[#1] nagrywarka od laptopa (slim) w A1200
Witam - co jakiś czas pojawiają się na allegro A1200 z cd romami od laptopów. czy wie ktoś coś na temat działania nagrywarki slimm w A1200? A w ogóle to czym się robi taką ładną szparkę w obudowie?? pzdr
[#2] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@zangief, post #1

Tu masz wszystko na temat "szparek";) :
http://www.ppa.pl/artykul_Podlaczenie_CDRomu_do_Amigi_1200_desktop_1_4_57.html

Ja dziobałem ją ręcznie, też wyszła całkiem dobrze.

Cienkie wiertło, brzeszczot, skalpel, bardzo drobny papier ścierny, trochę czasu i w piguły cierpliwości - oto recepta :)

Pozdrawiam.

[#3] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@cichym, post #2

dzięki za info - tam jest dokładnie wszystko opisane... więc trza zabrać się do rzeźbienia:) - a nie orientujesz się choćby teoretycznie jak by było z dzxiałaniem nagrywarki slimm?
[#4] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@zangief, post #3

Nie ma za co.

Niestety nie mam pojęcia, bo nie mam nagrywarki.
Teoretycznie powinna działać ja napęd CD-ROM.
Na Ami są programy do nagrywania, więc też nie powinno być problemów.
Napędy slim różnią się od zwykłych tylko rodzajem złącza.
Najlepiej poszukaj na forum. Na pewno coś znajdziesz :)

Pozdrawiam.

[#5] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@zangief, post #3

Działa tak samo jak każda nagrywarka ATAPI. Jeśli zamierzasz używać jej ze standardowym kotrolerem, musisz zakupić taką, która na pewno da się przestawić w tryb slave.

W dziale Grafiti są fotki mojej A1200 wyposażonej m.in. w combo DVD+CDRW. Nagrywa na wszystkim, co do niej włożę, z prędkością ok. 7,1x (standardowy kontroler). Elegancko czyta płyty DVD pod zwykłym AsimCDFS (oczywiście problemem jest granica 4GB).
[#6] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@Daclaw, post #5

Jakiego typu nagrywarki DVD będą na pewno działać z Amigą?

[#7] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@Daclaw, post #5

widziałem te twje fotki - masz rewelacyjne sprzęty (oj ta 500ka...) - a jak jest właściwie (jesteś praktykiem) z tym EC060? - słyszałem iż jest mało kompatybilny z oprogramowaniem amigowym ze wzglkędu na brak MMU? A jak jest z szybkością nma tym oprogramowaniu "co już chodzi"- widziałem takie procki taktowane nawet 100MHz??? pzdr i wesołych świąt
[#8] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@Daclaw, post #5

widziałem zresztą jak dużo "upchałeś" do swojej A1200 - mam pytanie, mam A1200 ze scandoublerem wewnętrznym i HDD 2,5"527MB - chciałbym zamontować do niej FAST ATA i kartę muzyczną DELFINA (tą na port zegara) - no oczywiście bez karty turbo takie coś nie ma sensu więc i jakąś kartę turbo ( 040 bo 060 jest praktycznie nie do dostania) - czy zmieści mi się to wszystko z desktopie (oczywiście z tematyczną nagrywarką CDRW slim)?
[#9] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@zangief, post #7

Brak MMU nie powinien robić problemów, bo z MMU korzysta bardzo mało amigowego softu. Gorzej z brakiem FPU, bo część softu widząc 060 zakłada że jest FPU, a próba wykonania instrukcji FPU na maszynie bez niego to pewien zwis.
Jednak przy starannym doborze softu powinno działać.
[#10] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@wali7, post #9

oj sory chodziło mi o FPU

no właśnie czy jest więc sens używania takiego procka w kartach z 060?
czyż nie jest tak że ma się 100MHz na pokładzie ale prawie nic nie chodzi, z drugiej strony jak wygląda przysrost mocy w tych programach co już chodzą?
[#11] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@cichym, post #2

hej a czy wszystkie cdrom/cdrw slimm są jednakowej wielkości? - tj czy jeśli wytnę dziurę w mojej bielutkiej obudowie na cdrm (dokładnie TEAC CD-224E) to dziurka ta będzie "kompatybilna":) z innymi cdromi i cdrw slimm?? Wszystkie slimmy są w jednakowych rozmiarach?
[#12] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@zangief, post #7

EC060 jest niekompatybilny tylko z tym softem, który bezwzględnie wymaga FPU i/lub MMU. Programy, które tego nie wymagają, po prostu chodzą. Tak naprawdę to tych korzystających z FPU i MMU jest mniejszość, bo w Amidze i na kartach turbo do niej długie lata stosowano procesory EC właśnie.

Tak więc działa wszystko, co działało np. na A1200 z fastem. ShapeShifterowi brak FPU wogóle dynda, bo w klasycznych makach stosowano procesory EC z jeszcze większym uporem, niż w Amidze. Więcej problemów jest z nowszymi pozycjami - nie ruszy np. żaden port Quake. Nie mam pojęcia jak zachowywałby się CGX, albo inne wyrafinowane nakładki (typu WarpOS po zamontowaniu EC060 na karcie PowerUP). Z tego powodu POLECAM takie rozwiązanie raczej osobom chcącym mieć klimatycznego ale szybkiego Classica, a nie tym, którzy myślą o maksymalnej rozbudowie Amigi pod kątem "nowszych" rzeczy.

Pewne wyobrażenie o osiągach mogą dawać zamieszczone w Graffiti benchmarki. Najlepiej wypada emulacja PC. Nawet Corela 5 da się zainstalować pod Windą 3.1 i nie umrzeć bawiąc się nim. Ale Win95 nadal jest nie do użytku.

P.S. Sam chętnie puściłbym EC060 na 100MHz, ale nikt nie chce mi sprzedać Apollo 040 kręcącego się na 50MHz. Może któś się jednakowoż zlituje?
[#13] Re: nagrywarka od laptopa (slim) w A1200

@zangief, post #11

Cedeki mają praktycznie takie same wymiary, różnić się mogą panele. Trzeba na to zwracać uwagę licytując ew. aukcje na Allegro, bo można się wpuścić w kanał tak jak ja. Kupiłem mianowicie slima LG, który ma panel idiotycznie wyoblony pod kątem jakiegoś opływowego laptopa. Na fotce do aukcji nie było tego widać. Taka Quanta Storage ma panel kilka milimetrów szerszy, niż Teac. Słowem - wycinaj dziurę pod konkretny model raczej. I wybierz w miarę popularny, żeby można go było w razie czego wymienić na taki sam.

Napędy różnią się też rozmieszczeniem dziurek na śruby mocujące.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem