kategoria: A500
[#1] A500 nie startuje
Mam płytę rwv6, po podłączeniu robi się szary ekran, po chwili szybko zaczynają migać diody power i FDD po czym na monitorze napis - brak sygnalu
Układy podociskałem, wyczysciłem styki

Jakieś pomysly
[#2] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #1

Uszkodzony kick dawał podobne objawy w mojej 6a. Podmieniłem z innej i było ok. Jeśli masz dostęp do innej amigi podmieniaj układy i sprawdzaj. Jeśli sam nie ogarniesz to polecam marcin74 uratował moją 8a.1
[#3] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #1

Jakiego monitora używasz ? "Brak sygnału" ? Podłączasz do VGA ?
[#4] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #1

U mnie było w rev 8a.1 podobnie, przy złym styku ROMu migały (przygasały) diody power i fdd, wszystkie układy wyjmowałem, czyściłem papierem nóżki, a potem jak A500 postała znowu nie ruszała, wymieniałem ROM z innej ruszyła, za chwile znowu nic. Okazało się, że to ewidentny problem ze stykami w podstawkach.
Popełniłem błąd, że ruszałem delikatnie igłą styki w podstawce ROMu, potem było gorzej. Jeżeli wykluczysz uszkodzenie jakiegoś układu to czym prędzej wymyj płytę główną i w wymocz ją w alkoholu izopropylowym do mycia elektroniki - oczywiście z wyjętymi układami (te też zanurz w tym preparacie), najlepiej przez całą noc albo dłużej, potem dokładnie wysusz, zaoszczędzisz sobie czasu i nerwów. Taki płyn to około 10zł za 1l
[#5] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #1

Taki efekt moze być tez przy uszkodzeniu układu CIA. Jeśli nie dasz rady sam to możesz podesłać ja do mnie.
[#6] Re: A500 nie startuje

@Marcin74, post #5

Najpierw wymienię podstawki i zobaczymy, ale to dopiero po świętach
[#7] Re: A500 nie startuje

@Marcin74, post #5

Wymieniłem kilka i nic.
Na chwilę pojawił się żółty ekran, później zielony i znów to samo, jak w poście 1
[#8] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #7

Podmień jeszcze Paule.
[#9] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #1

obstawiam luźne gniazdo posesora
[#10] Re: A500 nie startuje

@Dorian3d, post #9

procesora
[#11] Re: A500 nie startuje

@Dorian3d, post #10

A ja brak zasilacza . Żartuje.
[#12] Re: A500 nie startuje

@Dorian3d, post #9

Wymieniłem narazie podstawki pod prockiem i romem.
No i stan Amigi się zmienił - po włączeniu pojawia się żółty ekran a później zielony i tak zostaje.
Wymienię jeszcze podstawkę pod agnusem i zobaczymy
[#13] Re: A500 nie startuje

@KRISS, post #12

Dajesz precyzyjne, czy zwykłe podstawki? Ja używałem precyzyjnych do kickstartów i były z nimi przeboje.
[#14] Re: A500 nie startuje

@SuperBuster, post #13

Precyzyjne. W innej Amidze też wymieniłem i jest OK

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2016 11:23:17 przez KRISS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem