[#1] Jak ogarnąć AlfaPower
Mam kontroler AlfaPower i dyskietkę z softem. Po uruchomieniu programu HDInstalTols widzę dysk, ale opcje tego programu są niedostępne ? Jak to ogarnąć. Oczywiście szukam w goglach na razie bez rezultatu ?
[#2] Re: Jak ogarnąć AlfaPower

@KrisbA, post #1

A jaki masz dysk? Z oryginalnym ROMem Alfapower obsługuje o ile pamiętam dyski do 1GB (a może nawet do 500MB). Z kickiem 2.x możesz zainstalować Octapussy (z aminetu) w RDB, jeśli 1.x to pozostaje "wypalenie" ROMu 6.1 i podmiana kości w Alfapowerze.
[#3] Re: Jak ogarnąć AlfaPower

@KrisbA, post #1

Jeżeli mowa o tym kontrolerze:
link
To ma on swój program do partycjonowania dysku.
I to jego należy użyć.
[#4] Re: Jak ogarnąć AlfaPower

@Jenot, post #2

Mam chyba oryginalny ROM i dysk prawdopodobnie większy. Używam fabrycznego softu do partycjonowania, ale gdy do niego wejdę widzę dysk Fujtsu ten który zamontowałem w kontrolerze ale żadna z opcji nie jest dostępna. Na youtube znalazłem filmik i u gościa jest inaczej jak wejdzie do tego programu to u niego opcje są dostępne ? moze to byc spowodowane że mój dysk ma zbyt dużą pojemność ?
[#5] Re: Jak ogarnąć AlfaPower

@KrisbA, post #4

Dysk za duży 1,7GB. Wrzuciłem mały 261MB. i dalej to samo, dysk jest widoczny w programie ale nic nie mogę zrobić. Co dalej ?
[#6] Re: Jak ogarnąć AlfaPower

@KrisbA, post #5

A nie sorry już coś się dzieje.
[#7] Re: Jak ogarnąć AlfaPower

@KrisbA, post #6

Walczyłem z tym kilka godzin, więc opisze krótko jak to się robi, jak zrobiłem błąd to niech ktoś poprawi.
1. Kontroler Alfa Power firmy BSC z zainstalowanym 2MB RAM + Amiga 500 ( to chyba oczywiste).
2. Dyskietka z softem AlfaPower u mnie wersja 2.4
3. do kontrolera ładujemy dysk, w wersji fabrycznej prawdopodobnie obsługuje małe dyski: Dysk 1.74GB był widziany ale nie dało się z nim nic zrobić. Użyłem więc dysku 261MB.
4. Podpinamy całość do Amigi i startujemy z dyskietki AlfaPower24
5. Dysk w tej chwili nie jest widoczny, trzeba odszukać w katalogach na dyskietce programik mount i uruchomić
6. Następnie trzeba zrobić reset: Ctrl +A+A.
7. Po ponownym uruchomieniu powinien być widoczny na blacie dysk DH0: NDOS.
8. Klikamy na ten dysk i z górnego menu wybieramy opcje Initialize.
9. Następnie czekamy aż cały dysk zostanie sprawdzony cylinder po cylindrze. trwa to dość długo dla dysku 261MB.
10. Po tej operacji dysk będzie widoczny jako Empty.
11. Teraz możemy uruchomić HDInstalTool i sformatować dysk. Po tej operacji i zapisie danych z dyskietki dysk jest gotowy do użytku i Amiga uruchamia się z dysku.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2016 20:16:08 przez KrisbA

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2016 20:16:41 przez KrisbA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem