[#1] dysk twardy 2,5 pod A1200 - dziwne nazwy partycji
Wiyam
Przygotowuje pod WINUAE dysk 2,5 calowy do zamontowania w A1200. Troche bylo rzezbienia, ale w koncu udalo mi sie na 40 Gb dysku utworzyc dwie 4 Gb partycje. Zainstalowalem Workbench ale zauwazylem ze zamiast HD0 i HD1 mam oznaczenia HDH0 i HDH1. Nie moge zainstalowac na nim np. Ishar 3 bo w instalatorze moge podac dla partycji tylko 3 litery.
Czy moge jakos zmienic te oznaczenia na 3 literowe?
[#2] Re: dysk twardy 2,5 pod A1200 - dziwne nazwy partycji

@ediman, post #1

Tak. Tym samym programem do partycjonowania, którego użyłeś do utworzenia tych partycji. Zmień tylko nazwy HDH0 i HDH1 na DH0 i HD1 - nic więcej nie zmieniaj. Zapisz i zresetuj Amigę, a dane pozostaną nienaruszone. Jeśli zmienisz coś więcej, np. rozmiar partycji i/lub system plików, to dane polecą i będziesz musiał formatować i instalować Workbencha od nowa.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 19:29:47 przez Umpal
[#3] Re: dysk twardy 2,5 pod A1200 - dziwne nazwy partycji

@ediman, post #1

Jest cos takiego jak ASSIGN
ASSIGN hd0: hdh0:
[#4] Re: dysk twardy 2,5 pod A1200 - dziwne nazwy partycji

@ediman, post #1

Standardowy dla Amigi system plików FFS, obsługuje dyski o maksymalnej użytkowej pojemności 4GB (maksymalny rozmiar partycji to 2GB). Chyba, że używasz zmodyfikowanego "scsi.device" lub innego systemu plików.
[#5] Re: dysk twardy 2,5 pod A1200 - dziwne nazwy partycji

@Umpal, post #2

OK
Dzieki za info.
Problem tylko w tym że pod WUINUAE HDToolBox nie widzi mi Twardego. Chyba bede musial podpiac go pod A1200 zmienic nazwy i spowrotem wymontowac do PC i pod WinUAE zainstalowac Ishara. Tak samo mialem na poczatku zabawy, WINUAE nie widzial twardego i najpierw musialem go podpiac do A1200 tam sformatowac i spowrotem do WINUAE zeby zainstalowac system.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem