[#1] Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!
Nie wiecie co teraz porabiaja autorzy ksiazek amigowych i jak mozna ich zlokalizowac? Mam taki pomysl, zeby jakos zgromadzic zrodlowe wersje ksiazek (zeskanowac, itp.), przekonwertowac je do PDFa i zapisac dla potomnych. :D Moze strona WWW (dzial w PPA) wraz z opisem i wywiadem autora? Bo przeciez papier sie niszczy. Znam "Amiga od A do Z", "AmigaOS od srodka", "AmigaDOS", "Amiga Vademecum". Duzo tego jeszcze bylo? Moge sie tym zajac jakby co :D

[#2] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

Hym, IIRC to Helion moze ci zawsze dodrukować(nawet jedną sztukę - oni mają taką usługę), co do reszty, to zapewne największym problemem będzie "legalność" takiej biblioteki...
Ale mozę udałoby się stworzyć coś na kształ "rodzynków", gdzie byłyby zarchwizowane tylko te pozycje, których autorzy(wydawcy, spadkobiercy, itd. itp.) wyrazili na to zgodę?
[#3] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

Książek było całe stado :) Jeszcze więcej niż pism o Amidze (ok 10 tytułów) i na pewno ciężko je będzie zebrać bo wiele z nich nie były w 100 % książkami, a tylko wydawnictwami takimi prawie "garażowymi"...

[#4] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@elt, post #3

Ja to wszystko rozumiem, ale czy jesli zbiore oczywiscie legalnie takie pozycje to czy PPA udostepni kawalek serwera?

BTW jestem w kontakcie z kilkoma osobami z kregu autorow amigowych i wstepnie mam zgode na niektore pozycje. Poza tym to by bylo ciekawe, jesli obok tych pozycji opisalbym "droge komputerowa" takiego autora. :D

[#5] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #4

swietny pomysl. trzymam kciuki za powodzenie realizacji.
[#6] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

Witam

Proponuje najpierw stworzyć listę książek amigowych po polsku, to już by było coś. Ja mam w swojej kolekcji ponad 10 książek po polsku, w weekend zrobie liste. Mogę też zeskanować okładkę ( umieszczenie okładki to jest jak najbardziej legalne )

Jeśli byłaby takowa lista ( nawet z pozycjami typu odbite cosik na ksero ) to wtedy można by gromadzić takie kniżki ( jesli byłaby zgoda odpowiednich prawnych właścicieli )

Pozostaje kwestia dodatkowych dyskietek do książek, które były dodawane.

Pozdrawiam

[#7] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #4

Nie wydaje mi się, aby to było jakimś problemem, choć oczywiście chcielibyśmy najpierw wiedzieć ile miejsca miałoby to pochłonąć.

Inicjatywa ciekawa i miło, że zainteresowałeś się tematem i coś w tym temacie już zrobiłeś. Dalsze szczegóły proponuję abyśmy przenieśli na adres prywatny redakcji lub bezpośrednio, do któregoś z nas.
[#8] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

"AmigaDos 2.0" - Andrzej Pawłowski, wydawnictwo Andromeda,
"Amiga Opis bibliotek graphics.library ilayers.library- Piotr Buszka i Piotr Niemcewicz, wydane przez "P & P" s.c.

[#9] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@Kaczus, post #8

Khm, khm...pozwólcie, że się wtrącę (jako Wasza konkurencja :D).
Taka inicjatywa (skanowanie starych czasopism i książek) jest już od dawna realizowana przez portal Classic Computers Online. Nazywa się to "Czytelnia" i wciąż ludzie nam dosyłają zeskanowane stare czasopisma i książki (formaty PDF i DjVU). Mamy tam spory zbiór takich rzeczy, nie tylko do Amigi, ale ogólnie do klasycznych komputerków. Jeżeli ktoś jest ciekaw - zapraszam:
www.cconline.com.pl

[#10] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@OSH, post #9

A tak z czystej ciekawości - legalne to? Jak wynika z powyższej dyskusji aby coś zamieścić na necie potrzeba zgody wydawcy/autora tychże książek.
[#11] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

Witam

Oto moja lista

"Vademecum programisty Amiga" - Grzegorz Miechowski, PALMApress tom I i II
"Mapping the amiga czyli mapa pamięci Amigi 500/2000" - , rok 1993 tom I i II
"ASM-ONE. Opis rodziny" - Adam Doligalski, Helion 1997
"Amiga 500-4000. Kurs Asemblera dla początkujących" - Adam Doligalski, Helion 1994
"Magia sygnału" - Wiliam von Mobius, Helion 1996
"Amos Professional w praktyce" - Zbigniew Sypniewski, Krzysztof Prusik, RaWI s. c. 1994
"Instrukcja obsługi Amiga Workbench 1.3; 2.0" - Andrzej Pawłowski. Andromeda
"Amos Professional. Instrukcja obsługi" - Paweł Chodziński, PALMApress 1993
"Amiga DOS v2.0" - Andrzej Pawłowski, Andromeda 1993
"Amiga 1200 Instrukcja obsługi" - Radosław Popławski, PALMApress 1994
"Amiga 500. Jak zostać "włamywaczem" - Andrzej Urbankowski, Lupus 1994
"Deluxe Paint IV instrukcja" ( manual po polsku z oryginalnego dpainta )
"Poznajemy komputer Amiga" - , PALMApress 1991
"Workbench 1.3, 2.0, 3.0" - Wojciech Dresiński, PALMApress 1993
"Amiga DOS wprowadzenie do systemu" - , PALMApress 1991
"Amiga Amos w praktyce. Piszemy własną bazę danych" - Marcin Kozioł, PALMApress 1994
"Amiga 1200 z systemem Workbench 3.0" - , DOORPRINT 1993
"IMAGINE Podręcznik animacji"
"Amiga DOS" - Marek Pampuch, Lupus 1995
"Amiga Opisy programów użytkowych" - Różni autorzy, tom 1 PALMApress 1991
tom 2 PALMApress 1992
tom 3 PALMApress 1991
tom 5 PALMApress 1992
tom 7 PALMApress 1992
"Opis bibliotek graphics.library layers.library" - Piotr Buszka, Piotr Niemcewicz, P & P 1992
"Moja Amiga część II. Amiga Basic" - Marek Pampuch, FET 1991
"Amiga OS od środka" - Michał Kołodziejczyk. Wydawnictwo pracowni komputerowej Jacka Skalmierskiego

Trzeba dodać jeszcze 2 książki które pożyczyłem i zanikły w ciemnościach. ( jedna o Amosie taka czerowona okładka chyba wydana przez RaWI a druga to Deluxe Paint w ćwiczeniach )

Oprócz tego mam też troche po angielsku ( głównie te dostarczone z Amigami ) i chyba 2 sztuki po niemiecku.

Oczywiście wszystkie te pozycję są w papierze. W formie elektronicznej to już zupełnie inna bajka.

Pozdrawiam

1
[#12] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

http://katalog-ksiazki-amiga.prv.pl/
[#13] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@rgrg2, post #12

Strona nie działa.
Część z tych książek jest na chomiku.
Dobrze, iże ktoś o tym pomyślał.

Np. tu:
https://chomikuj.pl/TJAHZI/Amiga_literatura
https://chomikuj.pl/Skamielina/Amiga/Literatura
[#14] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@mlibicki, post #1

Przeszłość zapisuję na płytach Bluray z rzekomą gwarancją trwałości 1000lat, ale niestety z pewnych względów nie będę w stanie tego zweryfikować.
[#15] Re: Zachowajmy przeszlosc dla potomnych!

@ingenic, post #14

Witam.
Bluray z rzekomą gwarancją trwałości 1000lat

M-Disc Verbatima?
Ta firma swego czasu wypuściła taki gniot na rynek, że do dziś jej wyroby omijam szerokim łukiem.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2021 19:13:17 przez ted
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem