[#1] Padł dysk Workbench :(
Witam, mam ostatnio ciężki orzech do zgryzienia... Zainstalowałem ostatnio nowy dysk twardy i... no właśnie - nie mogę zainstalować na nim systemu bo padł (chyba ze starości) dysk z Workbenchem :( No i co teraz począć? Generalnie to tragedia jest, bo nie mam systemu. Macie jakieś rozwiązanie? Myślałem nad tym żeby dysk podłączyć do stacjonarnego pod emulatorem i spod niego zainstalować system. Niestety, problem w tym, że mam Maka. Może ktoś zna jakiś działający emulator pod OSX 10.4? Będę wdzięczny za pomoc.
Emu

PS. Tylko nie pytajcie, co z cdromem
[#2] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #1

E-UAE http://www.rcdrummond.net/uae/ plus gui hi-toro http://www.pimley.net/projects/
[#3] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #1

byo kupic normalny komputer a nie maka :> a tak serio to najprosciej bedzie jak ktos ci podesle dyskietke.
[#4] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #1

Jakie objawy padniecia dyskietki w Workbenchem?
Mozna sie do niej "dostac" przez AmigaDOS?
"Potraktowales" nowy dysk HDToolBoxem?
[#5] Re: Padł dysk Workbench :(

@Norbert, post #4

..Witajcie znow :) Na poczatek - zrobilem maly (wg niektorych wielki) blad i w odpowiedzi utworzylem nowy temat... no coz zdarza sie... natomiast reprymende dostalem ostra od szefostwa :) ciezko zrozumiec ze jak sie w kraju nie mieszka z pol roku to mozna sie pomylic.... ot amigowy swiatek...
Wracajac do tematu... Co do maka - uzywalem e-mac i nakladki na to ale pod tygrysem zle to dziala.... tak, hdd potraktowalem hddtoolbox-em z dysku install. no i pytanko - moze ktos moglby nagrac ten dysk wb 3.1? dam czyste dyski = bonus (informuje ze wb 3.1 mam oryginalny)
pzdr

[#6] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #5

eeeeeeeeee, sznowni koledzy Amiganci - nikt nie jest w stanie poratowac????

[#7] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #6

Czy po wybraniu z bootmenu Amigi startu bez startup-sequence, mozna odczytac katalog dyskietki z Workbenchem?
[#8] Re: Padł dysk Workbench :(

@Norbert, post #7

Tak, mozna. Mozna uruchomic komp z dysku Workbench i dac w odpowiednim miejscu (gdy zglasza blad) cancel - i komputer uruchomi sie bez problemu. Jednakze zainstalowac na dysku juz w ten sposob sie nie da...

[#9] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #8

Przenies wszystkie pliki z dyskietki Workbencha na twardy dysk i Amiga uruchomi sie z niego
[#10] Re: Padł dysk Workbench :(

@Norbert, post #9

Norbert nie da sie przeniesc wszyskiego - w tym tkwi wlasnie problem - dysk jest czesciowo padniety i nie mozna odczytac wszystkich plikow.

[#11] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #10

Wystarczy Ci tylko komenda LOADWB.
Przegraj ją na twardy dysk i uruchom w AmigaDOS.
Potem mozesz przegraj reszte dobrych plikow.
[#12] Re: Padł dysk Workbench :(

@Norbert, post #11

No coz, przenioslem recznie wszystko co sie dalo na hdd - padly dwa pliki (asl.library i jakis drugi jeszcze). System startuje z dysku, wiec sukces polowiczny. Ale co dalej nie mam pomyslu....

[#13] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #12

No ja nie wiem co chcesz dalej robic.
Jesli masz pozostale dyski to rowniez je przenies.
Na innych dyskietkach jakie posiadzasz na pewno znajdziesz asl.library i ten drugi plik.
[#14] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #12

Ale co dalej nie mam pomyslu....

Zainstaluj kolejne dyskietki systemowe. Odpal (CrossDOSa) komenda mount pc0 (aby odczytywac dyskietki 720kB z PC).
Sformatuj pod Maciem dyskietkie 720kB w trybie MS-DOS (czy jak to tam sie nazywa)
Podlacz do Amigi CD-ROM (jakis stary badziew ktory lezy na strychu lub nowy), sciagnij na Macu sterowniki do CD-ROMu i plik lha.exe w wersji niespakowanej (to znajdziesz na Aminecie) i przekopiuj to na ta dyskietke

I tak dzieki takiej dyskietce, Amiga bedzie miala wstepny kontak ze swiatem, a dzieki CD-ROM pelny kontak, dzieki czemu bedziesz mogl budowac swoj system za pomoca programow sciagnietych z Internetu. Przy okazji znajdziesz tez brakujace pliki z uszkodzonej dyskietki lub ktos wysle ci ja w formacie ADF.

DODANE: A wlasciwie gdy bedziesz mial juz CD-ROM i sprawne dyskietki systemowe, to polecam zainstalowac AmigaSYS, dzieki czemu odrazu bedziesz mial ladny system i niezla baze softu freeware i shareware.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.07 16:03
[#15] Re: Padł dysk Workbench :(

@Andrzej Drozd, post #14

Panowie, otoż:
- przenioslem wszystko z dyskoietek co sie dalo.
- Maki nie maja stacji dyskietek, a przynajmniej moj nie ma (ma Iomege zamiast dyskietek)
-walczylem z cdromem wlasnie - do L: wrzucilem cachecdfs i cdfilesystem, do devs: atapi.device, do devs/dosdrivers: cd0 ze storage i ..kicha...normalna zalamka... cdo w tool type ma wpis activate=1, unit=1 itp.... i nic....
Pomozcie bo juz nie mam sily na to wszystko.... generalnie to chyba najlepiej bedzie po prostu odpalic jakos cdrom, dalej os 3,9 i zrobic dysk startowy?

[#16] Re: Padł dysk Workbench :(

@Andrzej Drozd, post #14

Andrzej - ja mam wszystko w adf ale nie mam jak przeniesc do ami :( Oprocz maka mam laptopa pc - i tak kombinuje czy jakos da sie go uzyc do przeniesienia danych do Ami? Niestety moj dysk ami to 3,5 cala IDE a w laptopie mam tylko 3xusb, usb minix1. Acha - czytajac dzis wszystkie posty na temat cdromow wyczytalem ze masz jakas magiczna butujaca sie dyskietke z 3 wersjami sterownikow do cd? Moze moglbys jakos podeslac? Nagrac? Dac chociaz ten adf na majla?

[#17] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #15

Maki nie maja stacji dyskietek

...kup jakiegos starego dziada pentium 1 100 mhz za 10 zl. Zrob co trzeba i wyrzuc do kosza.

Co do cd-romu, to sprawdz jeszcze jaki jest wpis w ikonce (chodzi o unit), sprawdz tez w pliku tekstowym czy na pewno korzysta z plikow ktore podales, no i sprawdz czy cd-rom ma zworke na slave.
[#18] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #16

wyczytalem ze masz jakas magiczna butujaca sie dyskietke z 3 wersjami sterownikow do cd?

Tak, napisz na majla.
[#19] Re: Padł dysk Workbench :(

@Andrzej Drozd, post #17

eeee, w odpowiedzi:
cd jest jako slave
nie moge sprawdzic zadnych plikow tekstowych - bo nie mam zadnego edytora :(

[#20] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #19

Masz edytor w katalogu c: nazywa sie ED.
uruchomiaj go tak:
ed x
W gornym menu wybierz plik do edycji.
[#21] Re: Padł dysk Workbench :(

@Norbert, post #20

Norbert, probowalem juz tak - znalazlem to gdzies na forum, zeby wyedytowac ta "ikonke" Ed-em. Wpisywalem Ed x w shellu i .... i mowi ze nie mam jakiejs tam biblioteki :( Przypuszczam ze to wina tego, ze nie zgrywam wszystkiego z dysku WB (padl na amen)...

[#22] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #21

Napisz gdzie mieszkasz, może bedzie ktos w okolicy kto nagra ci tego Workbencha.

Pozdrawiam
[#23] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #21

> Wpisywalem Ed x w shellu i .... i mowi ze nie mam jakiejs tam biblioteki

asl.library i rexxsyslib.library bez pierwszej ed-a nie odpalisz.

zamiast asl.library moze byc newasl z newreqlibs

http://www.aminet.net/util/libs/ReqToolsUsr.lha

http://www.aminet.net/util/libs/ReqToolsLib.lha

http://www.aminet.net/util/libs/NewReqLibs18.lha

w takich wypadkach warto miec pod reka starego filemastera

[#24] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #19

Edytować nie możesz, ale wylistować tak: type devs:dosdrivers/cd0. Wpisujesz to w oknie CLI albo Execute w workbenchu.
[#25] Re: Padł dysk Workbench :(

@cholok, post #24

Panowie - linki mi nic nie dadza (choc dzieki za nie) - nie mam jak przeniesc takicch archiwow do ami. Mieszkam w Gdyni - jesli ktos jest z okolic i moglby pomoc to zapraszam do siebie :)

[#26] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #25

Gdynia to moje ulubione kochane miasto, moze pojade w tym roku :)

skocz do sklepu jesli jeszcze aktualne - http://www.animart.pl/pisz.htm

Ostatnia modyfikacja: 16.01.07 16:12
[#27] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #19

hej
Jesli juz 3macie sie takich hardkorowych rozwiazan to jest jeszcze jedno wyjscie:
moze nie mozesz edystowac pliku, lecz dzieki temu co pisal Cholok mozesz sprawdzic co jest w nim napisane i czy sa to dane poprawne - jesli nie
to korzystajac z shella i instrukcji:
copy * ram:CD0
mozesz stworzyc wlasny plik cd0 czy jaki tam potrzebujesz; jedyna niedogodnosc jest taka, ze za kazdym razem musisz wpisywac calosc od nowa :)
powodzenia ok, racja

[#28] Re: Padł dysk Workbench :(

@11MASTEr, post #27

Dziekuje wszystkim za dobre rady. Jest szansa ze cos z tego bedzie ale...cicho sza, zeby nie zapeszyc

Ostatnia modyfikacja: 17.01.07 11:49
[#29] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #28

No i porazka.... walczylem i jedyne co osiagnalem to udalo mi sie odpalic Eda i edytowac mountliste. W L: mam CDFilesystem i CacheCDFS, w Devs: atapi.device, a1200_atapi.device. W devs:dosdrivers mam ikonke CD0. Wpisy w mountliscie: Filesystem: cdfilesystem, Device: scsi.device, Unit: 1. I nic, z unitami kombinowalem i tez nic. Malo tego, zamienilem Filesystem na CacheCDFS, restart i.... koniec imprezy - guru mediation. O co tu chodzi??

[#30] Re: Padł dysk Workbench :(

@c3h6, post #29

W device musi być wpis atapi.device lub te drugie. Mountlista z CacheCDFS jest trochę bardziej rozbudowna niż ta z CDFilesystem. Ma dodatkowo pole control, ale te nie jest zbyt istotne (chyba) oraz. Istotne jest pole stacksize. Najlepeij skopiuj mountlistę do CacheCDFS z forum (ktoś tu kiedyś wkleił kompletny wpis). Zmień devica na jeden ze swoich. Potem zostaje tylko machanie unitami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem