[#1] [rapidroad] zdechł :/
Podłączyłem wczoraj swojego X-Surfowego RR do A1200, żeby sprawdzić czy w ogóle działa, bo z A3k oczywiście jeszcze nie działa. No i pochodził ze 3-4 resety i później zdechł - biała dioda się wcale nie świeci a system go nie wykrywa. Miernikiem sprawdziłem, że na złączu zegara są jakieś dziwne napięcia między 2.5 a 5V. Nie wiem, czy to normalne ale chyba nie.

Adapter jest nowy (3 miesiące). Jest sens go wysyłać do Jesna czy od razu kupować nowy?
[#2] Re: [rapidroad] zdechł :/

@_arti, post #1

Wersja pod X-Surf poniekąd ma nie działać na clockporcie, tak stoi w opisie karty.
[#3] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Kilos, post #2

Źle się wyraziłem. Mam wersję, która działa(ła) tu i tu.
[#4] Re: [rapidroad] zdechł :/

@_arti, post #1

To jest to urządzenie co ma rezystory do wykrywania odwrotnego podłączenia w celu nieuznania gwarancji?

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2016 17:22:46 przez sanjyuubi
[#5] Re: [rapidroad] zdechł :/

@sanjyuubi, post #4

Tak
[#6] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Dorian3d, post #5

Aha. No to jak przypaliły ci się te rezystorki, to zapomnij o gwarancji, był już pewien wątek z taką sytuacją i były problemy, nie śledziłem do końca jak się sprawy potoczyły. Pozostaje sprawdzenie tych rezystorów, czy nie mają zbyt dużej rezystancji.
[#7] Re: [rapidroad] zdechł :/

@sanjyuubi, post #6

[#8] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Dorian3d, post #7

A pamiętasz może, który to był wątek z tym RR, w którym padły te rezystory i Jens nie chciał uznać gwarancji? Zdaje się, że było opisane tam, które to były (na pewno są dwa).
[#9] Re: [rapidroad] zdechł :/

@sanjyuubi, post #8

[#10] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Dorian3d, post #9

To był news, ale był też watek na forum i problem z reklamacją i cytowano nawet Jensa, jak to pod mikroskopem widzi mikropęknięcia.
[#11] Re: [rapidroad] zdechł :/

@_arti, post #1

A nie włożyłeś do niego prądożernego urządzonka przypadkiem? Nawet niektóre pendrive'y potrafią usmażyć Rapida. Rozwiązanie i rada - podłączać urządzenia po aktywnym hubie USB a dopiero HUB'a do Rapida
Niemiecka precyzja ale temperament hiszpański...
[#12] Re: [rapidroad] zdechł :/

@pong777, post #11

Jeśli tak jest w rzeczywistości to wielki kwas... chyba jest tam jakiś układ dystrybucji energii z konkretnymi zabezpieczeniami przed przeciążeniem itp. więc czego by się tam nie podłączyło to nie powinno skutkować uwaleniem karty...
[#13] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Kilos, post #12

Co byś nie podłączał, nie powinno się nic stać, pierwszy raz słyszę, aby od spadku napięcia coś się zepsuło, co najwyżej zawiesić się powinno albo zresetować. W dodatku jak te rezystorki wykrywające odwrotne podłączenie zbyt dużo zwiększą swoją rezystancję, to też kibel, bo są w szeregu z zasilaniem i to chyba nawet na masie, co jest dość niebezpieczne, bo jak zabraknie masy, to wtedy mogą się dziać cuda, łącznie z uwaleniem scalaków w zależności od różnych warunków.

Dziwne, że inne kontrolery USB nie mają takich objawów, kolejne bredzenie Jensa.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 08:08:32 przez sanjyuubi
[#14] Re: [rapidroad] zdechł :/

@sanjyuubi, post #13

O, Panie! Ja tak uwaliłem dwa smartfony Samsung J5. Wyczytałem, że w specyfikacji jest usb-otg, to przelotka microusb-na gniazdo usb i dawaj pendrive'a! W pierwszym egzemplarzu wykryło pendrive'a (wyświetlił nawet pliki), ale telefon nie dał się więcej ładować. Podpinając pod drugi egzemplarz od razu zgasł ekran i telefon stał się cegłą. Od tego momentu nie wierzę w żadne "nie powinno się nic stać".
[#15] Re: [rapidroad] zdechł :/

@tbone, post #14

Musiałeś mieć jakiś zly adapter usb-otg.
Podpisałem wiele urządzeń do telefonu i nie było żadnego problemu
[#16] Re: [rapidroad] zdechł :/

@tbone, post #14

To jest co innego, zasilanie w smartfonach przechodzi przez kilka scalaczków do zarządzania zasilaniem i ładowaniem, więc pewnie przeciążyłeś te chińskie scalaczki, które nie pociągną więcej niż aktywny HUB USB , pewnie w specyfikacji Ci tego nie podali.

A w RR co możesz mieć, główne zasilanie pociągnięte z Amigi i Amiga jakoś się nie zawiesza, resetuje albo psuje po włożeniu pendrive. Jedyne co się powinno popsuć, to ewentualnie obwód zasilania USB, a nie scalaków. Jeżeli RR jest zaprojektowane tylko do HUBA, to powinno być na nim ostrzeżenie, albo być HUB wbudowany.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 11:49:15 przez sanjyuubi
[#17] Re: [rapidroad] zdechł :/

@sanjyuubi, post #16

Chłopy, podpinałem tylko jednego małego pendrive'a. Żadnych eksperymentów. Czyli co? Mam małą zgrabną cegiełkę?

Eh, Jensowy sprzęt leci na psy. Najpierw niedopracowana (i równie niebezpieczna przy podłączaniu) Delfina, później niedorobione Indi AGA, ACA nie działająca z Zorro i Mediatorami a teraz USB, które wali się przy podłączeniu.
[#18] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Norbert, post #15

A bo to Szajsung był Panie
[#19] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Norbert, post #15

Też podpinałem do innych tabletów i smartfonów tego samego pen'a przez ten sam kabel i działało. Jedynie chciałem zwrócić uwagę, że nawet Samsung odwala fuszerę. Ile J5 miałem uwalić by sprawdzić czy ten typ tak ma?
[#20] Re: [rapidroad] zdechł :/

@_arti, post #17

Sprawdź te rezystorki przy clockporcie, albo komuś wyślij do sprawdzenia jeśli nie da rady załatwić gwarancji.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 22:29:15 przez sanjyuubi
[#21] Re: [rapidroad] zdechł :/

@sanjyuubi, post #20

Zobacze, co odpowie Jens i najwyżej pojawi się ogłoszenie na giełdzie...
[#22] Re: [rapidroad] zdechł :/

@_arti, post #21

Mi też padł rapidroad na clockporcie. Kilka miesięcy temu.
Prawdopodobnie przy podpięciu pendrive, którego wcześniej używałem kilkukrotnie i było OK. Rapidroad trafił do Jensa i po 2tyg. wrócił naprawiony.
Jens stwierdził, że uszkodzenie najprawdopodobniej wynikało z kiepskiego zasilacza, który na zwiększenie obciążenia w trakcie podłączania pendrive, stara się to skompensować i generuje jakąś brzydką odpowiedź - coś w tym rodzaju o ile niczego nie pokręciłem. Polecił zmienić zasilacz.
Zasilacz zmieniłem na PicoPSU, ale u tak od tego czasu urządzenia USB podpinam i odpinam na wyłączonej Amidze
[#23] Re: [rapidroad] zdechł :/

@misha, post #22

Czy Subway USB jest bezpieczniejszy , czy tez są takie hocki klocki ?
[#24] Re: [rapidroad] zdechł :/

@Clayster, post #23

Ja nigdy nie miałem żadnych problemów z Subwayem. 3 egzemplarze.
I z chęcią bym teraz odkupil...
[#25] Re: [rapidroad] zdechł :/

@misha, post #22

Kup sobie bezprzewodowy hub usb. A tak poza tym, jeśli faktycznie są jakieś przepięcia, to dziwię się, że rr nie ma żadnych zabezpieczeń.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem