[#1] Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD
Witam.
Przerobiłem kilka stacji - Samsunga, Alpsa, Neca. Problem w tym, że denerwuje mnie czujnik wykrywania dyskietek HD-DD. Przekopałem temat u nas na forum (i nie tylko) i nie znalazłem jasnej odpowiedzi (może za słabo szukam, wtedy proszę mnie uświadomić:) -spędziłem nad tym tematem trochę czasu).
Oczywiście nie chodzi mi o zaklejanie otworu w dyskietce HD, tylko o modyfikację czujnika.
Przeczytałem, że jedna osoba radzi wylutować czujnik(i co dalej?), druga zewrzeć lub rozewrzeć piny(te bezpośrednie z czujnika?), trzecia dolutować kabelek od pierwszego czujnika(jeśli dobrze zrozumiałem).
Więc moje pytanie - jak to w końcu zrobić, czy w ogóle da się, czy też nie?
Może ktoś ma stację już tak przerobioną, niech wrzuci fotkęszeroki uśmiech
[#2] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@AD99, post #1

A czujnik jest mechaniczny czy optyczny? Jak mechaniczny, to może wystarczy wcisnąć i kapnąć kropelkę kleju typu superglue?
[#3] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@perinoid, post #2

Mechaniczny. Też o tym myślałem, ale chciałbym to przerobić jak należy. Oczywiście jak nie będzie innego wyjścia to tak zrobię.OK
[#4] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@AD99, post #3

Ja czujnik dyskietek HD wylutowuję ze stacji ;)
[#5] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@Bartek2075, post #4

W zależności od wykonania stacji czujnik ten jest zwarty lub rozwarty przy włożonej dyskietce HD.
Trzeba sprawdzić miernikiem jak jest w Twoim przypadku. Jeśli po włożeniu dyskietki DD miernik pokazuje przejście przez ten przełącznik, to wystarczy zewrzeć jego końcówki.
Jeśli zaś mamy przerwę, to wystarczy przełącznik ten wylutować.
1
[#6] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@jarob, post #5

I o taką odpowiedź mi chodziłoszeroki uśmiech. Dzięki wielkie, zaraz się zabieram za stację.
[#7] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@AD99, post #6

W Samsungu wystarczy go usunąć
[#8] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@kataklysm, post #7

Właśnie w dwóch moich Samsungach usunąłem czujniki. Wszystkie dyskietki śmigają, że aż miłoszeroki uśmiech.
Nawet te 20 letnie, które były spisane na straty. W X-copy tam gdzie wcześniej wywalały Bad sektory, teraz formatują i kopiują się bezbłędnieszeroki uśmiech.
Nie pisałem od razu, bo uratowałem tak Golden Axe, który od paru lat nie chciał się wgrać-musiałem go bezzwłocznie przetestowaćszeroki uśmiech. Dobrze, że nie wyrzuciłem tej dyskietki.
Również inne dyskietki z błędem podczas wczytywania Has read/write error teraz chodzą normalnie.
Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.
[#9] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@AD99, post #1

Ja się raz spotkałem z jakąś stacją, która po wylutowaniu czujnika nie wykrywała dyskietki. Po zlutowaniu na stałe, silniczek kręcił się cały czas.
[#10] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@AD99, post #1

W stacji dyskietek Alps DF354H090F czujnik hd trzeba wylutować i w jego miejsce wlutować kawałek drucika żeby było przejście.
W stacji Samsung SFD-321b trzeba tylko wylutować czujnik i nic nie łączymy.
Pozdrawiam OK
1
[#11] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@viger, post #10

Z reguły wystarczy pole HD (NHDN) na pcb (gdzieś na ścieżce, pomiędzy czujnikiem a układem) zewrzeć do masy. Tak miałem w obu wymienionych przez Ciebie modelach.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2017 13:52:16 przez tbone
[#12] Re: Przerobiona stacja od PC i denerwujący czujnik HD-DD

@viger, post #10

DokładnieOK
Sprawdzałem wcześniej miernikiemszeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem