[#1] Flushowanie pamięci
Jest może coś mocniejszego od "C:Avail FLUSH"? No bo dla przykładu: otwieram jakiś program, zamykam go i mam 10M Fastu mniej. Czyszczenie poleceniem Avail odzyskuje góra 1-2M.

BTW, a do czyszczenia pamięci graficznej (nie Chip, tylko pamięci karty graficznej) jest jakiś program?
Zaliczałbym o wiele mniej resetów, gdyby jakoś się dało nieużywane dane z pamięci usuwać.

[#2] Re: Flushowanie pamiêci

@El Amigos, post #1

10MB? Może chodzi Ci o największy ciągły blok pamięci?
[#3] Re: Flushowanie pamięci

@El Amigos, post #1

Może ten program ma wyciek pamięci (błąd programisty) lub zostawia jakieś taski. Program SysInspector może przeglądać i zamykać dowolne taski. Jest tam też w menu pod prawym klawiszem flushowanie, zobacz czy daje coś więcej...
[#4] Re: Flushowanie pamięci

@Sylwester, post #2

Sporo z tego pożerają appsy korzystające z MUI (mam dużo tapet). Ale każdy kolejny (inny, też pod MUI) uruchomiony pobiera już niewiele i pamięci dalej jest około 10M mniej.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.07 16:56
[#5] Re: Flushowanie pamiêci

@El Amigos, post #1

Ja mam w WBstartup program TaskersFlush, choc nie ze wszystkimi smieciami sobie radzi.

[#6] Re: Flushowanie pamiêci

@El Amigos, post #4

Z tego co zauważyłem to AVAIL FLUSH ładnie czyści większość (jakieś 80-90%) komponentów po programach MUI.
[#7] Re: Flushowanie pamięci

@El Amigos, post #1

10MB to sporo jak na Classica. :)

Nie odzyskujesz wszystkiego, bo może jakiś program pod MUI jeszcze zostaje odpalony.

Poza tym te 10MB tracisz tylko raz przy pierwszym odpaleniu jakiegoś programu pod MUI. Każdy następny już nie pożera tych dziwnych 10MB, prawda?
[#8] Re: Flushowanie pamiêci

@MDW, post #7

Dla przykładu: odpalam system, jest około 115M wolne. Dalej pierwsze uruchomienie IBrowse 2.4 i wczytanie jakiejś strony PPA (mam na dysku dużo ich pozgrywanych). Wtedy jest około 100M. Zamykam IB, czekam 10 sekund (dla pewności) i pamięci jest około 105M.

Zrobię może ze 4 shoty i wkleję je tutaj na poniedziałek.

W sumie to te 10M to i tak niewiele. Dziwi mnie jedynie brak możliwości pozbycia się nieużywanych danych.

BTW, dużo mniejszy pobór pamięci jest w trybach 16-bitowych. Wiem mniej/więcej dlaczego i nie chcę żadnych porównań 16/32. Tylko tak wspominam o tym.

[#9] Re: Flushowanie pamiêci

@mailman, post #6

Miałem też takie wrażenie na zwykłej A1200 AGA.

[#10] Re: Flushowanie pamiêci

@El Amigos, post #8

Może IB 2.4 przy wyjściu nie oczyszcza swojego cache (2.3 oczyszczał - to znaczy co zabrał, to prawie oddał). On ma taką opcję. Spróbuj ręcznie oczyścić i dopiero go zamknij. Powiedz co wtedy się stanie.
[#11] Re: Flushowanie pamiêci

@El Amigos, post #1

A nie ma nic "mocniejszego", wszystkie tego typu programy próbują zaalokować więcej pamięci niż jest to możliwe, co powoduje że system zaczyna wywalać z RAMu nieużywane biblioteki (i w szystko inne co oferuje taką możliwość). Robi to tak długo, aż żądany blok uda się zaalokować, albo nie będzie już czego zwalniać.

Niestety prawdopodobnie błąd programisty, wyciek pamięci, był jakiś program, który pokazywał po zamknięciu programu listę niezwolnionych zasobów (pamięć biblioteki), ale ni w ząb nazwy nie kojarzę.
[#12] Re: Flushowanie pamiêci

@shg, post #11

był jakiś program, który pokazywał po zamknięciu programu listę niezwolnionych zasobów (pamięć biblioteki), ale ni w ząb nazwy nie kojarzę.

Scout?
[#13] Re: Flushowanie pamiêci

@El Amigos, post #8

Obiecane graby:

Świeżo odpalony system:

Pierwsze uruchomienie IB:

Wyjście z IB:

Próba flushowania (grab zrobiony 15 sekund po avail flush):

Wychodzi na to, że to 7M, a nie 10. Sam się trochę pomyliłem. ;)

@Mailman
Spróbowałem z cache (Bufor/Bufor w pamięci/Usuń nieużywane dokumenty) i nic to nie dało. BTW, cache mam tak skonfigurowany:

@Mario & Vi-Bee
Dziękuję za pomoc i sugestie, ale sprawa nie jest aż takiej wagi, żebym specjalistyczny soft dla niej instalował. Mogę jeszcze ewentualnie zrobić graba ze Scouta, tylko napiszcie z której sekcji.

[#14] Re: Flushowanie pamięci

@El Amigos, post #1

Ja czyszcze pamiec przewaznie wtedy gdy jakas biblioteka siedzi w pamieci i nie dziala nowsza, podmieniona. A programy to: TaskersFlush (wersja "tiny", nie ta co siedzi w WBStartup), AvailFlush, Flush, FlushLibs i MemClear. Nie wszystkie robia to samo, wiec zalaczam wszystkie

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 17:23
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem