[#1] Problem z wczytywaniem
Witam,
2 miesiace temu zaczalem regularnie odwiedzac portal PPA i tak sie podjaralem, ze dzisiaj do mnie dotarla wylicytowana Amiga 1200 z kompletem oprogramowania itp. Miala byc sprawa, a jednak mam problem.

Po wlozeniu jakiejkolwiek dyskietki z zestawu, stacja czyta jakby 3 razy i pojawia sie ekran startowy. Czy myslicie, ze stacja jest uszkodzona? Czy konieczne jest podlaczenie myszki, aby korzystac np z gier - chodzi mi, czy sprzet wykrywa w jakis sposob brak myszki i np. uniemozliwia wczytywanie oprogramowania.

Strasznie to laickie pytania, ale wiele juz zapomnialem i musze sobie odswiezyc pamiec. Dzieki z gory za info.

Dyskietek jest ze 150, wiec trudno podejrzewac, zeby wszystkie byly uszkodzone.

[#2] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #1

Jezeli nie podlaczysz myszy to nic sie nie stanie - Amiga to nie pecet. Natomiast powodow, ktore moga sie skladac na nie uruchamianie sie programow moze byc wiele: uszkodzona stacja dyskow, uszkodzona tasma sygnalowa, zle podpieta tasma sygnalowa, uszkodzona Amiga, uszkodzone dyski... .
Ja polecam Ci rozkrecenie Amigi i sprawdzenie, czy przewod sygnalowy dobrze jest wpiety (czy wogole jest wpiety?). Jezeli bedzie wszystko na miejscu to bedziemy dalej myslec, ok? Pozdrawiam i powodzenia. :D

[#3] Re: Problem z wczytywaniem

@Lokaty, post #2

Dziekuje za info, ale niestety. Sprawdzilem. Wszystko jest podlaczone. Docisnalem wszystkie tasmy, kable itp.

A tak sie cieszylem :/

[#4] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #3

@ magnetic

Pytanie jeszcze czy wkładasz samostartujące (niedosowe) dyskietki?
[#5] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #3

Wiecej optymizmu - sprobuj jeszcze ta tasme zmienic, a jak nie to poszukaj jakiegos amiganta, ktory Ci pomoze bo z takimi sprawami to najlepiej "na zywo". A skad jestes - jezeli okolice Katowic to mozemy sie ugadac.

Apropo tych dyskietek - musialby miec sporego pecha, zeby wszystkie nie byly bootowalne, albo spieprzone (150 sztuk, sic!)...

Ostatnia modyfikacja: 19.12.06 00:52
[#6] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #1

podłącz stacje od peceta, wymagana jest niewielka przeróbka tasmy, szukaj info na aminecie

[#7] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #3

Zastanawiam sie jaka posiadasz tasme w Amidze. Moglo sie tak zdarzyc, ze poprzedni wlasciciel wlozyl do srodka inna tasme, ktora wpina sie do PC?? Taki kabel sygnalowy jest na tylke charakterystyczna, ze czesc przewodow jest po prostu "wykrecona", a nie poprowadzona prosto wzdluz zlacza. Moze to jest przyczyna??

[#8] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #1

Nie muszą być uszkodzone, mogą być po prostu puste, albo w formacie pc. ;)
Przygodę z amigą najlepiej od razu zaczynać razem z dyskiem twardym...
Przelotka 2.5 na 3.5 cala, jakiś stary twardziel 3-4GB, i można jechać z systemem... Wtedy przynajmniej będzie widać co jest (i czy coś jest) na dyskach.

[#9] Re: Problem z wczytywaniem

@MinisterQ, post #8

Jestem za - komfort wzrasta cholernie. No, chyba, ze ktos lubi dyskietkami zaglowac... :D

[#10] Re: Problem z wczytywaniem

@MinisterQ, post #8

Raczej nie jest mozliwe, ze sa puste. Dyskietek jest ze 150, zreszta zaraz zadzwonie do poprzedniego wlasciciela i sprobuje wyjasnic sprawe. Zreszta ja juz mialem kiedys Amige, sprzedalem ja i teraz powracam do tematu po wielu latach :)

Cos mi sie wydaje jednak, ze stacja padla w transporcie - w srodku Amisi wszystko wyglada na oryginalne. Zadnych "przepinek" z PC itp.

Dysk oczywiscie Amiga otrzyma, ale chcialem od czegos zaczac po prostu.

Dzieki chlopaki za wszystkie informacje. Jestescie wielcy.

[#11] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #10

Jak odpalisz sprzet to sie odezwij... albo w razie czego pytaj - znajdzie sie wielu, ktorzy z checia pomoga. Pozdrowionka.

[#12] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #1

napisz czy posiadasz amigć 1200 produkcji escomu czy commodore to ma duże znaczenie?
[#13] Re: Problem z wczytywaniem

@PRIMER, post #12

Commodore :)

[#14] Re: Problem z wczytywaniem

@magnetic, post #13

To moze nalezy zaczac od najwazniejszego. Wloz do Amigi dyskietke Workbench. Jezeli jej nie ma, to zapytaj poprzedniego wlasciela co sie z nia stalo.
[#15] Re: Problem z wczytywaniem

@Andrzej Drozd, post #14

Workbench tez nie smiga :]

Padla stacja dyskow na 99,99% :P
Wysle najwyzej kompa do efunzine lub kupie nowa stacje.

Dzieki za pomoc

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem