[#1] Zgrywanie ADFów po kablu - oczywiście problemy...
Przeczytałem dobre kilkanaście FAQów i zdobywszy TwinExpressa i kabelek nullmodem z allegro, pełen zapału zabrałem się do zgrywania swoich ulubionych gierek z ADFów na dyskietki.

Jako że mam tylko 1mb ram w amidze (A600), szukałem softu, który pozwoli mi nagrać obraz dyskietki z PC prosto do stacji w amidze.

Po długich poszukiwaniach i próbach wybrałem do tego programik ADFsenderTerminal i TransWarp. Zrobiłem wszystko dokładnie jak tu: http://www.e-service.net.pl/nfsk/narzedzia/amiga.html .

a) Odpaliłem transwarpa na amidze (wcześniej wysłanego na dyskietkę zakupionym twinexpressem - tą samą na której TwEx siedzi).

b) Wpisałem to co kazano na tamtej stronie

c) Po stronie pieca wybrałem ADFa w ADFsenderze

d) Włożyłem do stacji w amidze inną dyskietkę (jakąś starą amigową, którą wykopałem z pudełka)

Cośtam zaczęło się przesyłać - przesyłało dobre dwie godziny - wszystko zakończyło się pomyślnie. Ale stacja w amidze nawet nie bzyknęła. Żadnej reakcji. Tamta dyskietka jak nie działała, tak nie działa. Oczywiście była odbezpieczona ;) .

Pomyślałem sobie - "aha! pewnie trzeba ją zformatować, żeby dała się nagrać!". Ale jak? Wrzuciłem na ta dyskietkę z TwinExpressem programik Xcopy, tam wybrałem fastformat - i wywala że w DF:0 nie ma dysku.

Nie wiem już za bardzo co mam zrobić . Nie mam dyskietek z workbenchem, mam tylko A600, moja jedyna dyskietka która działa (i odpala coś na kształt systemu? nie znam się, wybaczcie) to ta z twinexpressem, którą kupiłem na allegro razem z kablem. Oprócz tego mam kilka sprawnych dyskietek z grami.

Jakieś pomysły? Co robię źle z tym ADFsenderem? Jak sprawić żeby to nagrało? Może potrzebuję ramdisku? Ale jak go stworzyć nie mając dyskietek z workbenchem?

Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny, bo mi już ręce opadają ; .
[#2] Re: Zgrywanie ADFów po kablu - oczywiście problemy...

@Grygus, post #1

Chyba nie umieściłeś BaudBandit.device w katalogu devs: na dyskietce z twnexpressem (bez tego transwarp w domyślnej konfiguracji nie zadziała).
Na dyskietce z TwinExpressem przenieć BaudBandit.device z katalogu transwarp do katalogu devs lub uruchom Trans Warp z opcjami
"transwarp -w ser: -b 19200 -c serial.device -1" (wtedy powinien użyć systemowego serial.device zamiast baudbandit device)

Sprawdź też czy masz najnowszy ADFsender i transwarp. Szczegóły na stronie
http://adfsender.stoeggl.com/

Jeżeli dalej coś będzie nie tak to pisz na priv - coś wymyślimy :)

Ostatnia modyfikacja: 16.01.07 23:00
[#3] Re: Zgrywanie ADFów po kablu - oczywiście problemy...

@amigafan, post #2

No i klops.

Kombinowałem trochę z tym transwarpem i cośtam nawet szło.

Przy okazji zgrywania jakichśtam użytków na moją dyskietkę (tą z TXem) coś się przywiesiło przy tworzeniu nowego drawera - więc zresetowałem amigę.

I teraz przy bootowaniu mojej dyskietki z TXem pokazuje mi że moja dyskietka "has a checksum error on disk block 1576" : .

Daję retry to nic się nie dzieje (tj. okienko wyskakuje dalej).

Daję cancel to niby odpala normalnie ale trwa walidacja (volume is: validating <- w info o dysku) i nie można na tym dysku nic zapisać. Ale co to niby za walidacja skoro stacja w amidze nawet nie zabrzęczy. Po prostu wszystko stoi.

Czy można ten dysk odratować? Czy będę musiał załatwiać sobie nowy ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem