kategoria: A500
[#1] A590 problem
W końcu po latach udało mi się wrócic do Amigi; po długich poszukiwaniach udało mi się odkupić moją Amigę 500 + 1084s od człowieka który ponad 20 lat temu kupił ją ode mnie i zachowała się u niego w całości w stanie bardzo dobrym. Nie tego jednak dotyczy problem. Kiedyś pacholęciem będac marzyło mi sie A590 i takie też udało mi się jakiś czas temu zanabyć.
Napotkałem jednak problem przy próbach uruchomienia dysku twardego.
Posiadam Workbench 1.3.3 + oryginalny setup disk A590 z hd tool boxem. System widzi mi 2 MB ram z A590, gorzej niestety z dyskiem. Hd tool box pokazuje komunikat "driver not found", po uruchomieniu prep disk system cos mieli, wyrzuca informacje ze twoj dysk SCSI -6 zostanie sformatowany i wymaga potwierdzenia. Po potwierdzeniu dalej sobie cos tam sprawdza po czym wyrzuca komunikat command :Disk_prep not found. Co to może być ? Skopany dysk? Zła wersja hd tool boxa ?

pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc

Michał

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 09:41:45 przez Kaleid
[#2] Re: A590 problem

@Kaleid, post #1

Stawiam na problem z dyskiem. Musiał byś go wyjąc i pod jakiś PC-towy kontroler podłączyć w celu sprawdzenia.
[#3] Re: A590 problem

@Marcin74, post #2

No właśnie dysk podpięty pod PC jest sprawny. Moze ROM w A590 ?
[#4] Re: A590 problem

@Kaleid, post #3

A jaki to dysk? Z tego co pamietam to A590 były dość wybredne jeśli chodzi o współpracę z dyskami i nie wszystkie modele dysków działały poprawnie.
[#5] Re: A590 problem

@Kaleid, post #3

IBM WDS-3200 200 MB; ale mam tez oryginalny dysk 20MB i jest to samo.
[#6] Re: A590 problem

@Kaleid, post #5

Przełącznik TIME OUT masz dobrze ustawiony?
[#7] Re: A590 problem

@Marcin74, post #6

A jak jest dobrze? ON czy OFF ? W sumie wstyd przyznać, ale nie próbowałem. Pobawię się przy okazji, sprawdzę jeszcze mounts w Devs.
[#8] Re: A590 problem

@Kaleid, post #7

ON - jeśli dysk potrzebuje więcej czasu na start.
[#9] Re: A590 problem

@Kaleid, post #1

rozkrec kontroler i zrob zdjecie tabliczki znamionowej mozesz miec staty dysk do XT (MFM) lub 50 min SCSI-1 na 100 % po gwarancji
[#10] Re: A590 problem

@Marcin74, post #2

No i problem rozwiązany. Okazało się że HdToolBox dołączony do A590 widzi tylko dysk SCSI z ID 1; dyski były ustawione zworkami na ID-6 Po przezworkowaniu na 1-3, wszystko działa prawidłowo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem