kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] [indi] indivision i p96
Mam taki dziwny problem - otóż ustawiłem sobie odpowiednie tryby dla Indi AGA, które są znośne dla mojego małego, dość starego monitora VGA "14 i wszystko hula ale jak odpalę Workbencha pod P96, to Indi dostaje jakiś dziwny tryb, którego ten monitor już nie wyświetla i nie chcąc go uszkodzić muszę go za każdym razem wyłączać (i włączać jeśli odpalam coś pod PAL-em).

Pytanie pierwsze - skąd się ten tryb bierze skoro nigdzie nie jest ustawiony? I pytanie drugie - może da się tak zrobić, żeby Amiga nie wyświetlała absolutnie nic przez układy AGA jeśli ekran P96 jest aktywny?
[#2] Re: [indi] indivision i p96

@_arti, post #1

Pytanie pierwsze - skąd się ten tryb bierze skoro nigdzie nie jest ustawiony?

Nie wiem.

I pytanie drugie - może da się tak zrobić, żeby Amiga nie wyświetlała absolutnie nic przez układy AGA jeśli ekran P96 jest aktywny?

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie AutoMonitoSwitcha, który to automatycznie przełączy źródło sygnału w zależności z którego będzie.
Podsumowując masz 1 monitor a 2 źródła sygnału (Indi AGA i GFX) nic ręcznie nie musisz przełączać gdyż odbywa się to automatycznie (lub ręcznie za pomocą przełącznika)

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2017 20:06:59 przez superbonio
[#3] Re: [indi] indivision i p96

@superbonio, post #2

Nie da rady, muszę mieć dwa oddzielne źródła i dwa wyjścia :/
[#4] Re: [indi] indivision i p96

@_arti, post #1

Spróbuj

SetEnv Picasso96/AmigaVideo "31kHz"

To powoduje, że P96 wyemituje z AGA obraz w trybie DblPAL. Normalnie używane jest to po to, że wtedy Paula może pracować z częstotliwościami próbkowania dźwięku do 56 kHz.
[#5] Re: [indi] indivision i p96

@Krashan, post #4

Nic to nie zmieniło w kwestii obrazu. Chyba ten monitorek jest jakiś dziwny. Spróbuję z innym.
[#6] Re: [indi] indivision i p96

@_arti, post #5

Włącz OSD na Indi i zobacz w jakim trybie próbuje pracować. Później upewnij się, że konfiguracja dla tego trybu jest taka jaką planowales od początku, czy jednak nie.
[#7] Re: [indi] indivision i p96

@Sokok, post #6

Ok, teraz widzę, że monitor trybu nie wyświetla więc OSD nic nie da.

To wszystko brzmi jakby jakiś screen mode był niepoprawnie skonfigurowany w indivision prefs. Zorientuj się jaki to konkretnie screen mode i sprawdź tam jego ustawienia. Może mimo tego, że screen mode nie jest pod chipy amigowe Indi próbuje je interpretować.
[#8] Re: [indi] indivision i p96

@Sokok, post #7

Może mimo tego, że screen mode nie jest pod chipy amigowe Indi próbuje je interpretować.

Wydaje mi się, że tryby pod CHIP Amigi ECS/AGA 30kHz (DBLPal, Multiscan itp.) to są zwyczajne tryby VGA, więc teoretycznie nie różnią się od trybów VGA karty graficznej.

Co do autora wątku to polecam jednak działać z jakimś cyfrowym monitorem, który sygnalizuje niepoprawny tryb.
[#9] Re: [indi] indivision i p96

@Hexmage960, post #8

Dziś to przebadam na LCD, który wyświetla wszystko. Dzięki za sugestie OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem