[#1] Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?
Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb ?majac plik inst wb
[#2] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #1

Pod Linuksem umiałbym to zrobić. Pod Windows - nie.
[#3] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #1

Tak.Na Morphos i OS4
[#4] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Norbert, post #3

to mi wyskakuje po zrobieniu partycji ffs .a dodam ze uruchomilem uae z poziomu admina

block zero write attempt but drive has one more mounted pc partitios or winuae does not have administratir privileges. erase the drive or unmount all pc partitions first
[#5] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #4

i error 28
[#6] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #4

W pytaniu było ze bez uae.
A tu wyskakujesz z uae.

Napisz jeszcze raz pytanie i opisz problem
[#7] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Norbert, post #6

probuje zrobic dysk z wb3.1 w Winuae, wszystko idzie ok i na koniec po zrobieniu partycji, trzeba calosc zasejwowac i wtedy wywala mi ten komunikat co napisalem
[#8] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #7

WinUAE nie może ruszyć partycji windowsowych na tym dysku, trzeba je odmontować przed dodaniem dysku. Jak to zrobić nie wiem, ja je po prostu usunąłem i w tedy dysk który dodajesz pod UAE jest zapisywalny
[#9] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Tomuś, post #8

no jasne ze kasuje te partycje i robie fss amigowe
[#10] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #9

Po pierwsze to wywalasz wszystkie partycje i przypisania (liter) dysków z Windowsa - ZERO jakiegokolwiek powiązania z Windowsem!
Potem uruchamiasz WinUAE jako administrator - i to powinno zadziałać.
CZASEM wymagany jest restart Windozy.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2017 21:10:01 przez Tom Rain
[#11] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Tom Rain, post #10

wywalic partycje z windowsa?
[#12] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #11

Tak, z poziomu windowsa, nie UAE
Mam tylko WinXp, ale w nowszych pewnie podobnie:
Panel Sterowania>Narzędzia Administracyjne>Zarządzanie Komputerem>Magazyn>Zarządzanie dyskami

I kasujesz partycje na dysku który ma być amigowy, ma być tylko "nie przydzielone miejsce"

Edit:
Tylko sprawdź dwa razy co kasujesz i na którym dysku, żeby niespodziewjki nie było

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2017 21:45:18 przez Tomuś
[#13] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Tomuś, post #12

nie da sie
[#14] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #13

c dysku sie nieda, reszta ok
[#15] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #14

diskpartem trzeba wyczyścić.

Win+R
diskpart
list disk
select disk "tu wpisac numer dysku z listy"
clean
[#16] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@sanjyuubi, post #15

5 godzin i udalo sie, nie wiem jak robilem to sto razy, po diskparcie 3 razem poszlo, dzieki
[#17] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #1

Oczywiście. Ja to wszystko mogę zrobić na A1200, ponieważ mam Workbench na dyskietkach. Mam także taką dyskietkę startującą, która odpala CD-ROM, na której znajduje się też HDToolbox. A za pomocą płyty CD mogę przenieść do Ami pliki z internetu.OK
[#18] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Andrzej Drozd, post #17

A co to za plyta???
[#19] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #18

znowu problem, dwa pliki(moje partycje) zamiast miec typ dos maja jakis DHO:USBC, DH1:USBC, co to jest?
[#20] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@maka23111, post #18

Normalna CDRW (wielokrotnego nagrywania).Jeżeli mam czysty HDD, to robię tak: podłączam do A1200 HDD oraz napęd CD. Wyciągam z szuflady dyskietkę bootującą CD-ROM. Na pececie, pod WinUAE gromadze odpowiednie pliki (o ile nie mam ich na płytach CD w szafie), tworze ISO płyty na darmowym MakeCD z Aminetu i już pod Windowsem wypalam płytę. Podobnie możesz zrobić z tym systemem który masz w pliku. Zamontuj plik ze systemem na WinUAE i stwórz na MakeCD ISO płyty z jego zawartością. Płytę wypal pod Windowsem i wrzuć do CD-ROMu w Amidze.
[#21] Re: Czy da sie zrobic dysk startowy i partycje amigowe bez uae i dysku wb?

@Andrzej Drozd, post #20

Wie ktos moze po pierwszym uruchomieniu classicWB pod winuae , przy wlaczeniu dopusa mam komunikat please insert volume A-programs in any drive ? z gory dzieki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem