kategoria: A1200
[#1] PCMCIA SATA
Kombinuje nad przenoszeniem danych Amiga - PC bez ciągłego otwierania Amigi.
Nie chcę wyciągać taśmy HDD na zewnątrz.
Myślę nad czymś podpinanym do PCIMCIA.
Czy taki adapter zadziała z Amigą?
http://allegro.pl/karta-kontroler-pcmcia-2-porty-sata-pc-32bit-card-i6477838512.html
[#2] Re: PCMCIA SATA

@Arturo, post #1

Pomijając już kwestię braku sterowników dla takiego urządzenia dla Amigi, problem jest inny: 32bit - czyli nowsza wersja pcmcia (korzysta z napiecia 3.3V). Amiga obsługuje starsze karty, 16bitowe używające prądu o napięciu 5V.
[#3] Re: PCMCIA SATA

@baderman, post #2

Co masz na myśli pisząc PCMCIA i jaka to jest Amiga? Bo spotkałem się już z określeniem bocznego rozszerzenia w Amidze 500 że to jest PCMCIA. Jeśli chodzi Ci o Amige 600/1200 to zaproponuje ci na priv kogoś z naszego forum. Musiałbyś jeszcze dokupić adapter do kart do PC i to wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 09:53:41 przez Stoopi
[#4] Re: PCMCIA SATA

@Stoopi, post #3

Chodzi mi o A1200.
[#5] Re: PCMCIA SATA

@Arturo, post #4

Najprostszy sposób to adapter PCMCIA/CF z kartą CF 2 Gb. Ja tego używam i działa bardzo dobrze.
[#6] Re: PCMCIA SATA

@Marcin74, post #5

Dzięki, chyba pójdę w tym kierunku.
[#7] Re: PCMCIA SATA

@Arturo, post #6

I w PC czytnik USB -> CF (da się kupić jeszcze)
[#8] Re: PCMCIA SATA

@Arturo, post #6

To jest naprawdę wygodne rozwiązanie.Trzeba tylko upolować dobrą kombinację czytnika i karty.Zwłaszcza karty.Poszukaj wątku o zgodnych kartach i taką wybierz. Potem sterowniki cf z aminetu do fat32.
Ogólnie to nie szykuj się na hiper prędkości przesyłu-amigowe pcmcia to taki "krzepki PCMCIA - senior".

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 10:34:22 przez Mikrobi
[#9] Re: PCMCIA SATA

@Vato, post #7

Albo inna opcja nieco - combo PCMCIA/CF plus adapter CF/SD. Czytnik SD jest prawie w każdym laptopie. No i nie trzeba szukać kompatybilnej karty CF.
[#10] Re: PCMCIA SATA

@Arturo, post #1

Myślę nad czymś podpinanym do PCIMCIA.

Sieciówka PCMCIA (nie pcimcia, ani kizia mizia).
Amigę i peceta podłączasz do routera. Po stronie Amigi odpalasz rc-FTP (serwer FTP) z Aminetu, a na pececie np. Total Commandera którym łączysz się z Amiga i wysyłasz pliki.
Plusem tego rozwiązania jest też to, że jeżeli router podepniesz pod internet, to Amiga też będzie w internecie i np. z Aminetu będziesz mógł ściągać bez peceta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem