kategoria: A1200
[#1] Poszukiwany serwisant amigowy.
Witam
Poszukuje serwisanta amig, który zrobi przeszczep rozszerzeń z jednej A1200 do drugiej. Do tej pory korzystałem z usług użytkownika Superbonio i byłem zadowolony, nawet bardzo ale nie mogę się z nim skontaktować. Idealnie byłoby gdyby polecany serwisant był z Łodzi (jednak nie jest to mus).
[#2] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #1

Hmmmm a sam nie mozesz ? Nie rozumiem w czym problem ;)
[#3] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@mikecios, post #2

Marcin74
[#4] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@magnatt, post #3

Miałem do czynienia i zdecydowanie polecam. Wydaje mi się jednak, że ma adres w Radomiu.
[#5] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@misiek2, post #4

Napisz do jarob.
[#6] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #1

Czesc,
mozesz napisac do kolegi kataklysm - jest z Lodzi - mi wymienil kondesatory na plycie.
[#7] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@mikecios, post #2

Nie znam sie na tyle na amidze zeby samemu to robic, troche za drogi sprzet Dzieki wszystkim za pomoc

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2017 15:39:32 przez Szynsz
[#8] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #1

A jakie to rozszerzenia są?

Jak te spod klapki to otwierasz klapkę wysuwasz kartę ze złącza i przekładasz do nowej ami. No chyba że to jakieś pająki polutowane na płycie:D
[#9] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Cadderlik, post #8

Elsat i złącza do cdromu tak wiem ze nie opłaca się cdka podłączać ale Amiga jest z czasów dzieciństwa żony i z sentymentu chce żeby był podłączony (choć nie wiem czy nie będzie trzeba nowego napędu kupić)
[#10] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Cadderlik, post #8

Nie mogłem edytować postu wyżej więc... Po chwilowym zastanowieniu to najważniejszy jest Elsat i kości pamieć do niego. Co do klapki to próbowałem nie raz ją otworzyć ale chyba za głupi jestem bo jak próbuje ja podważyć w miejscu gdzie jak wydaje mi się jest zaczep to ni grzyba nie chce się otworzyć.
[#11] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #10

Weź śrubokręt owiń folią przylepna co by nie porysować plastiku i podważ tam gdzie jest wgłębienie....powinieneś sam sobie poradzić z kartą, warto nauczyć się czegoś nowego dla samego Siebie.
[#12] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #10

Klapkę otwierasz poprzez włożenie czegoś w ten otwór i przechylenia tak, aby zaczep się odsunął, przy dobrym śrubowkręcie, klapka ci odskoczy przy samym odchylaniu zaczepu.
[#13] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@sanjyuubi, post #12

Wysłałem na pw wiadomość. Zgierz pasuje lokalizacja
[#14] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@mwb113, post #13

Chyba mnie przekonaliście do sprobowania samemu. Tylko pytanko szybkie, jeśli rozkreciłem obudowę wcześniej, to da się wyjąć elsat od góry?
[#15] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #14

Da się
[#16] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@agrajek, post #15

Albo i nie. Jak autor wątku rozkręcił Amiśkę, to niech sprawdzi. Nic przecież nie uszkodzi. Miałem kiedyś E1208/8MB ale to było kilka "Amig" temu. Turbo Elboxu nie dało się tak wyjąć. Blizzard IV nie da się z kolei włożyć od dołu, musiałem rozkręcać obudowę i wkładać od góry. Wszystko zależy czy karta będzie zaczepiała o te "szyny" w trapdoorze. Zakładam że są to ograniczniki, żeby klapka nie wpadła do środka.
[#17] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Red_Bullet, post #16

Udalo sie karta przelozona, okazalo sie ze mialem wiecej oporow niz to warte. Co do drogi wkladania to trzeba ylo operowac przez klapke i gore. W sumie chyba caly moj problem zalatwiony. Ostatnie pytaniw jak sprawdzic czy elsat dziala poprawnie?
[#18] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Red_Bullet, post #16

Co się nie da jak się da (z tym Blizzardem). Chyba, że z dodatkowym SCSI na pokładzie.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2017 17:20:46 przez perinoid
[#19] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@perinoid, post #18

Ponawiam pytanie, jak sprawdzic czy działa elsat? Na belce będzie zwiększona ilość ramu?
[#20] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@Szynsz, post #19

Jesli po uruchomieniu nie masz czerwony boot selector (co w elsatach sie niestety zdazalo) to po uruchominiu powinienes miec pamiec FAST > 0 bajtow
(o ile pamiec w E1204 jest w Zipach lub E1208 masz wlozony sprawny sim)
Amiga 1200 z Fast rowniez bedzie szybciej dzialac (ok 2.3 : 1 )
[#21] Re: Poszukiwany serwisant amigowy.

@HOŁDYS, post #20

To zadam głupie pytanie gdzie wyświetli mi sie dodatkowa pamięć fast? Na belce na górze workbencha?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem