kategoria: Sprzęt
[#1] AGA i Vampire V2
https://youtu.be/0oWFNf72R1s

Vampire 600 - First steps with AGA planars on ECS machine

Quick testing of the Vampire dev-core that embeds a early-baby AGA chipset.
[#2] Re: AGA i Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Niech ktoś uruchomi gry na AGA na Amidze 600 z Vampire v2
Chyba na to wszyscy czekamy.
[#3] Re: AGA i Vampire V2

@skofrant, post #2

Me testing AGA in A600

Tested today:

DPAINT 5.2
ADOOM
GLOOM3
Flying High
Heretic
Wolfenstein 3D

WINGCommanderCD32
SlamTilt AGA

to be continued

link
[#4] Re: AGA i Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Film z ADoom AGA na A600 z Vampire V2
link

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2017 23:48:22 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#5] Re: AGA i Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Mnie zastanawia, czy upchnęli cały chipset już w tym Vampirze, czy tylko część graficzną z lustrzaną kopią pamięci CHIP, w tym drugim przypadku, całość będzie spowalniać w przypadku powolnych zapisów do 16-bitowej pamięci z prędkością 68000 7MHz.
[#6] Re: AGA i Vampire V2

@sanjyuubi, post #5

najlepiej się ich zapytaj siedzi, pije i chrupki
[#7] Re: AGA i Vampire V2

@sanjyuubi, post #5

Philippe Flype
Work in progress development on the Vampire AGA chipset.
ADoom runs in 256 colors on an Amiga 600 (ECS+2MB ChipRAM), in PAL HiRes screenmode ( PAL 640x240x8 = no RTG ! ).
The Apollo core-chipset use here its own implementation, but use the real Amiga ChipRAM, which explains the FPS (about 10/12 fps with all options to max). It probably will be faster later. WhichAmiga sees us here as an A1200 because the core expose the required DeniseID and VHPOSR to be seen as a AGA machine.
[#8] Re: AGA i Vampire V2

@lukzer, post #7

w sumie to nie ma co sie spinać o te FPSy , do gier typu pinballe lub Gloom3 wystarczy taka predkość a , Dooowate i tak maja często support RTG. Ciężko mi z pamięci znaleśc tytuły do których potrzebna jest szybka AGA z jednoczesnym brakiem obsługi RTG.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2017 11:33:31 przez fibi
[#9] Re: AGA i Vampire V2

@fibi, post #8

ADoom odpalony jest w hiresie, a 99% dem i gier 060+AGA działa w lowresie.
[#10] Re: AGA i Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Niech ktos odpali Slam Tilt ok, racja
[#11] Re: AGA i Vampire V2

@lukzer, post #7

Rozumiem, czyli póki co najwolniejsze rozwiązanie, ale widać, że coś działa.
[#12] Re: AGA i Vampire V2

@skofrant, post #2

MegaBall AGA na Vampire V2
link
[#13] Re: AGA i Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

ten film to przypadkiem nie jakaś lipa ?
V2 ma chyba 128mb pamięci a tam na WB widać 32....
[#14] Re: AGA i Vampire V2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

filmik sprzed roku, a gra idzie w trybie RTG a nie AGA
[#15] Re: AGA i Vampire V2

@mikecios, post #13

Pokazuje ile pamięci zostało.
Skąd wiesz co jest uruchomione lub jest w Ramdysku.?
[#16] Re: AGA i Vampire V2

@twardy, post #14

Faktycznie
[#17] Re: AGA i Vampire V2

@Norbert, post #15

Fakt, nie wiem, ale robiąc prezentację działania konkretnego programu zazwyczaj nie zaoycha się ramdysku czymś tam albo nie trzyma się w tle 20 innych odpalonych, ale to tylko moje prywatne zdanie.
[#18] Re: AGA i Vampire V2

@Jaro2k , post #10

Uruchomcie na tym Vampire grę napisaną pod AGA.
[#19] Re: AGA i Vampire V2

@skofrant, post #18

No właśnie nie możemy się doprosić, przypuszczam że każdy kto ma vampira próbował coś tam agowego odpalać ale pewnie z różnym skutkiem, stąd znikoma ilość filmów którymi można się pochwalić.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2017 11:23:01 przez mikecios
[#20] Re: AGA i Vampire V2

@mikecios, post #19

No to czekamy z niecierpliwością
[#21] Re: AGA i Vampire V2

@skofrant, post #20

AGA jest na razie testowane przez deweloperow. Ogolnie dostepny wsad nie maja jeszcze AGA.
[#22] Re: AGA i Vampire V2

@lukzer, post #7

przynajmniej w tym rozwiązaniu prawdziwa amiga jest do czegoś jeszcze używana :)
[#23] Re: AGA i Vampire V2

@XoR, post #22

Czy ja dobrze rozumiem ten wątek. Kupując (po odstaniu kolejki społecznej prawie jak za PRL po mieszkanie) otrzymam A600AGA ? A co do tego WSADU... To sam se będę musiał WSADZIĆ? Czy mi wsadzą jak już będzie do wsadzania w momencie kupna najnowszy WSAD.
[#24] Re: AGA i Vampire V2

@xtro, post #23

Nie karmić trolla!
[#25] Re: AGA i Vampire V2

@Cedrat, post #24

Ja tak poważnie pytam. Bo jak kupię, to potem chyba nie jest tak proste to wgrywanie. No chyba , że jest...
[#26] Re: AGA i Vampire V2

@xtro, post #25

Jeśli tak, to przepraszam - patrząc na to, jak długo tu jesteś, do głowy mi nie przyszło, że to poważne pytanie.

Żeby wgrać nowy wsad, po prostu odpalasz na Amidze z Vampire program, udostępniany przez zespół Apollo tu: http://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php?id=start#latest_cores. Awaryjna metoda to wgranie nowego wsadu przy pomocy PCta i urządzenia o nazwie USB Blaster.
[#27] Re: AGA i Vampire V2

@xtro, post #25

Xtro, mając na uwadze Twoje problemy z Furią, sugeruję poczytać o Wąpierzu nim się na niego zdecydujesz. Sprawia jeszcze większe problemy
[#28] Re: AGA i Vampire V2

@tbone, post #27

Sprawiały te lutoowane ręcznie przez Majstę V600. W dodatku były one nakładane na procesor i często były problemy z dopasowaniem gniazda (za luzne, za ciasne), spadaniem karty z proca itp.

Tymczasem V500 jest już masowo produkowana w taki oto sposób https://www.youtube.com/watch?v=yZcZwnNETwI, seriami po 100 szt na miesiąc z tego co mi wiadomo i ze strony sprzętowej problemów nie ma. Poza tym wersja V500 siedzi sztywno wpięta w dniazdo procesora na plycie, więc nie ma ryzyka "spadnięcia z proca" jak w V600.

A co do "wsadu" do karty - rozwija się on dynamicznie, ale wiadomo, że jeszcze nie jest w 100% dokończony i pewne problemy mogą występować.
[#29] Re: AGA i Vampire V2

@twardy, post #28

No, ale ze względu na tę nieszczęsną nakładkę V600 raczej nie jest masowo produkowana jak V500? Xtro pewnie by chciał ją założyć do 600ki...
[#30] Re: AGA i Vampire V2

@xtro, post #23

Na razie nie otrzymasz, bo jest w fazie deweloperskiej, nie wiadomo kiedy AGA zostanie dołączona do oficjalnego wydania i nie wiadomo, czy będzie to na razie proteza, czy w pełni funkcjonalna implementacja.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2017 21:19:02 przez sanjyuubi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem