[#1] Amiga 1200 Tasma do klawiatury
Ostatnio instalujac hdd do amigi przez przypadek a takze za sprawa zmeczenia materialu urwala mi sie koncowka tasmy do klawiatury ta czesc ktora montuje sie na plycie no i klawiatura nie dziala a wiec mam pytanie czy moze ktos z was orientuje sie jak to naprawic czy trzeba dokupic ta czesc tasmy czy moze sa jakie sposoby zeby klawiatura dziala i bardzo prosze o odpowiedz zwiazane z tematem a nie np:kup se chlopie nowa klawiature ;) pozdrawiam.
[#2] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@SzaryWilk, post #1

kup se chlopie nowa klawiature

Ale w tym przypadku do tego się to właśnie sprowadza... Jeśli fizycznie urwała Ci się końcówka, którą "wsuwa" się w białe gniazdo klawiatury, to już nic się nie da zrobić. Ta taśma od klawiatury to de facto sama klawiatura, zamknięta w metalowej obudowie - nie da się osobno dokupić taśmy.

[#3] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@SzaryWilk, post #1

> ta czesc ktora montuje sie na plycie

jesli urwala sie ruchoma czesc tego bialego gniazdka "ktora montuje sie na plycie" to ta ruchoma czesc mozna wpiac spowrotem w gniazdko na plycie.

Ostatnia modyfikacja: 17.12.06 15:02
[#4] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@SzaryWilk, post #1

Usun izolacje z gornej czesci tuz przy koncu,wepnij i bedzie dzialac,ale uwarzaj bo cholerstwo bardzo latwo uszkodzic,ja tak wlasnie robie w a600 teraz,jest to mozliwe,ale robota taka,ze szkoda gadac..

PS.Zna ktos sposob na usuniecie izolacji nie niszczac sciezek?Poza zmudnym wycieraniem jej? Moze jakis plyn?

PS. Poza tym serwisy (chocby te od notebookow i komorek) wymieniaja tasmy bez problemu, tylko ze to kosztuje pare zloty:(

[#5] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@MrT, post #4

> Zna ktos sposob na usuniecie izolacji nie niszczac sciezek?

ja robilem to delikatnie igla :)

[#6] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@SzaryWilk, post #1

pewien bardzo hardcorowy patent ktöry widzialem wyglada nasetepujaco:

1. najpierw odizolowywujesz kawalek tasmy, tak zeby 5-10 mm bylo odizolowane.
2. przygotowywujesz przewody w ilosci sciezek, moga byc polaczone jakas wtyczka co ulatwi odpinanie klawiery
3. rozcinasz tasme tak zeby kazda sciezka byla osobno.
4. bierzesz zszywacz do papieru i ukladasz na nim sciezke i odizolowany przewod a nastepnie sciszkasz zszywka lub dwiema w poprzek. przecwicz wczesniej na jakims druciku. w razie czego popraw kombinerkami
5. postaraj sie upchnac tasme w obudowie klawiatury, tak zeby wychodzil tylko nowy przewod. zabezpiecz przed wyciagnieciem i walnij ze 2 browry na uspokojenie i z okazji dobrej roboty :)
[#7] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@Valwit, post #6

... i walnij ze 2 browry na uspokojenie i z okazji dobrej roboty

Mysle, ze "flaszka" to bedzie za malo :D

Apropo Valwit: Fajne kotki na stronce zamieciles. Weslole "bestie" pewnie? :)

[#8] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@Lokaty, post #7

ano :)
[#9] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@Valwit, post #8

Sam mam w mieszkaniu jedna taka - Ganda sie zwie i tez niezly dzikus z niej... :D

PS.

Sorki za OT...

Ostatnia modyfikacja: 18.12.06 15:34
[#10] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@Valwit, post #6

Zdzernie wychodzi srednio, co prawda coraz lepiej ale i tak wszystkie klawisze nie dzialaja, ale w koncu pewno sie uda:)

[#11] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@MrT, post #10

udalo ci sie to zedrzec ? bo mnie czeka to samo i szukam dobrych rad czy pomysł

[#12] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@flash5, post #11

Mi udało się parę lat temu w a1200. To jest wykonalne, ale trudne.

[#13] Re: Amiga 1200 Tasma do klawiatury

@MrT, post #4

myslę że aceton da rade ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem