[#1] Wzmacniacz zawieszający Amigę
Witam w nowym roku.

Od jakiegoś czasu mam problem z moją A4000. Wyjście audio Amigi (a dokładnie karty MSX Toccata) mam podpięte do wzmacniacza (Radmor 55xx) na wyjście AUX. Jest to ostatni model Radmora, m.in. z pilotem. Problem polega na tym, że włączenie albo wyłączenie wzmacniacza w trakcie pracy Amigi powoduje zwykle jej zawieszenie (system się zamraża). Bez różnicy jest, czy robię to pilotem z czuwania, czy wyłącznikiem sieciowym. Wydaje mi się, że kiedyś tak się nie działo w tej samej konfiguracji.

Podobny efekt (choć rzadziej) potrafi powodować włączenie stojącej obok A1200 z monitorem SVGA, spiętej z A4000 ParNetem.

Jak można pozbyć się tego zjawiska?

Pozdrawiam. :)
[#2] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigę

@Daclaw, post #1

moim zdaniem to może być problem związany z masą - spróbuj uziemić obydwa urządzenia (ew. sprawdź czy masz prawidłowo podłączone uziemienie w gniazdkach sieciowych)
[#3] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigê

@wali7, post #2

Radmor ma wtyczkę sieciową bez uziemienia. Pokombinuję z jakimś kabelkiem.
[#4] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigć

@Daclaw, post #3

Ja mam Radmor 54xx (bez pilota ;)) ale tez mam wtyczke bez uziemienia. Odruchowo podpialem obudowe wzmachola do uziemienia (tu - rura od kaloryfera), ale nie spotkalem sie z efektem zwieszki, ani klasycznej Amigi, ani Pegaza...
Ciekaw tylko jestem, czy taka sama zwiecha nastapilaby, gdybys podpial ow wzmacniacz nie to Toccaty a do wyjscia Pauli...

[#5] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigê

@Daclaw, post #1

Podpiąć masę do grzejnika :)

[#6] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigê

@Daclaw, post #1

Wg mnie to kwestia spadku napiecia. Ja mam podlaczona lodowke do tego samego gniazdka co Ami i czasem sie wiesza w momencie wlaczania lodowki. Mysle ze listwa tu powinna pomoc.

[#7] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigê

@vi-bee, post #6

To nie to. Amiga ma UPS-a.
[#8] Re: Wzmacniacz zawieszający Amigê

@Daclaw, post #7

zbadaj napiecie pomiedzy masami wzmaka a amigi, mozliwe ze w trakcie wlaczania/wylaczania wzmaka pojawia sie na masie wyzszy potencjal ktory nota bene przenosi sie na ame, w zwiazku z tym wszystkie wyprowadzenia beda w stanie wysokim (brak stanu niskiego). Raczej pewnikiem spowodowaloby to zawieszenie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem