[#1] Klasyczna amiga 1200
mam taki maly dylemat wlasnie kupilem sobie amige 1200 i zastanawiam sie czy jest tworzone jakies nowe oprogramowanie ?.
[#2] Re: Klasyczna amiga 1200

@SzaryWilk, post #1

moim zdaniem to pomoże ci link.

http://www.3ivx.com/download/amiga.html

[#3] Re: Klasyczna amiga 1200

@SzaryWilk, post #1

www.aminet.net

[#4] Re: Klasyczna amiga 1200

@SzaryWilk, post #1

Jakieś to pewnie jest, dużo jednak nie oczekuj.

[#5] Re: Klasyczna amiga 1200

@SzaryWilk, post #1

Pochwal się konfigiem :D

[#6] Re: Klasyczna amiga 1200

@SzaryWilk, post #1

Pewnie, ze jest - Aminet, opisujace to wszystko PPA i strony autorow, masz siec = masz nowe oprogramowanie. Moze nie beda to tuzy, ale powiedzmy sobie, ze MOS i OS4 takze ich wiele nie maja i mocno korzystaja ze "staroci" dla OS3.1 :P

[#7] Re: Klasyczna amiga 1200

@krzysiekk, post #2

krzysiekk napisał(a):

>
> moim zdaniem to pomoże ci link.
>
> http://www.3ivx.com/download/amiga.html
>
>
>
>

nie wiem co w tym jest takiego zabawnego, przeciez na prawdziwym 68k 040 i 060 to sobie mozna zrobic tylko podglad takich filmow powiedzmy po to czy warto wypalic na plytke do stacjonarnego dvd z divx a gdzie tam ogladac za wolny procesor (mpeg4 to moze jeszcze przeleci w 160x120) to nie dziw, ze nie ma jeszcze do tej pory mplayera w wersji AOS 68k, bo chyba kazdy uzytkownik winUAE ma mediaplayera, a Dragon z szybszym 68k(CF) nie jest jeszcze dostepny.

http://frogger.rules.pl/features.html

http://www.aminet.net/package/gfx/show/opendivx_libra

[#8] Re: Klasyczna amiga 1200

@Skotos, post #6

Nowe oprogramowanie powstaje przedewszystkim na nowe platformy. Jakie programy uważasz za "starocie" dla 3.1? Te "starocie" to może z 10% ogólnego opgrogramowania, więc jest zupełnie odwrotnie :D. Programy 68k które używam pod MOSem: Amirc (podobno jest gdzies zakiszona wersja natywna) AmigaTradeCenter, Dopus4, Voodoo-X. Od czasu do czasu odpalę MakeCD, leży sobie też AmigaWriter, Multisłownik, PPaint. Kilka Libsów, klas MUI, małych programików. Na partycji MorphOS: na której mam programy zajęte mam 715MB/800MB.

[#9] Re: Klasyczna amiga 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

nic nie jest tu zabawne jezeli ktoś myśli o śmiechu lub wyśmiewaniu lecz odziwo zabawne i robiące wrażenie jest włączenie na amidze obejżenie zawartości takiego filmu lub klipu. bo czy nie jest zaskakujące to że można taki film odpalić na 040 i 16 Mb ramu? niewiem nie próbowałem ze słabszymi procesorami. ale widziałem mine kogoś kto nie wierzył że takie coś jest możliwe i dosłownie szczena mu się otworzyła kiedy zobaczył na ekranie kawałek epoki lodowcowej lub innego filmu. czy ktoś próbował może otwożyć divxa na 386 40mhz z 16Mb ramu i systemem ala windows 95?. - oile takie istniały bo nie orientuje się w starych PC.

Jescze jedno mnie ciekawi co do filmów czy może ktoś uruchomił takiego divxa na amithlonie odpalonym na np pentiumie 2.8 lub 3.2 Ghz ? jak to wygladało?

[#10] Re: Klasyczna amiga 1200

@krzysiekk, post #9

Divixy pod emulowanym amigaos chodzą na takim sprzęcie bez problemu.

[#11] Re: Klasyczna amiga 1200

@MinisterQ, post #10

O właśnie mam pytanie. Jestem szczćśliwym (choć od dawna nieaktywnym) posiadaczem Amigi 1200 oraz sporej kolekcji multimediów w postaci mp3 i DivX . Wiem że na porządnie rozbudowanej klasycznej "tysiącdwusetce" mp3 nawet z VBR grają przyzwoicie, jak sić jednak sprawa ma z filmami DivX ? z tego co czytałem w PPA bez Mediatora i karty graficznej oraz dopałki PPC raczej nie ma szans. Pytanie tylko, jaka karta, jaki dopalacz ? Wszystkie filmy mam nagrane na CD - czy żeby Amiga poprawnie czytała tak duże pliki bezpośrednio z napćdu potrzebny jest jakiś specjalistyczny kontroler dysków ?
[#12] Re: Klasyczna amiga 1200

@krzysiekk, post #9

Na mojej 030/50 (Blizzard IV) z 64fastu i FastATA oglądanie mpeg małej rozdzielczości powiedzmy, że przypomina film (przy użyciu RivaAudio).

3ivx to slideshow mocniacki, ale pójdzie :D.

Zaś ostatnio sobie ściągnąłem teledysk Galaxie500 / Fourth Of July (się mi podoba muzyka też) no i jest w formacie MOV. Odpalam Moovida, uruchamiam i.. (030/50 cały czas hehe). Obraz praktycznie płynny, trochę tnie, ale się dobrze ogląda, puściłem sobie kilka razy bo nie mogłem uwierzyć, że na Amidze mej ;). Za to dźwięk czysty jak łza bez cięcia, full stereo.

Co do plików mp3, niestety max 22kHz mono. Na DeliTrackerze tnie jak się przewija okno gdzieś, na Prayerze2 (autorstwa tej miłej enteligentnej pani - tja :P) nawet jak ustawię priorytet na najwyższy to czasem i tak może ciąć.

Ogólnie 030/50 fajna, dobra karta, ale nie oszukujmy się, przerobienie mp3->audio pod SecondSpin albo MakeCD dla standardowej długości utworu (4/5 minut trwania) to przerabianka na około 15 minut.

Punkt programu, jeżeli chodzi o gołą Amigę to boję się powracać myślami do tego jak było wolno :). Alien Breed 3d II jak nie ten ;).

Teraz ukazał się IBrowse 2.4, ale moim zdaniem kicha, no CSS, słaby JavaScript. Programy cały czas wychodzą, "niestety" coraz częściej nie pod rasowego classica z OS 3.1 ale trzeba iść z postępem, dobrze, że postęp jess.

[#13] Re: Klasyczna amiga 1200

@SzaryWilk, post #1

Takie dylematy warto rozstrzygać przed zakupem. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem