kategorie: CD32, Sprzęt
[#61] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@BULI, post #60

No obecnie CD32 z Fastem mam spakowaną w pudle, oprócz Atari 130XE i Amigi 1260, reszta u mnie rotacyjnie jest używana

Wyszukaj sobie tutaj:
https://ftp2.grandis.nu/turransearch/
[#62] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Jacques, post #61

https://ftp2.grandis.nu/turran/FTP/TOSEC-ISO/CD32/Commodore%20Amiga%20CD32%20-%20Homebrew%20-%20Games%20-%20%5bISO%5d/

Wydaje mi się ze to wersja 1.1, ale sami musicie już sprawdzić.
[#63] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@mikecios, post #62

Tak, potwierdzone, że to to. Zresztą parę postów wyżej wrzuciłem z niej screen
[#64] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Jacques, post #63

Odpaliłem tą "edycję" Breathless i co udało mi się ustalić:

Jest to powszechnie znana wersja 1.1 niemodyfikowana.
Coś co mogło by dawać nadzieję na szybsze działanie gry dzięki Akiko jest wywoływany po setpatch programik/polecenie PatchChunky.
Niestety nie odnotowałem wzrokowo, żadnego przyspieszenia w stosunku do A1200 z fastem.
Testy porównawcze zrobiłem zarówno dla CD32 (WicherCD32) i A1200 z włączoną pamięcią FAST, jak i z wyłączonym FASTEM za pomocą komendy systemowej NoFastMem.

Na pocieszenie powiem tylko, że trzeba oddać należny szacunek dla twórców gry, gdyż Breathless jest naprawdę nieźle zoptymalizowany ok, racja Odpala się na gołej A1200/CD32 bez fastu i jest grywalny (jak na ówczesne amigowe standardy) w pikselach 2x2 na prawie maksymalnej wielkości okna.

Po dołożeniu FASTUu można pokusić się o grę w pikselach 2x1 i prawie maxymalnym oknie OK

Porównując do najlepszych tytułów "doomo-podobnych" tamtego okresu o tak małych wymaganiach na Amigę, czyli moim zdaniem AlienBreed3D i GloomDeluxe, Breathless wydaje mi się najbardziej dopracowaną/kompletną propozycją dla gracza ok, racja
4
[#65] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@BULI, post #64

Niemodyfikowana wersja 1.1?
To Breathless sama z siebie wykorzystuje mnogość przycisków pada od CD32?
[#66] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Jacques, post #65

To Breathless sama z siebie wykorzystuje mnogość przycisków pada od CD32?

Aby był obsługiwany pad CD32 uruchamiany jest w sekwencji startowej programik joy2key2.
Programik ten był też wykorzystywany przy innych kompilacjach dla CD32 np Doom'a ok, racja
[#67] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@BULI, post #64

Na gołej A1200 skończyłem tę grę. Wielkość piksela 2x1 i ekran o jeden wyżej od najmniejszego. Nie pamiętam ile było tych FPSów, ale było płynnie. Oczywiście grałem z nosem przy kineskopie 28" telewizora na odległość pozwalającą nie widzieć struktury kineskopu (plamki). Przy tak małym ekranie pixel mógł reprezentować wroga i trzeba było być czujnym. Muzyczka przygrywająca robiła wspaniały klimat. Ta z Dooma była jakaś denerwująca i lepiej mi się w Dooma grało bez tego hałasu, ale tutaj już bez turbo i 8 fastu by się nie pograło, a przecież można było grę zrobić na A500 jak to KK/Altair z kolegami udowadnił w Dredzie. Było by biedniej, ale radość z grania byłaby na wysokim poziomie. (pewnie mało kto by wtedy przesiadł się na pieca) szeroki uśmiech
[#68] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@BULI, post #66

Acha, w ten sposób. Dzięki OK

A WriteChunkyPixels() powoduje chyba właśnie użycie Akiko w przypadku CD32 - z PatchChunky na Aminecie:

This program patches Graphics/WritePixelArray8,WritePixelLine8
to WriteChunkyPixels for speed up on machines, what contents
ChunkyToPlanar Hardware, and Graphics v40.

Może bez jakiegoś timedemo trudno to porównać do A1200.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2025 15:12:14 przez Jacques
[#69] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Jacques, post #68

Na pewno z jakimś timerem było by "czarno na białym" ale naprawdę to widać gołym okiem, że nie ma różnicy
Dla tego też sprawdzałem z NoFastMem, bo na gołej CD32 z aktywnym Akiko na pewno była by widoczna różnica w stosunku do gołej A1200, ale prędkość jest taka sama.

Zresztą w przypadku tych kilku gier w których jest rzeczywiście używane Akiko do konwersji C2P tą różnicę po prostu widać (np w Wing Commanderze) ok, racja
1
[#70] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@BULI, post #64

faktycznie to jest zwykła binarka nie wkorzysuje konwersji c2p z Akiko, mnie zmyliła druga binarka w osobnym katalogu o innym rozmiarze i starej dacie, a obie są stare, mają wbudowaną konwersje c2p dla cpu+blitter 020.
1
[#71] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@BULI, post #64

PatchChunky działa tylko wtedy kiedy c2p w programie korzysta z systemowej funkcji jak np. AWolf3d (port bez audio z PSP) sprawdzałem, Duke3d 0.3 (wymagany fpu).

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2025 23:14:56 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
1
[#72] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@mikecios, post #1

Swego czasu miałem zwykłego SX32, ale mimo olbrzymiego sentymentu do CD32 jakoś mnie nie przekonała ta przystawka.

Swoją drogą zachwycony od kilku dni posiadaniem PiStorm-lite CM4 do A1200 zastanawia mnie dlaczego CD32 jest traktowana tak po macoszemu i nikt nie chce zająć się niewątpliwym polem do działania w kontekście przystawek do CD32. No chyba, że mnie coś ominęło.

W dobie takiego skoku jaki dokonał się za sprawą PiStorma nie rozumiem dlaczego nikt nie zrobił jeszcze wersji dla CD32, która oprócz wzrostu prędkości CD32, przy okazji posiadałaby:

- USB umożliwiające wczytywanie ISO, ADF, ADZ, DMS.
- wejście klawiatury
- wejście stacji FDD
- wyjście HDMI oraz klasyczne wyjście wideo Amigi
- no i oczywiście jak w SX32 gniazdo na dysk HD (CF/microSD)

Murowany hit.
1
[#73] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Duracel, post #72

No chyba, że mnie coś ominęło.

Nio, nieco Cię ominęło.

TF328 - Fast 8MB
TF330 - 030 64/128MB
TF360 - 060 64/128MB
CD32 -> A1200 CPU Port Adapter.

Pewnie czegoś nie wymieniłem.
1
[#74] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@waldiamiga, post #73

Ok. ale PiStorma samego w sobie nie ma chyba dla CD32?
[#75] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@waldiamiga, post #73

Wicher CD32
3
[#76] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Mokry, post #75

Tylko Sx 32 pro !
[#77] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Duracel, post #74

Skoro jest adapter umożliwiający podłączenie karty od A1200 do CD32 to po co projektować oddzielnie PiStorma CD32?
1
[#78] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@hrw, post #77

Taki pistorm z wszelkimi wymienionymi gniazdami video, fdd, usb byłby jednak kompletnym rozwiązaniem.
[#79] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@hrw, post #77

nie działa to za dobrze
[#80] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Duracel, post #78

Schematy od pistorma są ztcp dostępne na otwartej licencji...

Do dzieła?
[#81] Re: Amiga cd32 sx32 pro

@Duracel, post #72

Swego czasu miałem zwykłego SX32, ale mimo olbrzymiego sentymentu do CD32 jakoś mnie nie przekonała ta przystawka.

Swoją drogą zachwycony od kilku dni posiadaniem PiStorm-lite CM4 do A1200 zastanawia mnie dlaczego CD32 jest traktowana tak po macoszemu i nikt nie chce zająć się niewątpliwym polem do działania w kontekście przystawek do CD32. No chyba, że mnie coś ominęło.

W dobie takiego skoku jaki dokonał się za sprawą PiStorma nie rozumiem dlaczego nikt nie zrobił jeszcze wersji dla CD32, która oprócz wzrostu prędkości CD32, przy okazji posiadałaby:

- USB umożliwiające wczytywanie ISO, ADF, ADZ, DMS.
- wejście klawiatury
- wejście stacji FDD
- wyjście HDMI oraz klasyczne wyjście wideo Amigi
- no i oczywiście jak w SX32 gniazdo na dysk HD (CF/microSD)

Murowany hit.

Przede wszystkim byłaby karta graficzna w CD³² - tego mi najbardziej brakuje. Claude mówił, że zrobi PiStorm do CD³², sam na to bardzo czekam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem