[#1] Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB
Mam na karcie CF Kingston 8GB zainstalowany i działający system 3.1 (dwie partycje po 2GB z systemem plików FFS). Instalację przeprowadziłem pod WinUAE, podłączając kartę przez adapter CF-IDE bezpośrednio do złącza IDE w PC. Teraz, gdy podłączam tą kartę do PC przez czytnik USB i próbuję pod WinUAE dodać ją jako dysk przyciskiem "Add Hard Drive...", jest ona widoczna jako [UNK] chociaż jest na niej działający system i powinna być oznaczona jako [RDB]. Używam WinUAE 2.6.0 pod Windows XP. Czy ktoś miał taki problem i jakoś go rozwiązał?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 20:02:47 przez RomanWorkshop
[#2] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #1

To powinna być z RDB czy nie?
Czy na pewno jest RDB?
Zobacz czy programy do obsługi RDB widzą je.

Obsługa dysku w winuae jako IDE 0?
[#3] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@Norbert, post #2

WinUAE powinien ją pokazać jako RDB, bo jest na niej działający system i tak się dzieje, jeśli podłączę kartę bezpośrednio do złącza IDE w PC. Natomiast przez zewnętrzny czytnik USB, na liście karta widnieje jako UNK (tak, jakby była pusta).
Z tego co pamiętam, to kartę przygotowywałem z użyciem "uaehf.device" pod HDToolBoxem. Skoro system się uruchamia, to RDB musi na niej być.
[#4] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #3

Ma być scsi.device.
Dlatego ustaw IDE0, żeby było zgodne ze sprzętową Amiga.

Zrób tak i napisz o efektach

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 20:24:15 przez Norbert
[#5] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@Norbert, post #4

To nic nie zmienia, bo karta widnieje jako UNK już na liście dysków do dodania, przed ustawianiem jakichkolwiek opcji. Po prostu WinUAE jej nie wykrywa tak, jak robi to gdy podłączę ją bezpośrednio do złącza IDE.
[#6] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #5

Ale problemem może być to że wgrywałeś RDB pod uaehf.device i teraz zmiana na scsi.device może nic nie dawać.

Gdybyś to chciał sprawdzić to byś musiał wpiąć kartę pod ide-cf ustawić w WinUAE jako kontroler dysku IDE wgrać RDB. I ciekawe czy wtedy by też wyglądała jako UNK. Pod USB.

Ale trochę strata czasu by to była czyli proponował bym Gparted w wersji LiveCD lub LivUSB oczywiście jeśli masz wolny port lub też posiadasz napęd CD. Tam trzecia lub czwarta zakładka od lewej wybierasz nową tablice partycji zmieniasz z domyślnej na Amiga.
Jak ostatnie używałem wersji 0.98.0 coś takiego chyba to nawet porobiłem sobie partycje tylko bez formatowania.

Bo to może być problem z tym RDB wgranym na uaehf. niech zgadnę przez USB się nie chciało wgrać.

A w ogóle to WinUAE 2.6 ma opcję ustawienia kontrolera dysku jako IDE?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 20:40:49 przez TechNineWonder
[#7] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #1

Jak uruchomisz WinUAE jako administrator, to też tak jest?
[#8] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@Norbert, post #4

Ustawienie IDE, czy innego sterownika nie ma znaczenia, bo to jest tylko emulowany interfejs dla emulowanej amigi, nie dotyczy samego winuae i listy, którą pobiera sobie z windowsa.

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 21:00:20 przez sanjyuubi
[#9] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #3

Sprawdź czy na pewno jest RDB jjakimś programem do tego celu
[#10] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@Norbert, post #9

Sprawa jest bardzo dziwna. Teraz karty nie wykrywa ani przez czytnik USB, ani przez IDE (dalej jest UNK na liście). Sprawdzałem na Windows XP i 7 64-bit pod WinUAE 3.4.0 oraz w GParted 0.14 (karta wygląda na pustą, ale działa w Amidze). Przypomniałem sobie, że miałem takie problemy z wykrywaniem tej karty (może zimny lut?), ale za którymś razem załapywała pod IDE. Wtedy musiała być też ustawiona na Slave, żeby WinUAE się nie zawieszał podczas kopiowania plików (MaxTransfer $01FE00), a po przełożeniu do Amigi musiała być na Master, żeby w ogóle wystartowała. Dodatkowo przed uruchomieniem Windowsa strasznie długo ją "wałkuje" (świeci dioda dysku).

WinUAE uruchomiony jako administrator też to samo. Dodam, że używam jednego adaptera CF-IDE zarówno w Amidze, jak i w PC. W Amidze nie ma żadnych problemów.

Ogólnie, to przesiadam się na karty SD ;)

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 22:10:38 przez RomanWorkshop
[#11] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #10

Po podłączeniu karty bezpośrednio do złącza IDE, pod WinUAE nadpisałem RDB karty myśląc, że to naprawi problem, ale partycje pokazały się na WB jako NDOS. Później już nic nie mogłem zapisać na karcie pod HDToolBox.
Prawdopodobnie karta jest uszkodzona. Nie mogę jej nawet sformatować pod Windowsem, ani usunąć partycji, próbowałem też czyścić ją Diskpartem pod Windows 7. GParted twierdzi, że karta nie ma tablicy partycji, ale po jej utworzeniu jest dalej to samo. Dziwne, bo karta była mało co zapisywana. Nie polecam kart CF Kingston 8GB z kwiatkiem.
[#12] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #11

Jako tako Kingston 4GB jeszcze w miarę u mnie działa, ale skoro Tobie się coś takiego przytrafiło, to warto jednak SANDISKa kupować, najmniej problemów. Chociaż u mnie leży w odstawce i zamiast tego IDE 2.5'' 80GB 5200obr. działa jak należy.
[#13] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@Adinfo, post #12

Rezygnuję z kart CF i przesiadam się na SD. Zobaczymy, jak mi pójdzie przygotowanie systemu pod WinUAE na zewnętrznym czytniku USB.
[#14] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #13

Mam dwie identyczne karty SanDisk. Jedna działa bezproblemowo, drugą odprowadziłem do stanu, w którym Amiga ją pięknie widzi i działa bez problemu, natomiast laptop nie reaguje na jej włożenie do czytnika. Z jednym wyjątkiem. Najstarszy czytnik jaki mam pozwala kartę zobaczyć, ale operacje typu przeformatowanie na MBR czy dowolny inny format nie pozwalają wrócić do poprzedniego stanu. Urok kart CF.
[#15] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #11

Kingston z kwiatkiem to zawsze była najniższa półka, w dodatku jest za dużo wersji (z całym kwiatkiem, z ćwierć kwiatkiem itd), jedne moga być produkowane w Chinach, inne w Korei (jedne mogą być gorsze od drugich mimo niezauważalnych na pierwszy rzut oka różnic), musiał trafić ci się wadliwy egzemplarz.
[#16] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #13

Udało mi się założyć i sformatować partycje na tej karcie po podłączeniu do prawdziwej Amigi. Jednak pod czytnikiem USB, WinUAE dalej widzi kartę na liście dysków jako UNK (mimo działania karty w Amidze). Nie można jej też sformatować pod Windows. Być może przyczyną tego jest to, że wcześniej kartę przygotowałem pod WinUAE za pomocą "uaehf.device" (dysk UAE), a nie "scsi.device" (dysk IDE0). Tylko czemu ją "zablokowało" tylko na PC?

Zakupiłem adapter SD-IDE oraz kartę 4GB i bez problemu przygotowałem dysk dla Amigi pod WinUAE, poprzez ten sam zewnętrzny czytnik USB. Tym razem dodałem kartę jako IDE0 i użyłem parametru "scsi.device" w HDToolBox. Ale transfer zmierzony w SysInfo 4.0 (z dyskietki startowej) nie zachwyca bo jest podobny, jak z karty CF Kingston 8GB i wynosi 523938 B/s (511.65 kB/s) na gołej A600 (system plików FFS, MaxTransfer=0x01FE00). Czy to jest normalny transfer?
[#17] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@RomanWorkshop, post #16

Nie spodziewaj się, że transfer z karty SD będzie jakoś znacząco wyższy, niż z CF.
[#18] Re: Karta CF z RDB nie widoczna pod czytnikiem USB

@Krashan, post #17

No i nie jest, wzrost tylko o jakieś 2kB/s.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem