[#1] A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.
Nie znalazłem na forum podobnego tematu ani odpowiedzi.

Mam A500 z 1MB Chip i 8MB FAST (Proteina). Oprócz tego zainstalowany przełącznik kickstartów 1.3/3.1.

Po załadowaniu dyskietki instalacyjnej WOrkbench 3.1 (oryginał z pakietu Amiga 1200 Magic), odpalam HDToolBox i zawsze mam ten sam wpis. Bez znaczenia czy podłączę czytnik kart SD/MicroSD, kart CF czy dysk 2,5 cala 6GB, za każdym razem widzi mi dysk jako:

Drive type: ST9190AG
pojemność: ustawia dwie partycje z automatu, każda po 81MB.

łącznie zatem mój HD ma 162MB.

Podłączałem:
- karty MicroSD : 2GB, 1GB i 512MB
- karty CF (przez inną przejściówkę oczywiście) 2GB SANDisk (Amiga 1200 widzi bez problemu)
- dysk 2,5 cala 44pin IDE 6GB Toshiba (pracował kiedyś jako dysk Amigi 1200).

Na wszystkim jest tak samo. HDToolBox ma domyślne ustawienia wykrywania pod scsi.device.

Mam ręcznie ustawiać głowice, cylindry, itd.? Przecież to jakiś obłęd.
Macie jakieś wytłumaczenie na to?

Pozdrawiam,

Azz
[#2] Re: A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.

@Azzorek, post #1

Ciężko zrozumieć przekaz.

A co się dzieje jak spartycjonujesz kartę po A1200 i uruchomisz w A500. To nie działa?

Do tego partycje nie musisz ustawiać suwakami tylko wpisywać bloki ręcznie, czyli start i end.

Mam ręcznie ustawiać głowice, cylindry

Nie usuń stare z ST9190AG daj red new i daj save. Wyskakuje error i nie da się dać save?
[#3] Re: A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.

@TechNineWonder, post #2

Usunąłem stare ustawienie. Dałem na "Define a New Drive Type", a następnie na "Read configuration". Kartę MicroSD Sandisk 1GB "rozpoznał" jako SINTECHI HighSpeed SD, poustawiał sobie głowice, cylindry, itp., i teraz mam dwie partycje po 15MB. Fajnie. I jak ręcznie mam czarować te ustawienia? A może mam scsi.device podmienić na ten co mam w A1200 (przekopiować na dyskietkę instalacyjną WB 3.1)?

Pozdrawiam,

Azz
[#4] Re: A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.

@Azzorek, post #3

Nie. Wpisywać ręcznie wielkość partycji.

25 Cylindrów w FFS to coś kolo 200 mega.

Zobacz ja tu nie mam nic.

RDB wgrywałem za pomocą Gparted. Lecz partycje robię sobie na Amidze.

Mój dysko pendrive.

Nie wiem po co chcesz podmieniać device? Nie możesz przygotować dysku/karty na A1200 UAE jak na A-500 nie idzie.

Po za tym nic tam nie ustawiasz dajesz read i save zostawiasz te ustawienia które samo wczytało i dajesz save chyba że wyskakuje error.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 19:15:54 przez TechNineWonder
[#5] Re: A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.

@TechNineWonder, post #4

Dzięki za podpowiedź OK . Zatrybił mi z kartą CF i rozpoznał ją jako 2GB, czyli tak jak powinno. Sformatowałem partycje i zainstalowałem WB 3.1. Teraz odłączę czytnik CF wraz z kartą i powalczę z MicroSD.

Pozdrawiam,

Azz
[#6] Re: A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.

@Azzorek, post #5

Jednak karta 2GB MicroSD się skutecznie opiera. Na tych samych ustawieniach co CF 2GB nie chce zatrybić. Jak zapisuje ustawione partycje jako 100MB i 1830MB jest, ok, restartuję Amigę, odpalam HDToolBox i znowu jest podział na połowę po 915MB. Partycje oczywiście nie widoczne na pulpicie. Nie ma co formatować :( .

Pozdrawiam,

Azz
[#7] Re: A500 z proteiną. Wykrywanie HD pod kick 3.1.

@Azzorek, post #6

Nie. daj usuń i read i save. Jak by save się opierało to wtedy jest "problem". A tak że to i to ma 2GB to nie znaczy że będzie działać na tych samych ustawieniach.

Jak dysk/karta nie ma wgranego RDB to trzeba wgrać i zawsze nowe. Zrobił bym Ci screna z Gparted jak wgrać RDB ale mi się coś pobiera teraz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem