[#1] ktora lepiej kupic karte ?
Blizzard 1230/50 czy Apollo 1240/33
[#2] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@SzaryWilk, post #1

zdecydowanie Apollo , jest szybsza niz 030

[#3] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Hellena, post #2

Jeśli nie ma Towera to odradzam apollo. W różnych egzemplarzach
problemy z chłodzeniem to normalka.

[#4] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kaczus, post #3

Kaczus napisał(a):

> Jeśli nie ma Towera to odradzam apollo. W różnych egzemplarzach
> problemy z chłodzeniem to normalka.
>
>

to prawda bez towerka lepiej nie ryzykowac chyba ze jakies kombinacje na z obudowa na ksiazkach i z otwarta klapka , ale to nic pewnego ;>

[#5] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@SzaryWilk, post #1

cześć,

Jeśli masz klasyka to polecam "Blizzka". Po pierwsze będzie Ci stabilnie działał na fabrycznym "lekkim" zasilaczu nawet z dyskiem twardym 3,5 cala. Po drugie możesz go wyłączyć podczas bootowania i wystartowac Amigę w razie potrzeby we fabrycznym configu. Z Apollo tak nie zrobisz. Chyba ,że go wyciągniesz z płyty głównej. Po trzecie nie potrzeba mu dodatkowego chłodzenia i możesz spokojnie pracować wiele godzin bez najmniejszych problemów. Nawet jeśli lato będzie tak gorące jak w zeszłym roku :)

Miałem kiedyś Apollo a teraz mam Blizzarda i moim zdaniem predkość wcale nie jest najważniejsza. Liczy się stabilna i bezproblemowa praca ,a to, że Apollo ma tam trochę wiecej mipsów niż Blizzard... ;)

mic

--

Amiga 1200 Escom, 3.1, Blizzard 1230/50+FPU+64MB, HD 1,6
oraz inne fajne Amigi :)
[#6] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@mic, post #5

jezeli ma obudowe tower to na pewno lepszym rozwiazaniem bedzie Apollo , ja mialem kiedys Apollo 1240/40 w obudowie Elboxu i nie mialem z nim najmniejszych problemow dzialal bardzo stabilnie

[#7] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@mic, post #5

Co do dlugiej pracy to nie do końca się zgodze, jeśli solidnie
obciążysz procka, to jednak zdjęcie klapy dolnej i lekkie uniesienie
się przydaje :) Natomiast przy apollo rzadko obchodzi się bez
wentylatora nawet przy nieobciążającej pracy.

[#8] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kaczus, post #7

Apollo 1240 bez wentylatorka nie pociagnie :P gdy moj sie przekrecil to moglem uruchomic system popatrzyc na blat workbencha 5 sec i koniec przegrzewal sie moment ;)

[#9] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Hellena, post #8

U kolegi sie uruchamial, za któryms resetem koejnym.. i przez ok pol
godziny mozna bylo probowac pracowac, ale jak ju wspomnialem Apollo ma
to do siebie, że każdy egzemplarz działa inaczej :)

[#10] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kaczus, post #9

Ja problemów ze swoim "blizzkiem" nie miałem, natomiast widziałem różne patenty dotyczące chłodzenia w desktopach, ale najbardziej popularne to tak jak napisaliście ściąganie klapek i delikatne podnoszenia Ami do góry. Bez ingerencji w kompa można umożliwić cyrkulację powietrza.

Ale my tu gadu gadu, a kolega SzaryWilk milczy... może poluje już na jakąś kartę turbo ??? :)
[#11] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@SzaryWilk, post #1

Sam korzystam prawie codziennie w pracy z Apollo 040/33 + 32 RAM i jest to bardzo stabilna karta, absolutnie żadnych problemów, a Blizzard 030/50 kiedyś mi się zepsuł, ot tak nagle, bez żadnej wyraźnej przyczyny.

[#12] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@SzaryWilk, post #1

cześć,

Jasne ,że się może zdarzyć niespodziewana awaria nawet Blizzardowi. Z mojego i moich kolegów doświadczenia wieksze problemy zawsze sprawiały nam Apollo. Ten sam model u jednego działał inaczej niż drugiego itd. itd. Dziwne???, ale prawdziwe... Nie piszę tego specjalnie, żeby odradzać komukolwiek te karty. Po prostu takie miałem doświadczenia. Dobrze napisał jeden z kolegów, że jak sie uda...

mic
[#13] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@SzaryWilk, post #1

Jakbyś miał możliwość zwrotu, to weź Apollo
[#14] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@mic, post #10

Ja mam Blizzarda IV, otwarta klapka, Amiga stoi na podstawkach z dyskietek (po 7 pod każdą gumową "nożką"). Problemów ze stabilnością nie stwierdzono ;).

Ostatnia modyfikacja: 14.01.07 12:22
[#15] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Malin, post #14

Te zrób jeszcze jakies zdjęcia tego swojego dzieła. ;d
http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek.php?id=542

[#16] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@mic, post #5

Ja bym wybral i tak apollo bo tto jednak porzadna 040.ten cpu jest naprawde swietny.030 jest dobra do kilku gierek i tyle.

[#17] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@AmiChris, post #16

A ja uwazam, ze akuratnie 040 jest maloudanym prockiem, szczegolnie
jesli chodzi o pradozernosc i ilosc wydzielanego ciepla...

[#18] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kaczus, post #3

Mam Apollo w desktopie i chodzi bardzo dobrze. Faktem jest jednak, że trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie chłodzenie. Otwarta klapka to raczej mus, bo bez tego komputer zaczynał wieszać się po ok. 7 godzinach dość intensywnej pracy.
[#19] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kokos, post #15

A prosze bardzo, już biorę aparat wysokiej jakości w dłoń i strzelam foty :).

[#20] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Ziolo, post #18

Napisałem, to zależy od egzemplarza.... Apollo mają to do siebie, że
każdy egzemplarz inaczej działa/niedziała...

[#21] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kaczus, post #20

Ktoś kiedyś powiedział, że Apollo jest robione ze śmieci... .

[#22] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@SzaryWilk, post #1

Apollo, bo jest szybsza. Amiga nie grzeszy nadwyżką mocy obliczeniowej, więc jakakolwiek możliwość jej zwiększenia jest warta uwagi.
[#23] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Malin, post #21

Są wersje wytworzone z wyciagnietych ze starych makowek elementow, ale maja charakterystyczne oznaczenie...nie pamietam jakie...RX? RC?
[#24] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@abcdef, post #23

RC, ale to Blizzardy 040 mialy te oznaczenia...

[#25] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@Kokos, post #15

lojezu!!!! Czysty hardcore. OK

[#26] Re: ktora lepiej kupic karte ?

@11MASTEr, post #25

Apollo 1260@50:))Mialem w desktopie,klapke wsadzoa,zadnych nozek i bylo gites:)Kup Apollo 1240 i wsadz 060, Daclaw ma doswiadczenie w tych kwestiach:)

PS.Apollo ma szybsza pamiec, a raczej szybciej ja obsluguje, roznica miedzy 030 a 040 jednak jest, wedlug mnie, olbrzymia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem