[#1] A1200 w obudowie a'la A2000
Witam (po)Świątecznie!!

Nareszcie dotarła do mnie klawiaturka od A500 (a konkretnie to poszukiwany przeze mnie sterownik klawiatury) dlatego mogę wreszcie ruszyć z przekładaniem Ami do blaszanego pudła :) Mam w związku z tym kilka pytań, coby oszczędzić sobie nauki na własnych błedach (wolę na cudzych!)

1) Mam płytę główną 2B czyli mam wyprowadzone punkty lutownicze dla gniazdka klawiatury dzięki temu bez stresu podepnę sobie klawiaturkę A1200 z kontolerem A500 w eleganckiej obudowie. Jednakże nie widzę na schemacie przedstawiającym punkty lutownicze pola KB_Reset. Jak domyślam się, tak podłączona klawiaturka nie będzie w stanie zresetować komputera kombinacją Ctrl+A+A ? Jak proponowalibyście rozwiązać ten problem? Gdzie się bezpiecznie wpiąć i czy robić sobie reset pod przyciskiem (a'la blaszak) czy upierać się przy sterowaniu tego z klawiatury?

2) Jak podłączyć drugą stację dysków? Oczywiście pomijam możliwość skorzystania z gniazda z tyłu komputera, chcę to zrobić "wewnętrznie" Czy wogóle jest taka możliwość w A1200?

3) Kwestia zasilania - dawno już przystosowałem zasilacz od PieCa do A1200, teraz mnie zastanawia, jak upchnąć go w obudowie, bo gniazdko zasilania płyty głównej jest na tylnym panelu - robić takiego kablowego 'zawijasa' z tyłu?? Jak się domyślam HD i floppy najlepiej podłączyć bezpośrednio do zasilacza...

4) Warto 'doładować' płytę główną i dodatkowo podłączyć zasilacz PC do gniazdka zasilającego stację dyskietek?? Czy to coś da, czy sobie odpuścić (licho nie śpi można pomylić żyły i puścić V nie tam gdzie trzeba )

5) Czy zasilacz PC pociągnie bez wentylatora?? Szczególnie obciążony nie jest, a z miłą chęcią pozbędę się szumu wiatraka...

To by było na tyle pytań z mojej strony, teraz czekam na odpowiedzi ze strony doświadczonych! :)

[#2] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Rodzyn, post #1

2) Da się, ale nie bez kombinacji. Była nakładka Micronika na układ znajdujący pod złączem FDD, która umożliwiała podłączenie dwóch napędów wewnątrz. Tak mam w swojej Infinitiv Tower.

[#3] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Rodzyn, post #1

Ad5.) Wentylator można wyciszyć (rezystorem 100Ohm/2W). Jest praktycznie niesłyszalny.
[#4] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Pinto, post #2

Da się, ale nie bez kombinacji.
Hmm...dobra, to właśnie podejrzewałem :(
No to teraz z innej beczki... walają mi się napędy floppy od PeCeta... Macie jakieś schematy coby sobie taką stację HD przerobić na amigową, zewnętrzną DD ?? Wszelkie linki mile widziane!!

[#5] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Rodzyn, post #4

stacja dyskietek - szukaj na AMinecie hard/hack - jest co najmniej kilka sposobów zrobienia stacji zewn. do Amigi
reset - szukaj w tym samym miejscu (jest kilka opisów) - ja miałem kabelek od resetu (ten od frontu obudowy) podpięty do pinów serwisowych (nie pamiętam dokładnie które to były)
[#6] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Rodzyn, post #4

http://www.norbid.of.pl/

Benedykt

[#7] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Dzięki! :) Tylko jak to teraz przełożyć na stację zewnętrzną (pod gniazdo Disk Drive)? Poszperam w Aminecie, choć przyznam że jest on nieco upierdliwy i trzeba się zawsze sporo naszukać

Aha 'wyszła' kolejna sprawa:
Mam płytę Rev 2B z systemem 3.1 za to cały komputer był zaplombowany w obudowie z logo Commodore... No i teraz pytanie - Escom co czy nie Escom??? Sprawa istotna, bo nie wiem co i czy cokolwiek jest na 34pinie od kontrolera stacji dysków...

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 12:30
[#8] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Rodzyn, post #7

Opis podlaczenia dwoch stacji na jednym kablu znajdziesz pod tym linkiem http://www.mguc.republika.pl/
[#9] Re: A1200 w obudowie a'la A2000

@Rodzyn, post #1

3) Kiedys zlamal mi sie jeden pin we wtyczce zasilacza, a ze do serwisu bylo daleko a bez Ami zyc ciezko, rozebralem gniazdo i wlutowalem kabel zasilacza bezposrednio w plyte. I jest tak nadal, po porzelozeniu Ami do duzej obudowy.

A w ogole to chcesz ja wkladac w oryginalna obudowe A2000 czy w jakiegos pecetowego desktopa? Bo ja swoja mam wlasnie w takiej pecetowej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem