kategoria: A500
[#1] A500 rev 6a Czarny ekran przy podłączonej klawiaturze
Kupiłem A500 rewizja 6a w fajnym stanie wizualnym jak i wydawało się technicznym.
Pięćsetka dotarła do mnie dzisiaj i jak każdy nowo nabyty sprzęt z drugiej ręki rozebrałem ja by sprawdzić czy wszystko jest tak jak było opisane i całość wygląda OK OK
Amiga miała robiony recap, jest zainstalowany przełącznik kickstart 1.3/2.0, jednak po złożeniu jej i uruchomieniu amiga wita mnie czarnym ekranem.
Po odłączeniu klawiatury jest wszystko w jak najlepszym porządku, tzn odpala elegancko i działa jak trzeba,ale wystarczy podłączyć klawiaturę by amiga wlazła w tryb white screen i tak wisiała,po odłączeniu klawiatury następuje rest i jest ok.
Wtyczka podłączona dobrze na pewno bo już wariant z pomyleniem stron sprawdziłem i to nie to. Wymontowałem uklad sterujący z klawiatury bo myślałem że to cos z folią lub klawiszami i po właczeniu to samo....Wygląda na to jakby było gdzieś zwarcie np na sygnale reset,jednak chciałbym się upewnić co do mojej teorii.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2017 00:05:13 przez FeRu
[#2] Re: A500 rev 6a Czarny ekran przy podłączonej klawiaturze

@FeRu, post #1

Sorry za post pod postem ale wydaje się że problem rozwiazałem (zlokalizowałem zwarcie) i amiga działa póki co dobrze,jednak pewnie i tak wymienie ten kontroler klawiatury by nie powodował więcej problemów.
Takze jeśli ktoś ma na zbyciu taki kontroler bądź nawet całą klawiaturę,proszę o kontakt na PW.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem