kategoria: Sprzęt
[#1] Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208
Odpaliłem przed chwila Amigę po około 3-4 miesięcznej przerwie by sprawdzić zamontowany parę dni temu elsat1208. Pamieć chyba wykrywa bo pokazuje 35XX kb other memory, jednak kolory w classicWB tak jakby zszarzały plus telewizor zaczął buczeć nawet po wyłączeniu amigi.I teraz pytanie czy raczej kabel się uszkodził (używam kabla do podłączania telewizorów lcd z euro złączem) czy jednak nowy moduł może mieć problemy?
[#2] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #1

A może z racji większego obciążenia Amigi przez rozszerzenie kondensatory się poddały i nie wyrabiają.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2017 09:23:51 przez damianx
[#3] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #1

Podłącz Amigę do telewizorni chinchem przez composite albo kablem antenowym do R.F modulator i sprawdź czy jest dobrze.
[#4] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #1

Pierwsze co się robi gdy są problemy po jakiejś zmianie,
wraca się do ustawień sprzed zmiany. Wymontuj to rozszerzenie.

TV buczy nawet gdy Amiga wyłączona

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2017 10:12:52 przez Vato
[#5] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Vato, post #4

Dobra wyjałem rozszerzenie dla testów, buczeć buczy dalej ale kolory odzyskały kontrast. Co może być nie tak?
[#6] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #5

Ja zawsze czyszczę złącza, płytki itp jakimś kontaktem, często pomaga, a jeżeli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.
Jeżeli jest tam bateria, to przypadkiem nie jest wylana ?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2017 10:17:22 przez Hellena
[#7] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Hellena, post #6

Hmm spróbuje, ale mozliwe by to były styki?
[#8] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #7

Sprawdź jeszcze jakie napięcia masz na płycie z zamontowaną kartą bo ja obstawiam na problemy z zasilaniem. Miałem w A600 podobne objawy jak podpiąłem dysk i turbo. Okazało sie ze w zasilaczu padły kondensatory.
[#9] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Marcin74, post #8

Łojezu takie rzeczy to już dla mnie za dużo :P A na poważnie nie mam ani sprzętu ani wiedzy żeby to zrobić. Przeczyściłem styki jak to nie pomoże zgłoszę się do jakiegoś amigowego technika.
[#10] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #9

W razie czego Amigę możesz podesłać do mnie
[#11] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #9

Polecam kolegę Marcin74, naprawił już 2 moje Amigi. Naprawa jest profesjonalna.
[#12] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Arturo, post #11

I sprawa rozwiana, po przeczyszczeniu styków i ponownym wsadzeniu elsatu obrazy są normalne i nic nie buczy. Jednym słowem albo wcześniej coś nie stykało albo kwestia zanieczyszczeń.

I mam jeszcze jedno pytanie, gdzieś natrafiłem na wzmiankę że przy zamontowanym 8mb w elsacie sa problemy ze złączem PCMCIA i chciałem się spytać jak to z tym jest. Tego złącza używam do przenoszenia danych między PC i Amiga więc wole sobie nie strzelać w kolano.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2017 18:32:37 przez Szynsz
[#13] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #12

Zabieraj amiga i turbo wsiadaj w jakichś pojazd i zapraszam do Zgierza na testy.
[#14] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Arturo, post #11

No i kiszka przy montażu CFki na PCIMCI wywala error.
[#15] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #14

Jaki error ?
[#16] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Norbert, post #15

compactflash.device program failed #80000003 Wait for disk activity finish

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2017 20:48:55 przez Szynsz
[#17] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #16

Na karcie rozszerzeń są jakieś zworki? Czy to ten model? W zależności od rewizji tej karty można chyba było wybierać ilość pamięci. Przerzucasz na 4MB i nie ma kolizji.
[#18] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@tbone, post #17

Mój wygląda nieco inaczej w obrębie gniazd na kooprocesor (?). Zworki są jedna była luzem a jedna jest zamontowana (ta luzem co była gdzieś się zapodziała). Powiesz jak przełączyć na 4mb? Jutro mogę spróbować zrobić fotkę mojego rozszerzenia
[#19] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@mwb113, post #13

Mam jeden kontakt z Łodzi, jeśli nie uda mi się z człowiekiem skontaktować to się odezwę do ciebie. Niestety nie mam własnego auta więc wyprawa do Zgierza z Amiga jest nieco problematyczna
[#20] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #12

Ciesze się Pije Komesy :D
[#21] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #19

Już tam zaraz problematyczna, 20 lat temu czlowiek nie miał auta i tlukł się pociągiem z Ami ,głośnikami, telewizorem lub monitorem na party i dało się ;)
[#22] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@Szynsz, post #12

Miałem taki elsat 1208 z 8 mb i nie odcinało mi pcmcia. Wyjaśniano już, że obecność kicka 3.1 powodowała odcinanie pcmcia (i słusznie skoro występowały problemy natury sprzętowej). Ja miałem wtedy kicka 3.0. Wydaje się, że z 4 mb na pokładzie nie powinno wpływać na pcmcia. Może warto zworką przestawić ilość ramu. W zależności od rewizji na karcie była możliwość ustawiania w stylu 0/4/8 mb. Może masz ustawione 8 mb a faktycznie 4 mb i to stąd problemy. Może warto wyprowadzić sobie przełącznik aby bez grzebania mieć możliwość zmian tych ustawień.
[#23] Re: Buczenie i szare kolory po zainstalowaniu rozszerzenia elsat 1208

@tbone, post #17

Wrzucam fotkę mojego elsata. Widzę tam dwa bolce na zworkę przy których jest napisane MEM ale nic innego nie widzę do ustawienia ilości pamięci.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem