[#1] multiview na wb3.1
Czesc,

dzis musze zapytac o multiview - nie wyswietla mi jpegow.
Oczywiscie datatype mam (kilku uzywalem) ale za kazdym razem konczy sie na tym samym - czyli NICZYM.

snoopDos wyswietla takie cos:
LIBS:datatypes/binary.datatype - FAIL

co za binary.datatype ??? -staram siegnac pamiecia 20 lat do tylu czy spotkalem cos takiego i mysle ze tak tylko za cholere nie pamietam jak z tym sobie poradzilem

pomocy!! :)
[#2] Re: multiview na wb3.1

@peceha, post #1

Sorry za odkopanie wątku sprzed 5 lat ale...
Może mi ktoś wyjaśnić co to właściwie jest to binary.datatype? Też właśnie nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, a dzisiaj się spotkałem. Kiedy to weszło? Dlaczego nagle OS 3.1 wymaga do wyświetlania czegoś datatypu, którego nie ma standardowo w systemie (jest na Aminecie)? Przecież datatypy zawsze działały nawet na gołym OS 3.1.
[#3] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #2

Tylko dopowiem, że ta dzisiejsza sytuacja wynikła przy 3.9 i ClassicWB, który po prostu nie odczytywał żadnych plików graficznych pomimo wszystkich datatypów w odpowiednich katalogach.
[#4] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #2

Cześć,
Powiem Ci, że rozwiązałem tajemnice tej datatype tyle że... 5 lat temu :)
Aktualnie jestem sporo miesiecy poza domem (czyli i daleko od amigi) ale 20go powinno się to zmienić i jeśli do tego czasu nikt tu nie odpowie to wtedy napisze co i jak.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2021 13:37:11 przez peceha
[#5] Re: multiview na wb3.1

@peceha, post #4

Ściągnięcie binary.datatype pomogło więc nie szukamy rozwiązania problemu (i się nie spieszy). Ja tylko z ciekawości chciałbym się dowiedzieć co to jest binary.datatype i dlaczego nagle MultiView może czegoś takiego wymagać. Dlaczego kiedyś tego nie było i datatypy działały. Dlaczego w MorphOS tego nie mam i datatypy działają? :)

Mogę nie rozumieć czegoś w pracy, w decyzji rządu, nauczyciela w szkole dziecka, nie rozumieć sąsiada. Ale to akurat chciałbym zrozumieć. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2021 15:08:39 przez MDW
[#6] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #5

Myślę że sprawa powinna być dość łatwa do rozwiązania pod warunkiem że wiesz:

- jaki masz OS (i czy instalowany na czysto czy jakiś składak)
- jaki datatype
- czy instalowałeś jakieś programy.

To nie koniecznie może być wina jpeg.datatype, sprawdzałeś picture.datatype?
[#7] Re: multiview na wb3.1

@forge, post #6

No tak, to chyba zależy od systemu (możliwe, że zmodyfikowanego czymś). Zastanawiam dlaczego ten sam datatyp na jednym systemie nie działa bez „towarzystwa” binary.datatype, a na innym działa. Kiedy do klasycznego systemu weszło to binary.datatype? Czy jest w aktualnym 3.1.4?
[#8] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #2

Może mi ktoś wyjaśnić co to właściwie jest to binary.datatype?
To jest datatyp, który wyświetla dowolny plik w hexach. Jest używany jako „datatyp ostatniej szansy”, który wchodzi do akcji, gdy żaden inny nie ma ochoty wyświetlić pliku. Jego nagła, a nieoczekiwana niezbędność może być związana z użyciem nowszej datatypes.library niż standardowa.
[#9] Re: multiview na wb3.1

@Krashan, post #8

Dzięki za wyjaśnienie. Na Aminecie leży wersja z 1995 roku, a ja o tym nigdy nie słyszałem.

Nowsza niż standardowa... hmmm... Coś takiego nie powinno istnieć. szeroki uśmiech Dlatego uważam, że ktoś powinien trzymać łapę na rozwoju systemu i nie powinien się on rozwijać tak jak w czasach po upadku Escomu. Rozwój przez Aminet to nie jest sposób na porządek.

Jestem jeszcze ciekawy jak to się odbywa. Człowiek wczytuje do np. MultiView JPEGa, jpeg.datatype go nie rozpoznaje i co, wtedy binary.datatype tłumaczy ten nierozpoznany zbiór bajtów tak żeby jpeg.datatype go zrozumiał?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2021 18:59:27 przez MDW
[#10] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #9

Człowiek wczytuje do np. MultiView JPEGa, jpeg.datatype go nie rozpoznaje i co, wtedy binary.datatype tłumaczy ten nierozpoznany zbiór bajtów tak żeby jpeg.datatype go zrozumiał?
Nie. Jeżeli z jakiegoś powodu jpeg.datatype go nie rozpoznał, to wtedy binary.datatype pokaże Ci w oknie MultiViewa zwykłego hexdumpa pliku.
[#11] Re: multiview na wb3.1

@Krashan, post #10

Aaa, tak po prostu.
To ciekawa jest sytuacja gdy jest jpeg.datatype i MultiView nawet nie próbuje go użyć jeżeli nie ma binary.datatype. Wymaga istnienia ostatniej deski ratunku nawet jeżeli nie będzie ona potrzebna.
Czuję w tym innowacje wprowadzone w OS 3.5/3.9.
[#12] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #11

To ciekawa jest sytuacja gdy jest jpeg.datatype i MultiView nawet nie próbuje go użyć jeżeli nie ma binary.datatype

Nie nie - Multiview po prostu nie rozpoznaje jpeg.datatype i próbuje wyświetlić ten plik czym się tylko da. Tak samo by pewnie zrobił gdyby jpeg.datatype w systemie w ogóle nie było.
[#13] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #11

To ciekawa jest sytuacja gdy jest jpeg.datatype i MultiView nawet nie próbuje go użyć jeżeli nie ma binary.datatype.
Myślę, że w tym miejscu przeszliśmy z rzeczowej rozmowy do śmieszkowania, co niespecjalnie mnie zachęca do kontynuacji. Mimo wszystko – nie wiesz czy MultiView nie próbuje użyć jpeg.datatype. Pewnie próbuje, ale z jakiegoś powodu (nietypowy JPEG, źle zainstalowany datatype, kiepsko napisany datatype...) nie używa.
[#14] Re: multiview na wb3.1

@Krashan, post #13

No dobra, nie próbuje użyć jpeg.datatype (tego do IFF/ILBM zresztą też). No ale gdy dorzuci mu się binary.datatype to nagle próbuje używać jpeg.datatype i wszystko się udaje. Z tym samym JPEGiem, tym samym datatypem. Dziwny mechanizm.
[#15] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #14

Kto napisał, że po ściągnięciu binary.datatype zaczęło wyświetlać? Nie widzę takiej wypowiedzi w tym wątku.
[#16] Re: multiview na wb3.1

@MDW, post #14

Właściwie recedent wszystko już napisał. Trzebaby przeanalizować problematycznego JPEG-a i zdebugować problem. Ale docinki w stronę klasyka wychodzą, jak widać, taniej...
[#17] Re: multiview na wb3.1

@recedent, post #15

Może faktycznie tego nie napisałem. Ale w przypadku, który spotkałem tak się właśnie stało. Dlatego mnie to zdziwiło i zapytałem.
Ale jeżeli to jest problem to spoko. Mimo wszystko jakoś dzisiaj zasnę bez zrozumienia tego.
[#18] Re: multiview na wb3.1

@Krashan, post #16

Nie docinałem klasykowi tylko dziwnemu odgałęzieniu rozwoju AmigaOS 3, czyli 3.5 i 3.9. Wiemy, że jest sporo ludzi, którzy nigdy nie zaakceptowali tych wersji systemu i do niedawna uważali, że rozwój zakończył się na 3.1 i dopiero niedawno ponownie ruszył w 3.1.4.

Ja nigdy nie byłem przeciwnikiem 3.5 i 3.9. Uważam, że nie był to tylko zbiór łatek i rozwiązań znanych z Aminetu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem