[#1] Jak naprawić błąd checksumy na HDD?
W czasie instalacji jakiejś gry - prawdopodobnie przy tworzeniu katalogu - instalka zawiesiła system.
Mam teraz katalog, którego nie da się usunąć bo ma błąd - checksum error. Próbowałem to sprawdzić Disksalvem ale nie miałem cierpliwości czekać kilkanaście albo więcej minut na przeprowadzenie wszystkich analiz dysku. Quatterback Tools po pewnym czasie wyrzuca pełną pamięć cache. Znajduje jakiś jeden błąd ale chyba inny, bo katalogu nie usuwa.
Jak to zrobić, bo mam teraz co trochę walidację całej partycji.
[#2] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #1

a w jakim filesystemie pracujesz ?
[#3] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #1

Najszybciej i najlepiej przegraj dane z popsutej partycji na inny dysk.
Sformatuj uszkodzona partycje.
[#4] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Norbert, post #3

W sumie tez tak robiłem ;]
[#5] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@mikecios, post #4

FFS. Gdyby była mniejsza to zrobiłbym to FixDiskiem. Ale ma ponad 1GB. Nic nie można zrobić, bo system wywala brak aktualizacji dysku.
Filemaster - DiskEdit wykazuje błędy w kilku trackach - brak danych sektora i błąd checksum.
[#6] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #5

Jest jeszcze QuartebackTools, którym można naprawić partycje.
Możesz też zrobić QuickFormat , a potem odzyskać pliki w/w programem.
Robiłem tak wiele razy i udawało się odzyskać wszystko za wyjątkiem plików, które były w uszkodzonych miejscach.
Dla bezpieczeństwa zrob obraz tej partycji
[#7] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #5

Ja takie coś leczyłem za pomcą DiskSalv
[#8] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@perinoid, post #7

Chyba jednak nie obejdzie się bez formatowania. Disksalv przeleciał i teraz zamiast błędu checksumy mam sektor o numerze -xxxxxxxxxx (poza zasięgiem). Dysk nadal nie zaktualizowany...
Może by ktoś rozszerzył FixDiska na większe dyski... Ech.
[#9] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #8

Powtórz DiskSalv. Mi w wakacje dopiero po 2 czy 3 przebiegach system wstał w 100% poprawnie.
[#10] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@perinoid, post #9

Dziwne ale rzeczywiście po drugim skanowaniu DiskSalvem wszystko jest już ok.
Sporo czasu mu to zajmuje ale jak widać czasem warto mu go dać. OK
[#11] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #10

Ile czasu to trwało ? Bo ja muszę przeskanować 4gb
[#12] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Rafał A-3000, post #10

To jakten DiskSalv właściwie działa? Uruchamiam, skanuję, dostaję listę błędów i co? Są już naprawione po skanowaniu? Czy trzeba jeszcze coś zrobić?
[#13] Re: Jak naprawić błąd checksumy na HDD?

@Bartek2075, post #11

Nie mierzyłem ale myślę że tak z godzinę mieliło. Moja partycja miała ok. 1,2GB. Miałem ,taryfę' to włączyłem i sobie leciało.
Szkoda, że nie można wybrać poszczególnych testów, tylko wszystkie po kolei musi przelecieć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem