[#1] Nie działający Ctrl + A + A
Od jakiegoś czasu moja A1200 (od C=) przestała reagować na naciskanie Ctrl + A + A - czyli reset. Klawisze Ctrl oraz lewy i prawy A oddzielnie działają, tylko razem coś nie chcą się dogadywać - pokłóciły się ;) czy pada mi płyta główna.
Wyjąłem i włożyłem taśmę w gnieździe na płycie głównej ale, jak podejrzewałem, nie przyniosło to żadnych efektów - reset jak nie działał, tak nie działa. Dysk HD i CD-RW trzymam na zewnątrz obudowy (zbyt często odpinam HD, żeby trzymać go w obudowie) więc taśma nie jest narażona na zagięcia itd. Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
[#2] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@APC74, post #1

Ja tak miałem na A500. Miałem coś w niej walnięte i blokował mi się Caps Lock (mrygał). Wtedy nie działała mi święta trójca. Nie działo się to za każdym razem, lecz czasami. Chyba do dzisiaj nie zlokalizowałem o co w tym chodzi. Parę włączeń i wyłączeń z zasilacza przywracało dawny porządek.
[#3] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@mailman, post #2

ja też tak miałem w A500 - włączał mi się po jakiś czasie capslock, a raczej mrygał z tym że u mnie wtedy już wcale nie działała klawka - musiałem resetować kompa zasilaczem i dopiero wtedy było wszystko ok - niestety nie pamiętam co poszło w tamtej 500ce...
[#4] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@APC74, post #1

Z tego co pamiętam, to kombinacja Ctrl + A + A powoduje aktywację dodatkowego sygnału Reset, który idzie oddzielnym kablem. Pewnie problem z kablem, gniazdem, albo w samej klawiaturze - sprawdź inną.
[#5] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@mailman, post #2

@mailman, @zangief - u mnie Caps Lock nie mruga i niestety Off/On zasilaczem nic nie daje :(
@wali7 - mówisz, że sygnał reset idzie oddzielną linią? No to trochę mnie pocieszyłeś, naprawdę obawiałem się, że tracę Przyjaciółkę.
Hm, 65zł za nową klawiaturę to nawet niewiele, jeżeli weźmie się pod uwagę, że stara wytrzymała ponad 15 lat.
[#6] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@APC74, post #5

teraz widzę że masz A1200... nie wiem czy w A1200 reset idzie z taśmy, gdyż kontroler klawiatury jest na płycie komputera (w A500 kontroler jest w klawiaturze)
sprawdź na schemacie A1200 jakie sygnały są na taśmie klawiatury
[#7] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@wali7, post #6

OŻ! Ty weź mnie nie stresuj... Niestety w mojej A1200 nie było schematu "There are no schematics provided" jak jest napisane w overview A1200. W książce "User's Guide A1200" też nie ma opisu.
Na sieci też trudno znaleźć rozpiskę sygnałów na taśmie A1200 (znalazłem rozpiski A1000, A500, CDTV, CD32 itd. ale A600 i A1200 nie ma) może ma ktoś taką rozpiskę sygnałów, albo przynajmniej wie, czy sygnał reset idzie oddzielną linią?
Z tego grzebania po sieci dowiedziałem się tylko, że MPU klawiatury ma złącze/nóżkę ( 38 ) o nazwie KB Reset...

Ostatnia modyfikacja: 26.12.06 16:41
[#8] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@APC74, post #7

Zawsze możesz wymienić klawiaturę A1200 na tę z A500 - podpinasz ją bezpośrednio do ścieżek prowadzących do nóżek MPU klawiatury na płycie (schemat jest na Aminecie). Ta klawiatura ma zdaje się dokładnie takie same rozmiary jak ta oryginalna.
[#9] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@wali7, post #8

ech sam już nie wiem... Myśl o lutowaniu płyty mojej A1200 ma jakieś takie wewnętrzne bzie :) Chyba czas podjąć jakąś męską decyzję ;) i zamontować amisię w wierzy. Odpadnie problem klawiatury (mam nadzieję) i kieszeń dysku nie będzie mi się szwendać luzem...
[#10] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@APC74, post #7

APC74 napisał(a):

> Na sieci też trudno znaleźć rozpiskę sygnałów na taśmie A1200
> (znalazłem rozpiski A1000, A500, CDTV, CD32 itd. ale A600 i
> A1200 nie ma)

na sieci mozesz bez problemu znalezc kompletne schematy a1200, lacznie z opisem zlacz
[#11] Re: Nie działający Ctrl + A + A

@Valwit, post #10

na sieci mozesz bez problemu znalezc kompletne schematy a1200, lacznie z opisem zlacz

A zechciałby Pan poprzeć swoją wypowiedź jakimś linkiem, bo mnie takiego schematu znaleźć się nie udało - widocznie źle odpytuję google.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem