[#1] filesystem na CF->IDE
Wlasnie kupilem sobie adapter CF->IDE i mam zamiar na karcie zainstalowac sam system. Jak myslicie, jaki filesystem najlepiej sie tu sprawdzi? Do wyboru mam tylko: FFS, SFS i PFS2.

[#2] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #1

http://www.allegro.pl/item151160242_przejsciowka_2x_cf_ide_40pin_m_dual_.html

[#3] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #2

2 dni temu zamieściliśmy na PPA artykuł na ten temat. Wiadomość jest na stronie głównej.
[#4] Re: filesystem na CF->IDE

@mailman, post #3

Ale tam nic nie ma na temat innych filesystemow niz FFS.
I zastanawiam sie tez czy jak by taka karte sformatowac na FAT to czy bedzie mozna wymieniac na niej dane z pecetem. Z tym ze do peceta chcilabym ja wlozyc za posrednictwem czytnika CF na USB.

[#5] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #4

I zastanawiam sie tez czy jak by taka karte sformatowac na FAT

Wtedy chyba nie będzie bootująca (ale mogę się mylić).
[#6] Re: filesystem na CF->IDE

@mailman, post #5

Tez tak myle, ale wymiana danych z PC to druga opcja.

[#7] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #1

ja partycje systemowa mam na PFS3, bo system wczytuje mi sie najszyciej od startu to okolo 10 sekund z duperelami, a na SFS to samo bootowanie systemu trwa juz okolo 5 sekund dluzej.

Ostatnia modyfikacja: 30.12.06 17:29
[#8] Re: filesystem na CF->IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

A przeczytałeś temat wątku?
[#9] Re: filesystem na CF->IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

A nie wiesz jaka jest roznica w szybkosci PFS2 i PFS3? Bo mam tylko 2:(

[#10] Re: filesystem na CF->IDE

@mailman, post #8

czytalem "filesystem na CF->IDE" to ja mu polecam PFS2 bo najmniej mieli.

[#11] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #9

chyba nie ma, bo nie zauwazylem roznicy w predkosci.

[#12] Re: filesystem na CF->IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

"polecam PFS2 bo najmniej mieli" - ale to na HD, bo na CF nie ma spowolnienia spowodowanego przemieszczaniem sie glowicy. Pamiec flash ma krotszy czas dostepu ale mniejszy transfer (choc i tak wiekszy niz IDE w Ami) niz dysk.
Pewnie bede musial sam poeksperymentowac...

[#13] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #12

to moze inaczej nie mieli a przymula, chyba ze siedzisz pod motylkiem to natywny SFS roxx :)

a SFS mieli jak masz zapelniona partycje na fulla, wylaczenie .recycled troche pomaga.

[#14] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #4

Jak jest toto widoczne jak zwykły dysk to można zrobić dysk dwusystemowy. Na PC tworzymy MBR i jedną partycję FAT do np. połowy dysku a na Amidze przesunięte RDB i amigową partycję na pozostałej połowie dysku. Pecet widzi tylko FAT a Amiga wszystko.
[#15] Re: filesystem na CF->IDE

@vi-bee, post #9

SFS odradzam, popatry na watki desperatow w archiwum ktorzy stracili dane dyieki temu systemowi. osobiscie polecam FFS z blokiem 2048 lub 4096 kb. jest mnostwo softu do odzyskiwania danych, gry nie maja problemu a duzy blok daje solidnego kopa w predkosci.
[#16] Re: filesystem na CF->IDE

@Valwit, post #15

W SFS mam najwieksza partycje z danymi bo potrzebuje dlugich nazw, pozostale w PFS2. Ale jak na razie z SFS nie mialem wiekszych problemow. A poza tym i tak co jakis czas robie kopie bezpieczenstwa partycji systemowej - 80MB, to trwa chwile.
W kazdym razie sprawdze z FFS i PFS2. A jak by zwiekszyc blok PFS2?

[#17] Pierwsze wrazenia...

@vi-bee, post #6

Paczka dotarla, w sklepie nie dla idiotow kupilem najtansza karte (i to byl blad bo jest chyba wolniejsza niz amigowski IDE, nie pisze jaka ma szybkosc, ale drozsze mialy 50x ) 512MB Toshiby. Wlozylem karte w adapter, adapter podpialem jako primary slave, odpalam system i... szok!
Na blacie ikona dysku podpisana Toshiba. Klikam, 488MB wolne (dokladnie jak pisalo w instrukcji), wrzucam pliki, kopiuja sie bez problemu. Wszystko dziala od razu! Po chwili sobie przypomnialem, ze nie wylaczylem dosdrivera FAT dla unita 1 (wczesniej mialem tam dysk od peceta podpiety).:)
Czyli z amigowskim FATem pracuje to to bez problemow, poza unitem nie trzeba niczego ustawiac!
Pozniej sformatowalem standardowo na FFS, chodzi nieco szybciej, ale transfer jest zdecydowanie mniejszy niz HDD. Partycja systemowa (troche ponad 100MB) kopiowala sie na oko ponad pol godziny, a na HD trwa to pare minut.
Jutro przeprowadze eksperymenty i dokladniejsze pomiary z innymi filesystemami, bo dzisiaj braklo mi czasu...

[#18] Re: Pierwsze wrazenia...

@vi-bee, post #17

To tylko zapis jest taki wolny, kopiowanie tej samej partycji z CF na HD trwalo ok. 4 minuty.

[#19] Re: filesystem na CF->IDE

@Valwit, post #15

Troche chaotyczne i robione po omacku byly te testy, ale PFS zdecydowanie wygrywa. To tylko w FFSie zapis jest taki wolny. I jak ja sie stęskniłem za checksum errorami

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem