Po co ci Amiga do słuchania MP3? Byle smartfon da ci lepszą jakość. Ami kupuje się dla sentymentu, klimatu, itp. Szybkie karty turbo Blizzarda czy Apollo z prockami 68040 i 68060 są absurdalnie drogie (nie wspomnę o mutantach z PPC

). Na prawdę musiałbyś mieć wielką potrzebę szpanu i lansu żeby to kupować. Ja tak kiedyś miałem i kupiłem Blizzarda 68050 50MHz ze SCSI Kit i łącznie 256MB Fast RAM. Zakup na eBay od Niemca. Pamiętam jak wysyłałem mu Euro w kopercie - to były czasy... .
Później się okazało, że ten Blizzard trochę ma mało miejsca w obudowie A1200, a przede wszystkim nie wykorzystuję jego możliwości bo nie mam karty graficznej, dźwiękowej, itp. No i zaczęło się... .
Kupowanie obudowy tower, mediator, karty PCI, achy i ochy. Brulion wydanej kasy po to żeby..... pooglądać sobie demo Starstruck TBL i takie tam, oraz pocieszyć gały ładnym Workbenchem w 16 bitach w rozdziałce 1280x1024. I tak najlepiej bawiłem się przy grach wykorzystujących max procki 68030, oraz robieniem muzyki, do czego wystarczy nawet goła 68000 z 2MB Fast RAM.
Wszystko oczywiście zależy od potrzeb. Jeśli kieruje tobą nostalgia i feel dawnych lat kup sobie rozszerzenie RAM (czyli np. najtańszą ACA) i najważniejsza sprawa - twardy dysk (bez znaczenia czy normalny HD czy karta CF lub SD/SDHC). CDROM nie jest potrzebny.
Reasumując wg kolejności:
1.) Najpierw Fast RAM (przynajmniej 4MB, ale lepiej chociaż 8MB)
2.) HD - jeśli masz A1200 to wystarczy kupić jakiś używany dysk ATA 2,5" od laptopa od PC i tasiemkę do podłączenia go do płyty głównej A1200
3.) Szybszy procek, ale naprawdę bez szału. Ja na przykład chciałem 68030 40MHz bo lubię pograć we Frontiera na max detalach z przyzwoitą szybkością, oraz popykać w A-Train w Hires bez ślimaczenia. Jeśli w te gry nie grasz to wystarczy ci jakikolwiek procek z kart ACA.
Aha i jeszcze jedno. Jak miałem 68060 50MHz to te wszystkie gry typu Alien Breed 3D II The Killing grounds, Napalm, On Escape, Nightlong, ADoom i inne i tak działały przyzwoicie dopiero po zainstalowaniu karty GFX.
A Doom, Quake, Heretic, Nightlong itp. to sobie na PC pograj - spoooooro kasy zaoszczędzisz. Mnie odkrywanie tej mądrości zajęło około 8lat

.
Zrobisz jak uważasz - wybór należy do Ciebie

.
Pozdrawiam,
Azz
Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 13:26:36 przez Azzorek
Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 13:26:44 przez Azzorek