kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Problem z kartą Cf.
Witam. Żebym mógł korzystać z karty cf muszę kliknąć w workbench ikonę z nazwą Cf:0 , poczym włożyć kartę do slotu Amigi.Jeśli nie kliknę w tą ikonę przed włożeniem karty komputer jej nie widzi. Jak zrobić żeby bez wyciągania karty cf komputer odrazu ją odczytywał. Proszę o pomoc.
[#2] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #1

Mountliste CF0 przenies do katalogu devs:dosdrivers
[#3] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #1

tu by chyba wystarczyło dopisanie mount cf0: w startup-sequence. Przepraszam za niezbyt konkretna odpowiedz, nie mam Amigi przed sobą. Ja mam to tak zrobione że mam tą ikonke wsadzoną w jakiś katalog gdzie wszystko co tam jest jest uruchamiane wraz ze startem Amisi.
[#4] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #1

Dzięki za odpowiedzi ale jestem za słaby żeby skorzystać z tych porad.Proszę o udzielenie odpowiedzi jak to zrobić krok po kroku
[#5] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #4

W Workbenchu wchodzisz do katalogu DEVS potem DOSDRIVERS.
przenosisz ikonę CF0 katalogu DOSDRIVERS
Od tej pory przy każdym uruchomieniu Amigi, mountlista uruchamiać się bez automatycznie
[#6] Re: Problem z kartą Cf.

@Norbert, post #5

Cf0: w tym katalogu już się znajdowało. Co innego może pomóc?
[#7] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #6

Nie może być w nazwie dwukropku.
[#8] Re: Problem z kartą Cf.

@TechNineWonder, post #7

Ten dwukropek to błąd , który popełniłem tutaj na forum. W systemie jest ok.
[#9] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #8

W tooltypach (parametrach) ikony powinno być ACTIVATE=1.
[#10] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #8

A gdzie masz teraz tą ikonę cf0 ? W devs/dosdrivers ?
[#11] Re: Problem z kartą Cf.

@Krashan, post #9

Nie wiem czy dobrze to sprawdzam ale w programie CygnusEd otworzyłem tą ikonę Cf0 i tam nie ma takiego parametru jak activate. Jest device = compactflash.device . Unit=0 , flags=0 , lowcyl=0 itd. Jest jeszcze BootPri=0 . Aktualnie mam skopiowane to Cf0 do system:devs/dosdrivers/cf0
[#12] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #11

Rozumiem ze w katalogu L masz plik fat95 i w Devs jest compactflash.device?
[#13] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #11

Dopisz
ACTIVATE=1
[#14] Re: Problem z kartą Cf.

@Norbert, post #13

W katalogu L mam fat95 i w devs także jest ok.

Teraz po dopisaniu mam Activate: unknown command. Activate failed returncode 10 i system nie startuje ...
[#15] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #14

Ale to się dopisuje w ikonie, nie w pliku. Zaznacz ikonkę, potem z menu Workbencha wybierz Icons > Information... i tam dopisz:

[#16] Re: Problem z kartą Cf.

@Krashan, post #15

Rozumiem ale w tej ikonie mam już ACTIVATE=1
[wyróżniony] [#17] Re: Problem z kartą Cf.

@Krashan, post #15

Activate tez może byc w moutliscie

Przykład

MS4DD:
FileSystem     = L:fat95
Device         = multidisk.device
Unit           = 0 /* Unit 0 or 1 */
Flags          = 2 /* makes a PC DD-Disk driver */
BlockSize      = 512
Surfaces       = 2
BlocksPerTrack = 9
Reserved       = 1
Interleave     = 0
LowCyl         = 0
HighCyl        = 79
Buffers        = 20
BufMemType     = 1
StackSize      = 4096
Priority       = 5
GlobVec        = -1
DosType        = 0x46415401
Activate       = 1
#
[#18] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #16

Sprobuj fixy z aminetu

CardPatch
CardReset
[#19] Re: Problem z kartą Cf.

@Norbert, post #18

A możesz podać Swój konfig, na jakim to uruchamiasz??
[#20] Re: Problem z kartą Cf.

@nostrum666, post #19

Skopiowałem CardPatch oraz CardReset do c: oraz w s-s dopisałem c:CardPatch oraz c:CardReset i nie pomogło , może tutaj coś robię źle? Mój konfig to : A1200 , 4mb fast , kickstart 39.106 oraz karta Cf 4gb jako hdd.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2017 23:33:10 przez turboraver
[#21] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #20

A jaka karta CF? Może spróbuj innej, nie wszystkie karty chcą współpracować z Amigami. Może akurat Twoja do nich należy.
[#22] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #1

Co masz na myśli pisząc 'wkładanie karty cf'
Czy wkładanie cf do adaptera CF-PCMCIA czy całego adaptera pcmcia z cf do Amigi?
Adapter nie ma opcji hot-plug

wpisz w cli
DISKCHANGE CF0:
Sprawdź czy zadziała ta metoda gdy kartę włożysz przed kliknięciem na cf0
[#23] Re: Problem z kartą Cf.

@Norbert, post #22

Chodzi mi o włożenie karty wraz z przejściówką do slotu bocznego pcmcia. Karta to sandisk 4gb taka : http://www.mrgadget.com.au/blogimages/sandisk_compact_flash_memory_card_4gb.jpg

Wkładam kartę po wcześniejszym kliknięciu w ikonę Cf0 i wtedy nie ma żadnego problemu z jej używaniem. Niestety jest to utrudnione i ciągłe wkładanie/wyciąganie może mieć później negatywny wpływ na gniazdo w środku Ami.

Tej komendy nie mogę wpisać, bo jak się okazuje klawisz spacja , 1 , oraz delete wogóle mi nie działają :( Próbowałem zastąpić spacje przy wpisywaniu tej komendy poprzez program OSK ale coś mi nie wychodzi.Okno zmienia się z Cli na osk i klawisz klikany w osk nie wyświetla się w cli.
[#24] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #23

OSK działa poprawnie tylko trzeba go uruchomic w osobnym tasku poprzez komendę RUN.
W OSK po zaznaczeniu WINDOW wybiera się okno CLI które ma być obsługiwane przez wirtualna klawiaturę.
[#25] Re: Problem z kartą Cf.

@Norbert, post #24

Nie mam pojęcia jak i gdzie mam wykonać tą komendę Run. Proszę o wyjaśnienie jak mam uruchomić tego Osk.
[#26] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #25

Sytuacja z osk została opanowana ;) Gdy użyję komendy changedisk to pojawia się okno "umieść cf0 w napędzie".Karta już jest w slocie, klikam zamontuj i nic się nie dzieje. Jeśli po kliknięciu zamontuj włożę kartę to wtedy się pojawia.
[#27] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #26

Panowie czy to już koniec pomocy z Waszej strony? Awaria ciągle jest obecna ... Dziękuję za dotychczasowe rady , jednocześnie proszę o więcej i pozdrawiam.
[#28] Re: Problem z kartą Cf.

@turboraver, post #1

Strasznie zagmatwaliście chłopakowi sprawę ale nikt z was nie poszedł
po najprostszej linii. A Wiec :
Wszystko co znajduje się w katalogu System:Devs/dosdrivers jest
uruchamiane przy starcie systemu bez dopisywania czegokolwiek w
oryginalnie zainstalowanym startup-sequence. standardowo zawsze jest tam "pipe"
Jeśli masz ikonkę ( mountliste ) CF0 w którą klikasz i uruchamia się karta CF to
wystarczy przenieść ją ( przeciągając ) do katalogu System:Devs/dosdrivers
a system załaduje ja przy każdym uruchomieniu systemu i bez wyciągania karty z PCMCIA
powinna być od razu widoczna.
W katalogu System:Storage/dosdrivers masz wszystkie dostępne mountlisty.
Jeśli jest tam cf0 to przenieś to do System:devs/dosdrivers.
OK
[#29] Re: Problem z kartą Cf.

@viger, post #28

Napisałeś to co już zostało wcześniej podane/wyjasnione

Poczytaj post 5,6,11.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem