[#1] Amiga i CD-ROM
Jak na nieszczęście zachciało mi sie nowego, większego twardziela. Dotychczas miałem Caviara 170MB i CD LGx52. Nie było problemów, AsimCDFS wykrywał CDka instalował i po problemie. Po zamontowaniu 1GB Seagate'a podzieliłem na partycje poformatowałem zainstalowałem system i chciałem zainstalować Asim'a. Nic z tego Asim nie widzi mojego CD-ka, To samo CacheCDFS. Ręce mi opadają, mam nareszcie większego twardziela a nie mam CDka. Pomóżcie. Co się dzieje?
[#2] Re: Amiga i CD-ROM

@Amigos, post #1

Domyslam sie, ze twardziela i CDRom masz na wspolnej tasmie IDE. Sprawdz zworkologie. Moze ten stary 1GB-towy twardziel gryzie sie z CDRomem? A moze zle cos podlaczyles?
[#3] Re: Amiga i CD-ROM

@Amigos, post #1

Miałem taki sam problem , po prostu CD gryzł mi się z twardzielem i nic nie dało się zrobić , jedyna rada to przepięcie CD na drugi kanał IDE , jak nie masz 4xEIDE lub FAST/ATA to chyba masz problem :(
[#4] Re: Amiga i CD-ROM

@Amigos, post #1

rozwiazania tego problemu sa dwa:

- albo kupic sobie rom3.1 w 2 koscach
- albo miec rom3.1 w pliku i zaladowac go poprzez remapollo badz blizkicka, zaleznie od posiadanej karty turbo

rozwiazuje to problemy zarowno przy korzystaniu z ATA3 jak i bez niej,
natamiast gdy nie posiada sie zadnej z kart turbo:Apollo, Blizzard pozostaje jedynie wymiana kosci na 3.1
[#5] Re: Amiga i CD-ROM

@Amigos, post #1

ERRATA:

przy korzystaniu z romu w pliku CD-ROM i tak bedzie widoczny dopiero po drugim RESECIE (pierwszy reset wykonuje sie samoczynnie przez remapollo lub blizkick) drugi trzeba wykonac samemu:))

czyli albo rybki albo akwarium:)
[#6] Re: Amiga i CD-ROM

@stebel, post #5

No nie wiem, ja mam Rom 3.1 a z pliku wczytuję 3.5 i jak mi sie CD gryzł z HD tak gryzie sie dalej , jedyną radą było przepięcia na drugi kanał :( , no ale probować zawsze można .
[#7] Re: Amiga i CD-ROM

@Olo, post #6

No cóż wina ROM'u to to na pewno nie jest, bo ja mam 3.1, wydaje mi się że jest to po prostu walka CD-ROM'u i Seagate'a. Ze starym Caviarem wszystko jest ok. No cóż czas pomyśleć o 4xEIDE ;)
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
[#8] Re: Amiga i CD-ROM

@Olo, post #6

Witajcie! W moim przypadku po kilku dniach kombinowania problem niewidzialnego CD-ROM'u znikł. No cóż nie bardzo widziało mi się kupować 4xEIDE, bo kasy nigdy nie za wiele. Próbowałem wiec dalej. AsimCDFS nie widział CD-ka, przyszła kolej na CacheCDFS. Nic to jednak nie zmieniło. Następne było AmiCDFS. Bez rezultatu. Zdecydowałem się więc na ostatni krok. Instalacja OS 3.9. Naiwny myślałem, że ten wbudowany "nowy" CacheCDFS uczyni cuda. Nic z tego. I dzisiaj kiedy byłem juz kompletnie podłamany przypomniałem sobie o rzeczy której używałem jeszcze na mojej A600: Atapi_PNP300. Raz dwa skoczyłem na Aminet i już go miałem. Instalowałem go jednak bez większego przekonania. Nie da sie opisac mojego zdiwienia kiedy po restarcie ni ujrzałem komunikatu o niewykryciu CD-ka. No cóż pomyslałem to dopiero połowa sukcesu. Drżącą ręką sięgnąłem po płyte CD włozyłem do napędu i po wsunieciu tacki prawie zawyłem z radości. Teraz mam 1GB Seagate'a i CD-ROM LGx52 widoczne i nie sprawiające kłoptów. No moje szczęście bez dodatkowych interface'ów.
[#9] Re: Amiga i CD-ROM

@Amigos, post #8

AtapiPNP jest bardzo dobry, ale opócz skoczenia na Aminet proponuję skoczyć po któryś z krążków okładkowych MA. Poczciwy MPS w ramach walki z piractwem, prawie na każdej płytce dawał pełną wersję cd.device (registered by MicroniK). ;)

[#10] Re: Amiga i CD-ROM

@ArtPo, post #9

A cd.device nie jest przypadkiem w ROMie 3.1? A tak jesli mowa o devicach, to od czasu jak zainstalowalem AmigaOS3.5 (teraz mam OS3.9), obsluga mojego CDROMu IDE zajmowal sie scsi.device. I robil to lepiej niz atapi.device.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem