kategorie: A1200, CD32
[#1] Ładowanie Workbench'a
Może niezbyt dokładnie szukałem w kazamatach ppa bo nie znalazłem takiego wątku, ale tym niemniej mam pytanie.
Przy ładowaniu Workbench'a ( os. 3.5) najpierw pojawia mi się górna belka, powolutku pojawiają się ikony, pod niektórymi widać wycinki tapetę, aż finalnie pojawia się cała tapeta. (Ekran 64 kolory)
Problem polega na tym że dość często przez to takie wczytywanie się tapety "na raty" tapeta wygląda jakby nie miała 64 kolory tylko o wiele mniej.
Tapeta ma 64 kolory jpg - 20kb.
Oczywiście zdarza się że pomimo pojawiania się blatu na raty, kolory wyświetlają się normalnie.
Jest jakiś sposób by temu zapobiec ?
Próbowałem Loadwb Delay ale jakoś bez rezultatu
[#2] Re: Ładowanie Workbench'a

@mikecios, post #1

Zmień JPG na iff.
Będzie szybciej i ładniej.
JPG i 64 kolory ?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2017 11:04:09 przez Norbert
[#3] Re: Ładowanie Workbench'a

@mikecios, post #1

Dokładnie tak jak Norbert radzi, obrazek jako 64-kolorowy IFF. Format JPEG jest zawsze 24-bitowy, niezależnie od tego ile kolorów ma źródłowy obrazek.
[#4] Re: Ładowanie Workbench'a

@Krashan, post #3

Dzięki chlopaki, po pracy nie omieszkam tego zmienić ;)
[#5] Re: Ładowanie Workbench'a

@mikecios, post #1

Tak jak napisano tutaj - wrzucaj sobie IFF - olej, nawet 20 kb jpga wielkość pliku to tylko zmyłka
[#6] Re: Ładowanie Workbench'a

@X-Type^HVR, post #5

Na popoludniowo-wieczornej sesji commodorkowo amigowej z dzieckiem w kapsule czasu dokonam niezbędnych zmian :P
[#7] Re: Ładowanie Workbench'a

@mikecios, post #6

Ja z utęsknieniem czekam na ten fast chociaż, bo z moim dzieciakiem mamy już długą listę gier do "zaliczenia"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem