[#1] Amiga 1200 i jej rozbudowa
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Amigi 500 już długi czas i przyszedł wreszcie taki czas kiedy chciałbym ją zastąpić modelem 1200. Interesuje mnie odpowiedz na pytanie o możliwość rozbudowy tego komputera, jednakże chciałbym pozostać przy obudowie desktop. W szczególności zależy mi na informacji jaką kartę turbo mogę zamontować pod klapką? Chodzi oczywiście o jak największą wydajność karty. Oczywiście bez zabaw w rozwiercanie i niszczenie ślicznej obudowy i tym podobnych.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam!!

Ostatnia modyfikacja: 15.01.07 16:05
[#2] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@Flynn, post #1

Bez jakichkolwiek modyfikacji zewnętrznych zmieścisz PPC z 060, BVision i dysk twardy 2,5". Można jeszcze wpakować głośniczki (patrz moja A1200 w dziale graffiti), FastATę i/lub Scandoubler wewnętrzny.

Wariant klasyczny, czyli cedek 5,25" i dysk 3,5" na zewnątrz Amigi nie wymaga, wbrew pozorom, wycinania czegokolwiek - kable można wyciągnąć przez szparę na PCIMCIę (rezygnując z używania tego portu), albo przez zaślepkę na SCSI (ta z tyłu obudowy, obok gniazda dżoja). Wygląda to obleśnie, ale jest proste w realizacji, bardzo funkcjonalne (można szybko podpiąć dowolny dysk) i tanie.

PPC z 040 wymaga użycia coolera (np. od laptopa) na procesorze 040 i wycięcia na ten cel dziury w trapdoorze. Wycięcia dziury w samej obudowie wymaga montaż cedeka (nagrywarki, comba...) typu slim.
[#3] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@Flynn, post #1

Spokojnie wejdzie Blizzard IV 030/50MHz i nawet da się zamknąć klapkę, ale będzie lekko wybrzuszona. Lekko sie grzeje ale nie przeszkadza jej ścisłe zamknięcie.
Jeśli jakiś z prockiem 040 (np. Apollo), to już klapki nie zamkniesz :( , no i się niexle grzeje, więc zamykanie - nawet gdyby się dało - można sobie odpuścić, bo ugotujesz komputer ;)
Co do wyższych kart i bardziej wydajnych, - niech się inni wypowiedzą; ja dysponowałem tylko tymi co podałem wyżej.

[#4] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@Flynn, post #1

jakiś czas temu pytałem o to samo na forum (tak ze 2tyg temu- "ile się da upchnąć do A1200 desktop?") - zajżyj tam dostałem mnóstwo odpowiedzi na pytania w tym temacie - praktycznie został on chyba tam wyczerpanym od kart turbo, rodzajów pamięci, CDR/CDRW slimm, podkręcania procesorów, twardedo dysku IDE i compact flash, na zasilaniu kończąć - zajrzyj, powinno cię to zainteresować jeśli chcesz pozostać w desktopie- bo koledzy naprawdę sporo opowiedzieli mi na ten temat

pzdr
[#5] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@AlaN, post #3

Jeśli jakiś z prockiem 040 (np. Apollo), to już klapki nie zamkniesz , no i się niexle grzeje, więc zamykanie - nawet gdyby się dało - można sobie odpuścić, bo ugotujesz komputer

Powielasz bzdurne mity. Apollo ma procesor od góry, a od spodu tylko gniazdo na SIMMa, takie samo jak w Blizzardzie. Możliwości zamknięcia klapki są więc takie same. Nic się też nie ugotuje - przy naklejonym radiatorze od 486 i standardowym wiatraczku 040 jest ledwo ciepła, nawet podkręcona z 33 na 43MHz. Jedynym warunkiem, jaki trzeba spełnić, aby karta weszła do desktopa, jest przykręcenie tego wiatraczka maksymalnie z brzegu radiatora (tego brzegu od stacji FDD). Oczywiście radiator i wiatraczek jest obligatoryjny przy 040 - bez tego się nie podziała.
[#6] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@Daclaw, post #5

Tutaj bym dyskutował. O ile 040/40 na pewno wymaga i radiatora i coolera, to 040/33 wystarczy radiatorek. A 040/25 to bez chłodzenia będzie działać. Sprawdzone.

[#7] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@elt, post #6

a na moim 040/25 zamontowali radiator

[#8] Re: Amiga 1200 i jej rozbudowa

@Pinto, post #7

hmmm.. lepiej dmuchac na zimne, a na powaznie to radiatorek zapewnie nie zaszkodzi prockowi.
Co do wypowiedzi Elta to nie do konca jest wszystko takie proste. Wszystko zalezy od temperatury w domu, gdzie stoi ami (kolo grzejnika np.), ile jest innych dodatkowych urzadzen podnaszacych temperture w ami, jakwyglada ogolne chlodzienie obudowy itp. itd. itvp.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem