kategoria: A600
[#1] RapidRoad w clockport A604n
Czy ktoś ma i może się podzielic swoimi wrażeniami z użytkowania karty USB RapidRoad wpiętym w clockport A604n w A600 z Furia 020 33MHz?
Idą święta i trzeba pomyśleć o prezencie dla siebie, zastanawiam się właśnie nad tym USB, tylko nie wiem czego się spodziewać... Przede wszystkim chciałbym tam podłączyć pendrive, jakiego mniej więcej transferu mogę się spodziewać?

Co jeszcze mozna podłączyć do tego USB?
Czy mozna stosowac huby USB zwiększając liczbe portow?
[#2] Re: RapidRoad w clockport A604n

@vojo, post #1

hmmm, ja bym nie kupował do A600, ale to jest moje skromne zdanie, A600 ma PCMCIA, który się sprawdza idealnie jako pendrive, chyba że chcesz jakieś inne cuda podłączać do maleństwa. szeroki uśmiech
[#3] Re: RapidRoad w clockport A604n

@vojo, post #1

Transfer rzędu 400-700 KBps powinien być osiągalny przez USB a na PCMCIA to pewno do 2-3 MBps można dobić więc trzeba się porządnie zastanowić czy ma to sens.
Można zapakować kartę microSD do adaptera SD a adapterek z adaptera SD do CF a CF do adaptera CF do PCMCIA. Dostajemy wtedy możliwość szybkiego zapisu/odczytu/przenoszenia danych na drodze lapek+czytnik kart SD do Amigi i odwrotnie. Szybkie, proste, wygodne, tanie - śmigają karty nawet 32 GB w FAT32 widziane pod PC/MAC/Amigą jednocześnie.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2016 23:11:41 przez pong777
[#4] Re: RapidRoad w clockport A604n

@pong777, post #3

Można zapakować kartę microSD do adaptera SD a adapterek z adaptera SD do CF a CF do adaptera CF do PCMCIA.
Mam takie combo i działa to bardzo sprawnie. W lapku, z którym wymieniam dane, czytnik SD.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 15:28:43 przez Krashan
[#5] Re: RapidRoad w clockport A604n

@Krashan, post #4

Ale pyt. dotyczyło usb
[#6] Re: RapidRoad w clockport A604n

@vojo, post #1

Co do RapidRoada trzeba uważać z amperażem urządzeń, które do niego podpinamy w tym pendrive'ów !!! Miałem z tym niefajną przygodę. Wspominał też o tym Jens bo przeprowadziliśmy "śledztwo" w tej sprawie. Niestety Rapidek nie ma zabezpieczenia przeciw przeciążeniom i albo lecieć trzeba przez aktywnego huba USB albo nie podpinać prądożernych urządzeń.
[#7] Re: RapidRoad w clockport A604n

@pong777, post #6

Tylko chyba jednak faktycznie odpuszczę RapidRoad, za to pomyślałem o HSMath + WarpDT (o ile jeszcze można je kupić). Zyska na tym nie tylko A600 ale też A1200
[#8] Re: RapidRoad w clockport A604n

@vojo, post #7

Kup. Pobaw się do 2 tygodni. Jak nie spasuje - oddaj. Takie prawo konsumenta. Może będziesz bardzo zadowolony. Nie chciałem zniechęcać tylko opisałem swoje wrażenia z użytkowania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem