[#1] Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u
Chciałem się zapytać, (a może tylko upewnić)do czego służy druga wtyczka db9 przy joysticku?
Posiadam jeden i patrząc na styki we wtyczce to różnią się - w jednej (w tej głównej) jakby nie było 5,7,9, w drugiej 3,1. Czy to jest spowodowane tym, iż wtyki są na różne platformy sprzętowe(sprawdzałem schemat pinout db9)?
Podłączając do Amigi - na głównym joystick działa, na drugim dostaje wariacji.

Drugi joystick, który posiadam to leżak magazynowy, nowy. Posiada 4 przyciski fire, z czego jeden tylko działa(wtyk jeden db 9 - wygląda, że wtyczka ma wszystkie styki). Kierunki działają, ale fire tylko jeden. W jednej grze wybrałem opcję gry na dwa przyciski i drugi ożył, ale reszta dalej nie działa. Kabel i joystick w środku sprawdziłem, tam jest ok.

Obydwa joysticki są dedykowane do commodore i atari, nie posiadają przełącznika na konkretną platformę. Nie posiadają też przycisku autofire.
[#2] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #1

Hej, a to jest taki zwykły Joy(ten z dwoma końcówkami) czy jakiś "specjalny" no np taki do symulatorów lotu z przepustnicą... pytam bo mam taki i ma dwie wtyczki db9 no i druga obsługuje np przepustnice.

Jeśli chodzi o drugi Joy to nie wiem dokładnie obstawiałbym właśnie, że chodzi o możliwości obsługi gier np Mortal gdzie można wybrać opcję gry 2 przyciskowej. Ale skoro nie działa do końca tak jak należy...
[#3] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #1

Podaj nazwy tych joystickow, ewentualnie zrób zdjęcia.
Łatwiej będzie odpowiedzieć na pytania
[#4] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #1

Mam joy do naprawy z podwójnym kablem (gumki w nim poszły z przycisków i kierunków). Ma dwie wtyczki ale jest przełącznik A/B, dla dwóch graczy na przemian. U Ciebie będzie inaczej skoro inne piny są wyprowadzone w obu wtyczkach.
[#5] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #1

Możliwe, że masz joystick, który można używać ze sprzętem firmy Sinclair: ZX Spectrum +2, +3.
Firma posiadała swoje "piny" i układy sterujące (to tak w wielkim skrócie).
Można niekiedy dostać joysticki z dwoma wyjściami DB9, jedno było Sinclair drugie Kempston. Kempston odpowiada złączom Amiga/Atari/Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2017 14:52:29 przez Canga
[#6] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@Canga, post #5

Obydwa są firmy cheetah podobne ze zdjęcia. Końcówki takie same, czyli jedna czarna druga szara. Tak myślałem, że druga wtyczka jest pod inny komputer. Zastanawia mnie natomiast ten drugi z jedną wtyczką-stan idealny czemu z czterech przycisków działa jeden(po wyborze gry na dwa przyciski działa drugi)?Chyba nie ma funkcji obsługi czterech różnych przycisków?
Fotki nie wrzucę, bo akurat jestem poza domem, ale tak jak wspomniałem podobne z powyższego zdjęcia.
[#7] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@Mowcaumarlych, post #2

To są zwykłe joysticki, nie jakieś typowe do symulacji.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2017 15:14:27 przez AD99
[#8] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #6

Słuchaj, zrób zdjęcia, podaj nazwy, bez tego to jak pytać lekarza na co jestem chory przez telefon ;)
[#9] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@Canga, post #8

Zrobię :)ale dopiero późnym wieczorem.
[#10] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #9

OK
[#11] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #6

Amiga obsłuży tylko 2 przyciski fire.
[#12] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@Stoopi, post #11

Tak myślałem-bo to w końcu nie pad od cd32szeroki uśmiech
[#13] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #1

Może jedna wtyczka jest w standardzie Amiga/Atari/Commodore a druga to Sinclair do Spectrum 128K +2/+3?
[#14] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@perinoid, post #13

https://zapodaj.net/2ce6662cf2b1b.jpg.html
https://zapodaj.net/2abebe31b6a9f.jpg.html

Przeczytałem, że kompatybilny jest ten joy z sinclair, commodore, atari, etc.
więc na to wychodzi (jak z wypowiedzi), że drugi wtyk jest na inną platformę sprzętową.
No i wtyczka nr 2 nie ma w sumie 1,2,3 pinu.
[#15] Re: Pytanie o joysticki - dwie wtyczki w joystick'u

@AD99, post #14

Tak jak mówiłem ;)
Ciesz się, bo takich nie ma za wiele joysticków.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem