@krzysiekk,
post #5
Linka nie podam, bo nie chce mi się szukać, a rzecz jest sprzed paru dobrych lat. Tym nie mniej swego czasu po prostu spotykało się pecety w "E-Boxach", podobnie obudowa Mirage pochodzi z rynku PC. Po co zresztą daleko szukać - obudowa do Escomowskiej A4000T to seryjny big tower do PC-AT. Wykorzystano tu fakt, że Commodore zaprojektowało płytę A4000T w standardzie AT właśnie. Mnie to wszystko zresztą nie dziwi - po co projektować od podstaw obudowę, skoro można zaadaptować gotową? Mniej zawracania głowy dla producenta i przeważnie funkcjonalniej. Dedykowane obudowy amigowe nie grzeszyły przecież funkcjonalnością - A3000 nie miała miejsca na wewnętrzny napęd 5,25", A4000 miała tego miejsca za mało + maksymalnie utrudniony dostęp do karty procesorowej. A obudowy klasycznych maków to już wogóle sen pijanego wariata - milion blaszek, blaszeczek, plastikowych kształtek nie wiadomo do czego, dziwnie pokombinowanych zatrzasków. Ja z tym jestem kompletnie niekompatybilny - chyba nie uało mi się w żadnym maku, którego rozbierałem, niczego nie połamać mimo najwyższej ostrożności. To już lepszy grzybny tower, nawet z dolnej półki.