, dziwnie pokombinowanych zatrzasków. Ja z tym jestem kompletnie niekompatybilny - chyba nie uało mi się w żadnym maku, którego rozbierałem, niczego nie połamać mimo najwyższej ostrożności. To już lepszy grzybny tower, nawet z dolnej półki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem