kategoria: A500
[#1] Konwertowanie zdjęć na Amigę 500
Czy istnieje jakiś program, który konwertowałby zdjęcia na format, rozmiar i ilość kolorów z którą poradzi sobie Amiga 500 z WB 1.3 ? Stałem się posiadaczem rozszerzenia HDD, w którym mam dodatkowe 4MB RAMu, oraz 1MB pod klapką (jeśli ma to znaczenie), i chciałbym sobie w miarę wygodnie pooglądać zdjęcia na Amidze. Także tutaj prosiłbym też o małą poradę o jakąś w miarę wygodną metodę na przeglądanie zdjęć na WB 1.3. No i też fajnie by było, gdyby program miał jakiś fajny, "magiczny" algorytm, który konwertowałby te zdjęcia używając jakiś sztuczek na zwiększenie liczby kolorów itp., żeby te zdjęcia prezentowały się jak najlepiej, ale nie jest to koniecznością.
[#2] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@wlodi5, post #1

Trochę podobny temat:
http://www.ppa.pl/forum/scena/34894/materialy-nt-ditheringu#m524542
pod pc masz irfanview z plginami do iff i b.dobry pixel edytor-promotionng
także graphX.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 12:11:03 przez Mikrobi
[#3] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@Mikrobi, post #2

A mógłbyś coś szerzej napisać jak do tego podejść ? Irfanview, jak również xnview instalowałem i próbowałem w klasyczny sposób przekonwertować jpeg na .iff, rzecz jasna poza zmienieniem rozszerzenia nic w obrazku się nie zmieniło, a chodzi o to żeby wyświetliło się to na A500. Jedyny sposób jaki wymodziłem to przerzucenie obrazka xxx.LoRes z sampli Deluxe Paint IV, odpalenie go w photoshopie, wklejenie do tego obrazu mojego zdjęcia i zapisanie zmian, po czym ponowne przerzucenie na Amigę. Działało to, ale to strasznie mozolna metoda. Szukam czegoś co mi przekonwertuje zdjęcia w prostszy sposób.
[#4] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@wlodi5, post #3

Po pierwsze używając zwykłych pecetowych programów, które rozumieją iff nie uzyskasz dobrych efektów, ponieważ one z reguły nie rozróżniają OCS, AGA, HAM, EHB, zwłaszcza przy zapisie. Na PC najlepiej sobie poradzi ham_convert (java), ale wcześniej przeskaluj zdjęcia do pożądanej rozdzielczości (xnview).
[#5] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@wlodi5, post #1

ja właśnie ostatnio bawiłem się trochę konwertowaniem grafik z google images do HAMu.
tutaj link panowie z TheGuruMeditation omaiwają narzędzia (na Maca i PC) do konvertowania do HAMu.
Program wg mnie działa bardzo dobrze.
Wcześniej trzeba tylko (np GIMPem albo Photoshopem) przyciąć do właściwych rozmarów obrazek. Ja robiłem 320x512. W takiej rozdzielczości trzeba pamiętać o prawidłowym aspekcie bo pixele robią się prostokątne.
[#6] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@retronav, post #5

Dzięki za linka!
Strasznie się cieszę że nie tylko ja o tym myślę.
Jak utworzyłem wątek o tym samym ale na gołej cd32 to odzew byl mini, choć b. rzeczowy.
Do c64 powymyślano mnóstwo nowych formatów a u nas zastój.
Marzy mi się wygodna konwersja na pc a potem oglądanie na dużym tv.
Jeszcze tylko trzeba dobry soft do oglądania.
pozdr
[#7] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@Mikrobi, post #6

Panowie, dzięki ! Właśnie o to mi chodziło. Zdjęcia na Amidze i 1084 wyglądają przepięknie z użyciem ham_convert.

Pozostaje jeszcze kwestia przeglądarki zdjęć. Widzę, że działa to na Disk Master, oraz na Deluxe Paint, ale może jest jakaś lepsza metoda, by można było przerzucać fotki kursorami ?
[#8] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@Mikrobi, post #6

W zasadzie to moje konwersje robie w overscanie 360x560.
tutaj przykład. link

mam też w pokoju telewizor 28'' CRT który wyciąga 100hz w pionie i muszę powiedzieć że nie widać na nim (prawie) interlace'u. Te konverty do Hamu wyglądają na nim naprawdę nieźle.
[#9] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@retronav, post #8

Napisz może model TV - dla potomnych i ew. poszukujących.
No i nieśmiertlne pytanie-które tematy wychodzą najlepiej-jasne palety czy ciemnie, kontrastowe ,czy nie?
pozdr

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 22:49:20 przez Mikrobi
[#10] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@wlodi5, post #1

Ciekawe czy jest widoczna różnica między konwersją obrazków do ham6/8 za pomocą DP/PP a "ham convert"?
[#11] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@Leon, post #10

Programy typu DP nie mają startu do niczego. Do takich rzeczy na Amidze stosuje się kombajny typu ADPro czy ImageFX, ewentualnie jakieś pchełki/perełki. Jednakże te programy zatrzymały się na etapie algorytmów mediancut. ham_convert korzysta netquant i ma sporo jeszcze rzeczy do poprawy, usprawnienia. Niepoprawny wybór parametrów w ham_convert może spowodować całkowicie błędną konwersję. Ja czekam na konkretny multipalette, bo tu jeszcze daleka droga.
[#12] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@cholok, post #11

A skąd się bierze taka fioletowa poświata na niektórych fotkach, o której też wspominano na wyżej załączonym filmiku yt ?
[#13] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@wlodi5, post #12

Nie pamiętam dokładnie, ale autor programu o tym wie. Zdaje się, że to po wybraniu CIEIDE.
[#14] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@cholok, post #13

A jakaś przeglądarka zdjęć na WB 1.3 się znajdzie ?
[#15] Re: Konwertowanie zdjęć na Amigę 500

@wlodi5, post #14

A tego to jest masa. Większość na aminecie wymaga już kicka 2.0, więc trzeba się wspomóc składankami, zacząć od fred fisha itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem